foto

Romain Duris

  • nar. 28.5.1974 (44 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Romain Duris se narodil 28. května 1974 v rodině výtvarnice a architekta. Po maturitě začal studovat výtvarnou školu a založil dokonce funkovou kapelu, oba tyto zájmy ale nakonec opustil, jakmile se mu naskytla první herecká příležitost. V roce 1994 si ho na konkurzu pro film LE PÉRIL JEUNE vybral režisér Cédric Klapisch. Film původně natočený pro televizní stanici Arte však měl takový úspěch, že putoval i do francouzských kin. Právě toto byl zlomový bod v Durisově kariéře, který odstartoval jak jeho hereckou kariéru, tak dlouholetou spolupráci s Klapischem.

Nedbalý vzhled, okouzlucící úsměv a energie na rozdávání... další role a následný úspěch u francouzského publika na sebe nenechávají dlouho čekat. Z Klapischovy dílny ještě uveďme například CHACUN CHERCHE SON CHAT ; PEUT-ÊTRE (MOŽNÁ) sci-fi snímek, ve kterém si mladý začínající herec zahrál po boku takového barda, jakým je Jean-Paul Belmondo, a za který zároveň dostal cenu Lumièrů; L'AUBERGE ESPAGNOL (ERASMUS A SPOL.), kde jako student ekonomie Xavier jede na studijní pobyt do Španělska a seznamuje se tam s dalšími studenty různých národností ; LES POUPÉES RUSSES (ERASMUS 2), kde Xavier je už jako pracující „dospělák“ , duchem ale pořád student.

Rok 1997 přináší Durisovi první spolupráci s režisérem Tony Gatlifem. Film GADJO DILO je Gatlifovým úspěšným završením trilogie z cikánského prostředí. Mladík Stéphane se v něm vydává do Rumunska nalézt zpěvačku, jejíž zpěv kdysi dávno zachytil jeho otec na magnetofonovou pásku. Místo toho, ale nalézá nové přátele, kulturu a také lásku v podobě cikánky Sabiny, kterou hraje svůdná Rona Hartner. Za roli Stéphana byl Duris nominován na Cézara za mužskou hereckou naději roku 1999. V Gatlifově snímku EXILS (EXIL) se Duris opět vydává na cestu, tentokrát do země svých filmových předků, do Alžírska. Nacházíme zde určitou paralelu s životním příběhem Tonyho Gatlifa, který je sám alžírského původu.

V roce 2006 přijal Duris roli ve filmu Christopha Honoré DANS PARIS. Ztvárnil zde postavu třicátníka, který dost svérázným způsobem řeší své neshody s milovanou ženou, ale jak už to tak bývá, všechno nakonec dobře dopadne. Rok 2007 Durisovi přinesl roli Jean-Baptista Poquelina ve francouzské komedii Laurenta Tirarda MOLIÈRE.

20. února 2008 se ve Francii uskuteční premiéra nového snímku Cédrica Klapische s názvem PARIS. Určitě to ale nebude poslední Klapischův film, ve kterém Durise uvidíme, protože jak oba shodně tvrdí, jsou naladěni na stejnou vlnu, stejně tak jako kdysi François Truffaut a jeho dvorní herec Jean-Pierre Léaud.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Dans la brume
Fleuve noir
La Grande noirceur
Náš boj
2017 Madame Hyde
Všechny prachy světa
2016 Cessez-le-feu
Iris
La confession
Špinavej kšeft
2015 Démons (TV film)
2014 Une nouvelle amie
2013 Casse-tête chinois
Pěna dní
2012 Láska všemi deseti
2010 (K)lamač srdcí
Muž, který chtěl žít svůj život
2009 Perzekuce
2008 Paříž
Po smrti
2007 Moliere
Âge d'homme... maintenant ou jamais!, L'
2006 V Paříži
2005 Erasmus 2
Tlukot mého srdce se zastavil
2004 Arsen Lupin - zloděj gentleman
Exil
2003 Není to tak vážné
Osmose
Rozvod po francouzsku
Shimkent hôtel
2002 17 fois Cécile Cassard
Adolphe
Erasmus a spol.
Filles perdues, cheveux gras
2001 Blažené bytosti
CQ
Paleček
1999 Je suis né d'une cigogne
Možná
1998 Déjà mort
Les Kidnappeurs
1997 Dobermann - válka gangů
Gádžo dilo
1996 56 fois par semaine
Chacun cherche son chat
Mémoires d'un jeune con
1995 Facteur VIII (TV film)
1994 Bratři: červená ruleta
Rizika mládí

TV seriály

1994 Tous les garçons et les filles de leur âge (TV seriál)

Dokumentární

2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2002 European confusiòn: Making-of 'L'auberge espagnole' (TV film)
1998 Comme au cinéma (TV seriál)

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2011 Katie Chats (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace