foto

Udo Jürgens

  • nar. 30.9.1934
    Klagenfurt, Kärnten, Rakousko
  • zem. 21.12.2014 (80 let)
    Münsterlingen, Thurgau, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Udo Jürgens, vlastným menom Udo Jürgen Bockelmann, sa narodil 30.9.1934 v Rakúskom Klagenfurte. Vyrastal spolu so svojimi bratmi, Johnom a Manfredom, na zámku Ottmanach v Korutánsku. V detstve sa učil hrať na klavíri a neskôr bol jeho talent systematicky podporovaný. Bol členom „Hitlerovskej mládeže“, kde raz na základe nedostatku fyzickej sily dostal brutálnu facku, a to bol dôvod, že stratil čiastočne sluch na zasiahnutom uchu. Ale jeho hudobná kariéra týmto handicapom nijako neutrpela.

Udo študoval hudbu na renomovanej Univerzite Mozarteum v Salzburgu. Už v roku 1950 vyhral s piesňou „Je t'aime“ súťaž v komponovaní v rakúskom rádiu. Popri tom absolvoval prvé vystúpenia pod umeleckým menom Udo Bolan v malých miestnych baroch. Koncom 50-tych rokov zožal prvý úspech s piesňou Jenny. O rok neskôr skomponoval pre Shirley Bassey hit „Reach for the Stars“. Neskôr komponoval aj pre svetovú jednotku Franka Sinatru či Sammyho Davisa Juniora.

Svoju prvú účasť v súťaži Grand Prix Eurovision absolvoval v roku 1964 a obsadil 5. miesto. O rok neskôr sa mu podarilo vyhrať 1. miesto s piesňou „Merci Cherie“. Až týmto víťazstvom sa definitívne presadil. Nasledovalo veľké množstvo koncertov, úspešných albumov, singlov vo viacerých jazykoch. Naspieval napríklad aj titulnú nemeckú melódiu k úspešnému americkému seriálu Tom a Jerry. Zložil viac ako 900 piesní a predal okolo 105 miliónov nosičov, čím sa zaradil medzi najúspešnejších svetových hudobníkov. V roku 2013 mu bola udelená cena Bambi za celoživotné dielo.

Od roku 1999 žil Udo vo Švajčiarsku, kde mal aj svoje vlastné štúdio. K svojmu rakúskemu občianstvu prijal aj švajčiarske. Ešte ako 80-ročný mal veľa plánov, chcel koncertovať, komponovať. Ale dňa 21.12.2014, pri prechádzke vo švajčiarskom Gottliebene, mu zrazu nečakane zlyhalo srdce.

Monika "monalisa69" C.

Herecká filmografie

Filmy

2011 Der Mann mit dem Fagott (TV film)
2009 Udo Jürgens: Einfach ich (koncert)
1993 Ein Schloss am Wörthersee - Sommerkapriolen (TV film)
1984 Austro Hit Gala (koncert)
1979 Rendezvous in Warschau (TV film)
Wencke, Udo und der blaue Diamant (TV film)
1971 Glückspilze (TV film)
1966 Sedmnáct let - vlasy blond
Spukschloß im Salzkammergut
1965 Questo pazzo, pazzo mondo della canzone
1964 Unsere tollen Tanten in der Südsee
1963 Hochzeit am Neusiedler See
Unsere tollen Nichten
1962 Drei Liebesbriefe aus Tirol
Tanze mit mir in den Morgen
1961 ...und du, mein Schatz, bleibst hier
Unsere tollen Tanten
1958 Lilli - ein Mädchen aus der Großstadt
1957 Beine von Dolores, Die
1950 La noche del sábado

TV seriály

2011 Sesamstraße präsentiert: Ernie & Bert Songs (TV seriál)
1999 Klinikum Berlin Mitte - Leben in Bereitschaft (TV seriál)
1990 Ein Schloß am Wörthersee (TV seriál)
1989 Die schnelle Gerdi (TV seriál)
1973 Klimbim (TV seriál)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Křeslo (E01)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2016 Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
2014 Der Mann, der Udo Jürgens ist (TV film)
2012 Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars - a.z.
2011 Sing! Inge, Sing!
2009 Robert Stolz - Musik der Versöhnung (TV film)
2008 Deutschland, deine Künstler (TV seriál)
2002 Wir helfen - Hochwasser in Österreich (TV film)
2001 Mein Leben (TV seriál)
1997 Legenden (TV seriál)
1969 In

TV pořady

2016 Merci Udo - Deutschland sagt Danke! (TV pořad) - a.z.
2014 Die ZDF-Kultnacht - Wir lieben Schlager: Die größten Stars, die besten Songs (TV pořad) - a.z.
2005 Die Traumschiff-Gala (TV pořad)
2003 Unsere Besten (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
TV total (TV pořad)
1995 Die Harald Schmidt Show (TV pořad)
José Carreras Gala (TV pořad)
1994 RTL Nachtjournal (TV pořad)
1991 Boulevard Bio (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 Bravo, Catrin (TV pořad) - a.z.
1985 Melodien für Millionen (TV pořad)
Zug um Zug - 150 Jahre Deutsche Eisenbahnen (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
Verstehen Sie Spaß? (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
1976 MOT (Music on Top) (TV pořad)
1973 8 x 1 in Noten (TV pořad)
1972 Kessel Buntes, Ein (TV pořad)
1971 Dalli Dalli (TV pořad)
1970 Glücksspirale (TV pořad)
1969 Peter Alexander präsentiert Spezialitäten (TV pořad)
Unsere kleine Show - Musik zur blauen Stunde (TV pořad)
Wünsch dir was (TV pořad)
ZDF Hitparade (TV pořad)
1968 Starparade (TV pořad)
Treffpunkt Airport (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
Talentschuppen (TV pořad)
1965 Adieu 65: Hello 66 (TV pořad)
Meine Melodie (TV pořad)
1964 Die Drehscheibe (TV pořad)
Goldene Schuß, Der (TV pořad)
Vergißmeinnicht (TV pořad)
1961 Age tendre et tête de bois (TV pořad)
Musik aus Studio B (TV pořad)
Schlager von morgen? (TV pořad)
1957 Aktuelle Schaubude (TV pořad)
Discorama (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

2011 Der Mann mit dem Fagott (TV film) - kniha
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace