foto

Martin Kratochvíl

  • nar. 22.5.1946 (74 let)
    Praha, Československo

Biografie

Martin Kratochvíl je český jazzový a jazz-rockový hudebník, hudební skladatel, významný hudební podnikatel, cestovatel, horolezec, autor několika knih (včetně autobiografie „Suma sumárum“ z roku 2005), kameraman a režisér. Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy obor filosofie-psychologie s doktorátem u profesora Patočky. Dva semestry studoval obor kompozice na Berklee College of Music v Bostonu (USA).

Jeho jméno je spojeno se skupinou Jazz Q, která vydala 11 alb a jíž prošla řada interpretů (mj. Jana Koubková, Jana Kratochvílová) a instrumentalistů (Jiří Stivín, Luboš Andršt, aj). Od poloviny 80. let hraje akustickou hudbu, vytvořil duo s americkým kytaristou Tonym Ackermanem, s nímž vydal 9 akustických alb. Později přizval ke spolupráci íránského perkusionistu Imrana Musu Zangiho a vytvořili trio. Poslední Kratochvílovo autorské album „Siločáry“ vyšlo v prosinci 2017.

Věnoval se i skládání filmové hudby. Jeho hudba se objevuje mj. ve snímcích Pomerančový kluk (1975), Hřiště (1975), Temné slunce (1980), Tankový prapor (1991) Početí mého mladšího bratra (2000).

Jeho záliby sportovního rázu (horolezectví a řízení letadel a lodí) v kombinaci se zájmem o východní filozofii ho přivedly i k vlastní filmové dokumentární tvorbě. Z jeho řady středometrážních snímků, které jsou mnohdy reportážemi z různých horolezeckých expedic, uveďme jako příklad dokumentární film Everest Trek, osm žen pod nejvyšší horou světa (2007), který přibližuje unikátní ryze ženskou horskou výpravu. Své mnohé výstupy s kamerou v ruce do Himalájí pak zdokumentoval mj. ve filmu Kančenčonga: Čundrácí v Himálaji (2000). Je rovněž autor myšlenky i producent největšího horolezeckého projektu České himalájské dobrodružství (2003).

Roku 1989 založil Kratochvíl vydavatelství Bonton, jež se soustřeďuje i na filmovou distribuci a produkci. Vyprodukovalo mj. první soukromý porevoluční film – Tankový prapor. V lednu 1992 se stal Kratochvíl spolu s Michalem Kocábem členem představenstva privatizačního fondu TREND, který založily Montované stavby Praha a kde měl Bonton v letech 1993-1995 investiční podíl.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

2000 Početí mého mladšího bratra
1991 Tankový prapor
1989 Můj přítel d'Artagnan
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Horká kaše
1987 Figurky ze šmantů
Náhodou je príma!
1982 Králíci s moudrýma očima (TV film)
1981 Mezičas (TV film)
1980 Temné slunce
1978 Cesta domů (TV film)
Past na kachnu
Paví král (TV film)
1975 Hřiště
Pomerančový kluk

TV seriály

1982 Cik-cak cirkus (TV seriál)

Dokumentární

2017 Pohlednice Martina Kratochvíla (TV seriál)
2015 API - západonepálská královna hor (TV film)
Království Mustang (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2014 Divoké kmeny Etiopie
České himalájské dobrodružství (TV seriál)
Poutníci (S02E06)
Koruna Himaláje (S02E05)
Hora Zabiják (S02E04)
další epizody (6)
2013 SIAM (TV seriál)
Sibiř
Srí Lanka
2012 Země Kadidlové stezky (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
další epizody (10)
2008 Bohové a proroci (TV seriál)
2004 Příběhy z jižních moří (TV seriál)
2003 České himalájské dobrodružství (TV seriál)
Lhoce, Mt. Everest (S01E07)
K 2, Broad Peak (S01E06)
Makalu, Kančenčonga (S01E05)
další epizody (7)

TV pořady

2007 Na vlně první republiky (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2006 Radio Kebrle (studentský film)

Dokumentární

2020 Příběhy českého jazzu (TV seriál) - a.z.
Jak hudba zastavila rychlík (E04) - a.z.
Příběhy českého jazzu Live (koncert)
2018 Československý beat - festival po 50 letech (koncert)
2017 Pohlednice Martina Kratochvíla (TV seriál)
2015 Království Mustang (TV seriál) - vyp.
Epizoda 4 (E04) - vyp.
Epizoda 3 (E03) - vyp.
Epizoda 2 (E02) - vyp.
další epizody (4)
LSD made in ČSSR (TV film)
2014 Martin Kratochvíl & Jazz Q Znovu (TV film)
2011 Kratochvíl - Ackerman - Zangi: Live at Reduta (koncert)
2005 25 let Pražského výběru (TV film)
Sólo pro... Jazz Q (koncert)
2003 České himalájské dobrodružství (TV seriál)
2001 Příběhy slavných (TV seriál)
Dobrá víla Kalandra (S02E18)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2020 Příběhy českého jazzu (TV seriál)
Blues ještě neumřelo (E22)
Jazzrockový převrat (E21)
Zpět k akustice (E20)
další epizody (21)
2018 Zlatá horečka na Yukonu
2017 Pohlednice Martina Kratochvíla (TV seriál)
2015 API - západonepálská královna hor (TV film)
Království Mustang (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2014 Divoké kmeny Etiopie
České himalájské dobrodružství (TV seriál)
Poutníci (S02E06)
Koruna Himaláje (S02E05)
Hora Zabiják (S02E04)
další epizody (6)
2013 Burjatský buddhismus
SIAM (TV seriál)
Sibiř
Srí Lanka
2012 Arabia Felix
Země Kadidlové stezky (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
další epizody (10)
2011 Etiopie
Expedice Grand Canyon
Indický Himálaj (TV seriál)
Kratochvíl - Ackerman - Zangi: Live at Reduta (koncert)
2010 Karnali - Neznámá údolí západního Nepálu (TV seriál)
2009 Bhútán - Snowman Trek (TV seriál)
Indie a země buddhismu
Velikonoční ostrov: Věčná záhada tichomoří (TV film)
2008 Bohové a proroci (TV seriál)
Pashmina (TV seriál)
Tibet v Nepálu (TV seriál)
2007 Everest Trek, osm žen pod nejvyšší horou světa (TV film)
Karakoram (TV film)
Po stopách sněžného levharta (TV seriál)
2006 Narození a dětství (TV film)
Prolínání světů (TV seriál)
2005 Kašmír a Ladak (TV seriál)
Oceánie
Poutní místa tibetského buddhismu (TV film)
2004 Dhaulagiri
Polynésie
2003 Expedice Šiša Pangma (TV film)
2002 Nepál
Tibet - k posvátné hoře Kailás (TV film)
2001 Makalu
Rolwaling (TV film)
2000 Dolpo: Ztracený ráj Nepálu
Kančenčonga: Čundrácí v Himálaji
Patagonie
1998 Tibet: Setkání s Absolutnem
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Host

TV pořady

2013 Copak bych vám lhal? (TV pořad)
Kdopak by se Čecha bál (TV pořad)
Tečka páteční noci (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Fanoušci tvůrce