foto

Anthony Andrews

  • nar. 12.1.1948 (70 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anthony Andrews, celým jménem Anthony Corin Gerald Andrews se narodil 12. ledna 1948 v Londýně, matce Geraldine Agnes rozené Cooper - tanečnici a otci Stanley Thomasi Andrewsovi - hudebnímu aranžérovi a dirigentovi. Otec mu zemřel v pěti letech. Vyrostl v londýnské čtvrti Nort Finchley. Ve věku osmi let podstoupil hodiny tance a jeho jevištním debutem byla role Bílého Králíčka v adaptaci pohádky Alenka v říši divů od Lewise Carolla.

Po sérii krátkodobých 'zaskakovacích' prací u filmu jako byl třeba zásobovací, hospodářská či novinářská činnost si zajistil pozici v Chichester Theatre, kde pracoval jako asistent jevištního manažera a později jako zástupce režiséra. V roce 1968 se zúčastnil konkursu na roli ve hře FORTY YEARS ON v produkci Alana Benetta, kde hrál i John Gielgud roli ředitele britské veřejné školy v době druhé světové války. Andrews dostal roli Skinnera, jednoho z dvaceti školáků. Tato role byla pro Andrewse příležitostí si zahrát v tak raném věku po boku již zmíněného Johna Gielguda.

Jeho pozdější kariéra zahrnuje hlavní roli ve filmu BRIDESHEAD REVISITED, kde ztvárnil roli Sebastiana Flyteho. V roce 1982 vyhrál Golden Globe a BAFTA TV Award za toto představení a byl poté nominován na cenu Emmy. Ve Spojených státech je znám především pro ztělesnění role Ivanhoea, stejně tak pro roli Sira Percyho Blakeneye ve filmu THE SCARLET PIMPERNEL z roku 1982. Byl hlavní hvězdou televizního seriálu DANGER UXB vysílaného společností ITV. V tomto seriálu si zahrál roli britského důstojníka pověřeného likvidováním bomb během londýnských náletů za druhé světové války. Seriál byl v USA poprvé vysílán v roce 1979 v Masterpiece Theatre.

Hrál profesora Higginse v jevištním ztvárnění muzikálu MY FAIR LADY (2001) a roli Count Fosca v adaptaci hry THE WOMAN IN WHITE od Andrewa Lloyd Webbera. Byl komentátorem speciálního rozhlasového vysílaní pro BBC 2 k jejímu 21.výročí. Tím vysíláním byl muzikál LES MISERABLES v režii Camerona Mackintoshe, zpívaného v tu dobu osazenstvem muzikálu West End v Mermaid Theatre v Londýně, 8. října 2006. Jeho nejnovější rolí byla postava ministerského předsedy Stanleyho Baldwina v oscarovém snímku KING'S SPEECH.

Je ženatý Georginou Simpson a má s ní tři děti - Joshuu,Jessicu a Amy-Samanthu. Vlastní malou produkční společnost Double A. Při příležitosti 80. narozenin Margaret Thatcher byl na tuto slavnost pozván jako host. Miluje jízdu na koni. V roce 2003 upadl do bezvědomí během představení kvůli intoxikaci vodou, kdy vypil naráz dva galony (10 litrů) vody. Byl mentorem herečky Romy J. Park během jejích studií.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2012 Ptačí zpěv (TV film)
2010 Králova řeč
2006 Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film)
2000 David Copperfield (TV film)
1997 Nechte maličkých... (TV film)
1996 Záhady Ruth Rendellové - Kamenná srdce (TV film)
1995 Pronásledovaný
1992 Klenoty (TV film)
1991 Law Lord, The
Ztracený na Sibiři
1990 Vrahovy ruce (TV film)
1989 Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, The (TV film)
1988 Bluegrass (TV film)
Hanna's War
Žena, kterou miloval (TV film)
1987 Innocent Heroes
Lehká jízda
Podezření (TV film)
Second Victory, The
1986 First Fleet, The
1985 Holcroftův pakt
1984 Ve stínu vulkánu
Z for Zachariah (TV film)
1983 Šumivé cyankáli (TV film)
1982 Ivanhoe (TV film)
Ronde, La (TV film)
Znamení květiny (TV film)
1981 Mistress of Paradise (TV film)
1978 Much Ado About Nothing (TV film)
Romeo and Juliet (TV film)
1977 Country Wife, The (TV film)
1976 Call Girl: La vida privada de una señorita bien
French Without Tears (TV film)
London Assurance (TV film)
1975 Adolescentes, Las
Operace "Daybreak"
1974 Percyho možnosti
Take Me High
1972 A War of Children (TV film)
Day Out, A (TV film)
Judge's Wife, The (TV film)
1968 Beast with Two Backs, A (TV film)

TV seriály

2004 Slečna Marplová (TV seriál)
2003 Zločiny v zahradách (TV seriál)
Špióni z Cambridge (TV seriál)
2001 Love in a Cold Climate (TV seriál)
1996 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
About Face (S07E10)
1989 Columbo (TV seriál)
Columbo jde pod gilotinu (S08E01)
1985 Léta Páně (TV seriál)
1981 Návrat na Brideshead (TV seriál)
Et in Arcadia Ego (E01)
1979 Danger UXB (TV seriál)
1974 David Copperfield (TV seriál)
Fortunes of Nigel, The (TV seriál)
QB VII (TV seriál)
The Pallisers (TV seriál)
1971 Upstairs, Downstairs (TV seriál)

Dokumentární

2012 Great West End Theatres
2006 Cast Iron Killers: The Story of 'Danger UXB'
1984 Notes from Under the Volcano
Observations Under the Volcano

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 An Audience with Dame Edna Everage (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace