foto

André Falcon

  • nar. 28.11.1924
    Lyon, Francie
  • zem. 22.7.2009 (84 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Profesní dráha francouzského herce André Falcona se dá rozdělit na dvě období – zprvu byl řadu let přední osobností nejslavnějšího divadla Comédie Française, druhou část tvoří jeho výraznější participace ve filmu a televizi. Narodil se v Lyonu a herectví vystudoval na pařížské konzervatoři, kde zaujal již svým absolventským představením a s první cenou v oboru komedie byl okamžitě angažován do Comédie Française, první ostruhy mezitím ale získal v Théâtre de Montparnasse, kde se objevil v Shakespearově Zkrocení zlé ženy. Se scénou Comédie Française zůstal spjat dvacet let (1946-1966) a zvláště v počátku patřil k nejmladším osobnostem hereckého souboru. Hned ale začal dostávat velké herecké příležitosti a vzhledem k repertoárovému zaměření nejslavnější francouzské scény hrál především ve francouzské klasice významných autorů jako byli Racine, Corneille nebo Molière. Výčet práce André Falcona na jevišti Comédie Française je přehlídkou největších postav světového dramatického repertoáru, hrál mimo jiné Romea, Ruy Blase a řadu dalších titulních rolí.

Vytížení v Comédie Française a láska k divadlu vedla k tomu, že filmografie André Falcona z doby jeho počátků je velmi chudá. Do konce padesátých let se objevil v jediném filmu, poměrně velkou rolí mladého Ludvíka XIV. se divákům představil v adaptaci Dumasova románu VIKOMT DE BRAGELONNE (Il visconti di Bragelonne, 1954). Častěji – ovšem jen v menších rolích – se začal před kamerou objevovat po roce 1966, kdy opustil stálé angažmá v Comédie Française (od roku 1967 byl jejím čestným členem). Teprve v roce 1967 hrál poprvé v televizi v adaptaci Pirandelliho divadelní hry HENRI IV. (1967), v níž vystupoval do roku 1970 i v několika pařížských divadlech.

Ve sféře filmu byl André Falcon poprvé pro větší roli osloven Françoisem Truffautem a hrál šéfa detektivní agentury ve filmu UKRADENÉ POLIBKY (Baisers volés, 1968). Vzhledem k omezení aktivit v divadle mohl Falcon v následujících letech přijímat další nabídky k filmování a jestliže dosud hrál jen minimálně, v dekádě let sedmdesátých rozšířil svou filmografii o více než třicet titulů. Spolupracoval s nejslavnějšími režisérskými osobnostmi (Costa-Gavras, Claude Lelouch, Jacques Demy, Henri Verneuil, Georges Lautner), jeho doménou se staly výrazné vedlejší role převážně v kriminálních nebo justičních dramatech. Vidět jsme jej mohli po boku Annie Girardot ve filmech NENÍ KOUŘE BEZ OHNĚ (Il n'y a pas de fumée sans feu, 1973) nebo NEJCENNĚJŠÍ CO MÁM (Docteur Françoise Gailland, 1975), v roce 1974 hrál ve dvou filmech s Alainem Delonem (LEDOVÁ ŇADRA – Les seins de glace; BORSALINO A SPOL. – Borsalino et cie). Jen výjimečně se André Falcon objevil v komediálním žánru, připomeňme alespoň postavu ministra ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973).

Výraznou podobu nabyla i Falconova spolupráce s televizí, kde v průběhu 70. a 80. let natočil bezmála sedmdesát televizních filmů, inscenací a seriálů, v osmdesátých letech se nakonec práce pro televizi stala dominující a ve filmu se prakticky přestal vyskytovat. Z pozdější doby pocházejí kriminální seriály, které byly uvedeny i v našich televizích, poslední filmovou roli odehrál v romantickém příběhu ODVAHA MILOVAT (Le courage ďaimer, 2005).

André Falcon poslední léta trpěl špatným zdravotním stavem a po dlouhé nemoci zemřel v jedné z pařížských nemocnic 22. července 2009 ve věku 84 let. Pohřben je na slavém hřbitově Montparnasse v centru Paříže.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 La femme coquelicot (TV film)
2004 Les Parisiens
1996 Kapitán Conan
Rodina
1994 Assedicquement vôtre (TV film)
Historias del Kronen
1993 Interdiction, L' (TV film)
L'Affaire Seznec (TV film)
1992 Mes coquins (TV film)
1990 Annonce, L' (TV film)
1986 27 horas
1985 Stradivarius (TV film)
1984 Gare de la douleur
1983 Credo (TV film)
La veuve rouge (TV film)
Tante Blandine (TV film)
Thérèse Humbert (TV film)
Zločin Pierra Lacaze (TV film)
1982 Aide-toi (TV film)
Aide-toi... (TV film)
Invités, Les (TV film)
Jupiter 81 (TV film)
Marseillaise, La (TV film)
Secret des Andrônes, Le (TV film)
Tisíc miliard dolarů
1981 Le bouffon (TV film)
Rychle, rychle
1980 Carton rouge, Le (TV film)
Hlava nebo orel
Mandarin, Le (TV film)
Tři muži na zabití
À une voix près... ou La naissance de la IIIe république (TV film)
1979 Histoires de voyous: Les marloupins (TV film)
Ne rien savoir (TV film)
1978 Bonnes âmes, Les (TV film)
L'ange gardien
Les pieds poussent en novembre (TV film)
Ne pleure pas
Zavázané oči
1977 Femmes du monde, Les (TV film)
Foire, La (TV film)
Gang
Madame Claude
Mzda strachu
Un neveu silencieux
Un tueur, un flic, ainsi soit-il...
Uspěchaný muž
1976 Dobrák a zlí lidé
Mado
Mezičas
Monte en l'air, Les (TV film)
Nejcennější co mám
1975 Falešné dno
Maître Pygmalion
1974 Borsalino a spol.
Celý jeden život
Die Antwort kennt nur der Wind
Ledová ňadra
Nada
Un bon patriote (TV film)
1973 Ce que savait Morgan
Le serpent
Mlčenlivý
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Není kouře bez ohně
Rabín Jákob
Rušný den
Šťastný nový rok
1972 Dobrodružství je dobrodružství
Mal-aimés, Les (TV film)
Ras le bol
Stav obležení
1971 Bez motivu
Homme de désir, L'
Un peu de soleil dans l'eau froide
1970 Mort de Danton, La (TV film)
1969 Marie Waleska (TV film)
Tout peut arriver
1968 Ukradené polibky
1967 Au théâtre ce soir: Henri IV (TV film)
Tribunal de l'impossible: La bête du Gévaudan (TV film)
1966 Hoří v Paříži?
1965 Due orfanelle, Le
1954 Le Vicomte de Bragelonne

TV seriály

2008 Chez Maupassant (TV seriál)
Ce cochon de Morin (S02E05)
1995 Quatre pour un loyer (TV seriál)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
1989 Agence, L' (TV seriál)
1986 Rire de Caïn, Le (TV seriál)
1983 Poneys sauvages, Les (TV seriál)
1982 Mozart (TV seriál)
1981 Dickie-roi (TV seriál)
1980 Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
Petit déjeuner compris (TV seriál)
1979 Journal, Le (TV seriál)
Yeux bleus, Les (TV seriál)
1978 Il était un musicien (TV seriál)
1977 Rendez-vous en noir (TV seriál)
Richelieu (TV seriál)
1976 Pêche miraculeuse, La (TV seriál)
1975 Grands détectives, Les (TV seriál)
1974 Nouvelles de Henry James (TV seriál)
1973 Amour du métier, L' (TV seriál)
1972 Inconnue du vol 141, L' (TV seriál)
Les Rois maudits (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky