foto

Kijoši Kurosawa

  • nar. 19.7.1955 (64 let)
    Kóbe, prefektura Hjógo, Japonsko

Biografie

Kijoši Kurosawa (1955) je jedním z mladých japonských režisérů, kteří postupně ovládli zahraniční filmové festivaly přelomu tisíciletí a jejichž filmy byly v návalu kritické euforie označovány za „novou vlnu“ japonské kinematografie. Kurosawa sám o svých filmech říká, že na jejich počátku stojí určitý žánr, který se během tvůrčího procesu vyvíjí a transformuje. Výsledkem jsou osobitá a žánry přesahující díla, odrážející neustále se vyvíjející osobnost jejich autora. Proto v jeho tvorbě najdeme jak temné thrillery a horory, které ho celosvětově proslavily, tak i komedie a optimistické filmy.

Zdroj: EIGASAI 2008

Režijní filmografie

Filmy

2019 Tabi no owari sekai no hadžimari
2017 Jočó: Sanpo suru šinrjakuša – Gekidžóban
Sanpo suru šinrjakuša
2016 Creepy: Icuwari no rindžin
Daguerrotypie
2015 Cesta na pobřeží
2013 Riaru: kanzen naru kubinagarjú no hi
Sebunsu kōdo
2008 Tokijská sonáta
2006 Odplata
2005 Rofuto
Umezu Kazuo: Kjófu gekidžó – Mušitači no ie
2003 Deka matsuri
Dopperugengā
2002 Ai to fushigi to kyōfu no monogatari (TV film)
Svetlá budoucnost
2001 Gakkō no kaidan: Mononoke supesharu (TV film)
Kairo
2000 Kōrei (TV film)
1999 Karisuma
Ningen gōkaku
Ōinaru gen'ei
1998 Gakkō no kaidan G (TV film)
Hebi no miči
Kumo no hitomi
1997 Cure
Fukushū: Kienai kizuato
Fukushū: Unmei no hōmonsha
Gakkō no kaidan f (TV film)
1996 Door 3
Katte ni shiyagare!! Eiyū keikaku
Katte ni shiyagare!! Gyakuten keikaku
Katte ni shiyagare!! Narikin keikaku
Katte ni shiyagare!! Ōgon keikaku
1995 Katte ni shiyagare!! Dasshutsu keikaku
Katte ni shiyagare!! Gōdatsu keikaku
1994 Jan: Otokotachi no gekijō
Yakuza takushī
1992 Jigoku no keibiin
Yorokobi no uzumaki (TV film)
1990 Modae kurushimu katsuji chūdokusha: jigoku no misogura (TV film)
1989 Abunai hanashi
Suwíto hómu
1988 Fuyu no omokage
1985 Do-re-mi-fa musume no chi wa sawagu
1983 Kandagawa inran sensō
Ningensei no kejime
1982 Tōsō zen'ya
1980 Shigarami gakuen
1978 School Days
1977 Shiroi hada ni kurū kiba
1976 Fukakutei ryokōki
Shingō chikachika
1975 Bōryoku kyōshi: Hakuchū dai satsuriku
1973 Rokkō

TV seriály

2017 Jočó sanpo suru šinrjakuša (TV seriál)
2012 Šokuzai (TV seriál)
1994 Gakkō no kaidan (TV seriál)
1993 Watanabe (TV seriál)
1992 Munasawagi no 15 sai (TV seriál)

TV pořady

2003 Rōdoku-kikō "Nippon no meisaku" : Kaze no Matasaburō (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1997 Cure - kniha

Fanoušci tvůrce