foto

Jiří Bartoška

  • nar. 24.3.1947 (71 let)
    Děčín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Bartoška narozený 24. března 1947 v ústeckém Děčíně je jednou z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších osobností na české filmové scéně. Jeho životní láskou se stalo divadelní a filmové herectví, které studoval a v roce 1972 i úspěšně absolvoval na brněnské JAMU. Po studiích okamžitě zahájil svou dlouhou hereckou kariéru. Krátce působil v brněnském Divadle na provázku, odkud v roce 1973 přešel do ústeckého Činoherního studia, kde hrál do roku 1978, než se odstěhoval do hlavního města Prahy. Zde se stal členem Divadla Na zábradlí, kde diváky ohromoval v řadě kreací moderního i klasického repertoáru. Na podzim 1991 odešel Bartoška s téměř celým souborem ze Zábradlí a vytvořili svou vlastní scénu Divadlo Bez zábradlí. Zde působí dodnes a společně se Zuzanou Bydžovskou, Danou Morávkovou, Bohumilem Kleplem, Jiřím Menzelem a dalšími hereckými osobnostmi vytvořil jedno z nejlepších pražských divadel, které má představení vždy na několik týdnů dopředu vyprodaná.

K filmu se dostal Jiří Bartoška v roce 1975, kdy debutoval v dramatu HŘIŠTĚ režiséra Skalského jako stavební inženýr Luděk Turna. Rok 1977 byl pro Bartošku více než úspěšný. Režisér Jan Smidt mu nabídl roli v pravěké trilogii inspirované knihami Eduarda Štorcha. Ve filmech OSADA HAVRANŮ, NA VELIKÉ ŘECE a VOLÁNÍ RODU vytvořil Bartoška s Ludvíkem Hradílkem nezapomenutelnou loveckou dvojici Sokol & Havranpírko, která zažívá mnoho dobrodružství a napínavých příhod. Ještě v tomtéž roce si stihl zahrát vedlejší roli ve snímku STÍNY HORKÉHO LÉTA. Film získal Křišťálový glóbus na MFF Karlovy Vary, jemuž bude za necelých dvacet let prezidentovat právě Jiří Bartoška.

V následujících letech následovaly převážně vedlejší role v mnoha kriminálkách, dramatech a televizních filmech. Mezi ty divácky úspěšné patří DRSNÁ PLANINA (1979), SLUNÍČKO NA HOUPAČCE (1981) a televizní filmy JEHLA (1982) a CUKOR (1982). Do hlavních rolí se vrátil Bartoška v roce 1983, kdy hrál v komedii KATAPULT. Ztvárnil zde postavu mladého inženýra Jošta, který stále žije stereotypní život, což ho přestane po nějaké chvíli bavit, a proto se rozhodne, že zkusí žít současně několik životů s jinými ženami. V roce 1984 přišlo naráz mnoho nabídek. Mezi nimi byla i role doktora Skalky v kontroverzním seriálu SANITKA. Někteří mluví o tomto projektu jako o „socialistickém veledílu“, někteří ho zase nazývají kultem. Podobné názory provází další seriál MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ. K padesátému výročí provozu Barrandovských filmových studií byl natočen dokument BARRANDOVSKÉ NOCTURNO ANEB JAK FILM ZPÍVAL A TANČIL, kde se sešla celá řada tehdejších hvězd hudebního a hereckého nebe. To se samozřejmě neobešlo bez přítomnosti ředitelů a důležitých osobností minulého režimu.

Po předchozích dvou velkých seriálech přišel v roce 1985 konečně projekt, který se těší oblibě i v dnešní době. Dobrodružný seriál SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ vypráví o českých, maďarských a francouzských zbojnících. Hlavní roli vytvořil Bartoška také v úspěšném psychologickém dramatu TICHÁ RADOST. V roce 1987 si zahrál po boku Magdy Vašáryové v dalším dramatu JUŽNÁ POŠTA vyprávějícím o poválečné situaci na jižním Slovensku. Jednu z největších rolí v kariéře ztvárnil ve zfilmovaném románu Eduarda Basse CIRKUS HUMBERTO z roku 1988. Zatímco na politické scéně se pomalu schylovalo k Sametové revoluci, herci Hanzlík, Kemr, Bartoška, Brzobohatý a mnoho dalších vytvářeli pod taktovkou Františka Filipa jeden z nejlepších kultovních seriálů české kinematografie. V roce 1989 si Jiří Bartoška zahrál s Jiřinou Bohdalovou ve zfilmované hororové komedii STRAŠIDLO CANTERVILLSKÉ Oscara Wilda. Dalším úspěšným snímkem se stalo v roce 1991 tragikomické drama HŘBITOV PRO CIZINCE scénáristy Jiřího Hubače. Válečný film vypráví příběh dvou kamarádů, kteří po příjezdu z Anglie, kde jako čeští letci bojovali, museli prožít martyrium. V dalším Hubáčově dramatu nazvaném HOSTINA si zahrál Bartoška v roce 1993 společně Ivanou Chýlkovou.

Konec devadesátých let je Bartoškovým úspěšným obdobím. Natočil slavné filmy STŮJ NEBO SE NETREFÍM (1998) nebo JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (1998). Právě za roli pátera Flora v Sekalovi byl Bartoška poprvé nominován na Českého lva. V roce 1999 následuje válečné drama odehrávající se po podepsání Mnichovské dohody VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ. Snímek získal Českého lva za nejlepší film roku a skleněnou sošku si odnesl i Jiří Bartoška za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.

V novém století se vrací k boku Ivany Chýlkové v televizní filmu HODINA PRAVDY a hlavní role si vystřihl v IDEÁLNÍM MANŽELI (2001) a FALEŠNÉM OBVINĚNÍ (2004). Ve vedlejší roli zazářil ve snímku Petra Zelenky PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ (2005) a pána Boha ztvárnil v jedné z nejlepších porevolučních pohádek ANDĚL PÁNĚ. Nyní natáčí třetí řadu seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA s podtitulem NOVÉ OSUDY a objevit by se měl i ve filmu DON QUIJOTE V ČECHÁCH. Bartoškův charismatický hlas můžete slyšet od roku 2006 pravidelně i na televizních obrazovkách, kde s Miroslavem Donutilem uvádí úspěšné cestopisy České televize NA CESTĚ PO

Pan Jiří Bartoška kromě hraní v Divadle Bez zábradlí zastává od roku 1994 funkci prezidenta jednoho z nejstarších filmových festivalů na evropském kontinentu v Karlových Varech. Společně s uměleckou ředitelkou festivalu a jednou z nejlepších evropských filmových kritiček Evou Zaorálovou dokázali během několika let dovést tento festival na světovou špičku a nyní je MFF Karlovy Vary jedním z nejprestižnějších filmových festivalů na světě se stále se zvyšujícím zájmem nejen české veřejnosti.

Sokkk_y

Herecká filmografie

Filmy

2020 Nagano - zrození hrdinů
2018 Doktor Martin: Záhada v Beskydech
Don Quijote v Čechách
V klidu a naplno
2016 Anděl Páně 2
Teorie tygra
Vlk z Královských Vinohrad
2014 Jakub a jeho pán (divadelní záznam)
Princezna a písař (TV film)
2012 Líbáš jako ďábel
2011 Micimutr
Odcházení
Sráči (TV film)
2009 Líbáš jako Bůh
2008 Vlna (TV film)
2006 Experti
2005 Anděl Páně
Příběhy obyčejného šílenství
2004 Bolero
2003 Falešné obvinění (TV film)
2001 Ideální manžel (TV film)
Podzimní návrat
2000 Hodina pravdy (TV film)
Početí mého mladšího bratra
1999 Velký případ (TV film)
Všichni moji blízcí
1998 Je třeba zabít Sekala
1997 Ještě není pozdě (TV film)
Stůj, nebo se netrefím!
Černokněžník (TV film)
1995 Alles außer Mord - Tödlicher Irrtum (TV film)
Kean (TV film)
Má je pomsta
Poslední přesun
Tajomstvo šťastia (TV film)
1994 Divadelní román (TV film)
Vášnivý polibek
1993 Hostina (TV film)
Krvavý román
1992 Brokovnice (TV film)
Helimadoe
Ten podivuhodný svět dětí
1991 Dido (TV film)
Honorární konzul (TV film)
Hřbitov pro cizince (TV film)
Largo desolato (divadelní záznam)
Někdo zvoní (TV film)
Skládačka (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Don Juan (divadelní záznam)
Dětinské hry dospělých (TV film)
Jen o rodinných záležitostech
Pokoj pro dva (TV film)
Sedum (studentský film)
Svědek umírajícího času
V žáru královské lásky
Zabijáci (TV film)
Zpověď Dona Juana (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Divoká srdce
Evropa tančila valčík
Muka obraznosti
Rakovina vůle (TV film)
Stopy zločinu: Pátek, čas motýlů (TV film)
Stopy zločinu: Recept na rozloučenou (TV film)
Strašidlo cantervillské (TV film)
Zlatňanka (TV film)
1988 Cesta do krajiny Ty (TV film)
Kopytem sem, kopytem tam
Lékaři (TV film)
Milionová láska (TV film)
Nanečisto (TV film)
Případ medvědí jeskyně (TV film)
To nám byl čert dlužen (TV film)
1987 Básník (TV film)
Južná pošta
Outsider
V kleštích (TV film)
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Antonyho šance
Lev s bílou hřívou
Odyssea
Pokus o izolaci viru N (TV film)
Studentská balada (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Jeden den v hostinci U klidného spánku
Muž na drátě
Pozor, je ozbrojen (TV film)
Tichá radosť
Veronika
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Cesta kolem mé hlavy
Nade mnou země (TV film)
Oldřich a Božena
Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Katapult
Propast (TV film)
Píseň o plané růži (TV film)
Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
1982 Cukor (TV film)
Farma (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Jehla (TV film)
O labuti (TV film)
Odstřel (TV film)
Portrét (TV film)
Pouť králů (TV film)
Predčasné leto
Třetí princ
Zelená vlna
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Chudák muzika (TV film)
Evžen mezi námi
Jdi za štěstím (TV film)
Mezičas (TV film)
Objednaná vražda (TV film)
Pasca (TV film)
Proč se vraždí starší dámy (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
Začít znovu (TV film)
1980 Eva Eva (TV film)
Had z ráje (TV film)
Svítalo celou noc
Triptych o láske (TV film)
1979 Drsná Planina
Koncert na konci léta
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
Paragraf 224
Rosnička
1978 Báječní milenci potřebují čas (TV film)
Pumpaři od Zlaté podkovy
Čekání na déšť
1977 Agnežka (studentský film)
Na veliké řece
Osada Havranů
Příběh lásky a cti
Stíny horkého léta
Volání rodu
1976 Noc klavíristy
1975 Hřiště
1973 Kazisvěti (TV film)
Čierne ovce (TV film)
1972 Chvíle (TV film)
Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak (TV film)
1971 Hry lásky šálivé

TV seriály

2019 Strážmistr Topinka (TV seriál)
2018 Dabing Street (TV seriál)
Jiří Arch (E01)
Za sklem (TV seriál)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
2017 Mordparta (TV seriál)
Řešení (S02E08)
Krev (S02E07)
Bratři (S02E06)
další epizody (8)
Za sklem (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
2016 Mordparta (TV seriál)
Kořist (S01E08)
Oběť (S01E07)
Nadvláda (S01E06)
další epizody (8)
Za sklem (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody (5)
2015 Reportérka (TV seriál)
V souboji (E03)
V plamenech (E02)
Nad první kauzou (E01)
Kancelář Blaník (TV seriál)
Selfíčko s Gerem (S03E16)
2014 Neviditelní (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (12)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Exekuce (S01E13)
Místo narození (S01E12)
Kněz (S01E11)
další epizody (13)
2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Esemesky (S05E15) - a.z.
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
První kytice (E02)
Výročí (E01)
Soukromé pasti (TV seriál)
Láska v moll (S01E05)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
1995 Z hříček o královnách (TV seriál)
Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (E04)
1994 Der Salzbaron (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Omyl v lázních (E02)
Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
Dobyvatel (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Poslední odvolání (S03E02)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Varieté (E10)
Láska (E08)
Konkurence (E07)
další epizody (6)
Rodáci (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (5)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Výhra (E04)
Málo štědré Vánoce (E03)
další epizody (4)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Šobri Jožka (E02)
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Moje srdcová sedma (TV seriál)
Rozchody (E03)
Cesty (E02)
Rozhodnutí (E01)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Zvonění na časy (E13)
Návrat (E12)
Viníci (E11)
další epizody (13)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
další epizody (10)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Stavy rachotí (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Tunel Omega (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Jupiter (E06)
Sůl země (TV seriál)
1980 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
Maturity (E06)
Havárie (E05)
Krádež (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

2018 Na cestě (TV seriál) - herec, vyp.
Na cestě po Cejlonu (S20E12)
Na cestě po novozélandském Coromandelu (S20E11) - vyp.
Na cestě po středozápadu USA (S20E10) - vyp.
další epizody (32)
2017 Husa na provázku (TV seriál)
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po ostrově Unguja (S19E12) - vyp.
Na cestě po chorvatském ostrově Lošinj (S19E11) - vyp.
Na cestě po poloostrově Izu (S19E10) - vyp.
další epizody (32)
2016 Teorie tygra - film o filmu
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po střední Dalmácii (S18E11) - vyp.
Na cestě po Hesensku (S18E10) - vyp.
Na cestě po emirátském Ras AL-Khaimh (S18E09) - vyp.
další epizody (34)
2015 Filmová lázeň
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po severní Albánii (S17E15) - vyp.
Na cestě po Languedocu (S17E14) - vyp.
Na cestě po bolivijské Soratě (S17E13) - vyp.
další epizody (30)
2014 Fetiše socializmu (TV seriál)
Život podle Václava Havla (TV film) - a.z.
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po jižní Albánii (S16E14) - vyp.
Na cestě po údolí Káthmándú (S16E13) - vyp.
Na cestě po Pays de la Loire (S16E12) - vyp.
další epizody (32)
2013 Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po východní Krétě (S15E14) - vyp.
Na cestě po Pantellerii (S15E13) - vyp.
Na cestě po Huelvě (S15E12) - vyp.
další epizody (38)
2012 Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po Doněcké oblasti (S14E13) - vyp.
Na cestě po Oaxace (S14E12) - vyp.
Na cestě po údolí řeky Douro (S14E11) - vyp.
další epizody (46)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
Film o filmu Odcházení (TV film)
Inventura Febia (TV seriál)
Vůdci a jejich voliči (E02)
Pátá čtvrť: zmizelé město pražské
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po Podkarpatské Rusi (S12E13) - vyp.
Na cestě po Kajmanských ostrovech (S12E12) - vyp.
Na cestě po severu Izraele (S12E11) - vyp.
další epizody (47)
2010 EXPO 2010 (TV film)
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po Seychelských ostrovech (S10E18) - vyp.
Na cestě po Bretani (S10E17) - vyp.
Na cestě po Lanzarote (S10E16) - vyp.
další epizody (47)
2009 Herci Jiřího Hubače (TV film)
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po Réunionu (S08E13) - vyp.
Na cestě po severu Černé Hory (S08E12) - vyp.
Na cestě po středním Fidži (S08E11) - vyp.
další epizody (36)
2008 Ve dvou se to lépe táhne (TV film)
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po severním pólu (S06E17) - vyp.
Na cestě po Golanských výšinách (S06E16) - vyp.
Na cestě po jižním Jordánsku (S06E15) - vyp.
další epizody (49)
2007 Labyrintem k revoluci (TV film)
Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po Azorských ostrovech (S04E16) - vyp.
Na cestě po jižním Altiplanu (S04E15) - vyp.
Na cestě po Tokaji a Egeru (S04E14) - vyp.
další epizody (47)
2006 Na cestě (TV seriál) - vyp.
Na cestě po Sardinii (S02E16) - vyp.
Na cestě po Banátu (S02E15) - vyp.
Na cestě po severní Namibii (S02E14) - vyp.
další epizody (34)
2004 Ebeni v zahradě (koncert)
Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
ČT Live - bratři Ebenové (koncert)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Marnost nad marnost (S03E11)
2001 Film o filmu: Babí léto (TV film)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Herec Karel Höger (S01E20)
1999 Tenkrát (TV film)
1998 V centru filmu - v teple domova (TV film)
1994 Mýtická trilogie (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1991 Ciao, Italia!
1990 Marta Kubišová 1990 (koncert)
1989 Hrozba zvaná AIDS
V chrámu přírody - vyp.
1980 Dcera faraona

TV pořady

2018 25. Český lev (TV pořad)
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2018 (TV pořad)
2017 24. Český lev (TV pořad)
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2017 (TV pořad)
2016 Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2016 (TV pořad)
Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
Zlaté časy (TV pořad)
Český lev 2015 (TV pořad)
2015 Galavečer 50. ročníku MFF Karlovy Vary (TV pořad)
Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2015 (TV pořad)
Česká hlava 2015 (TV pořad)
2014 Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2014 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Český lev 2012 (TV pořad)
2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
Díky, Marie! (TV pořad)
Možná přijde i charita (TV pořad)
Život je krásný, RARÍÍÍJÁÁÁ (TV pořad)
2011 TýTý 2010 (TV pořad)
2010 Deset zastavení s mistry zábavy (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Studio ČT24 (TV pořad)
Český lev 2009 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Český lev 2005 (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Nádherná léta na Provázku (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Z Divadélka pod věží (TV pořad)
Český slavík '97 (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
1992 Buly (TV pořad)
Kufr (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1984 Dva z jednoho města (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1976 Písničky potichu (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Marek Ztracený - Léto 95 (hudební videoklip)
2014 Těžkej Pokondr: Kníra mám (hudební videoklip)
2008 Folkloreček (hudební videoklip)
2002 J.A.R.: Jsem pohodlný (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(142)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace