foto

Bill Cosby

  • nar. 12.7.1937 (81 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Všetci sa vieme veľmi ľahko stotožniť s jeho postavami a nájsť v situáciách ním vytvorených samých seba. Cosbyho humor je často centrom základných pilierov našej existencie, zdanlivo nám poskytuje pochopenie našich rolí ako mužov a žien, členov rodiny, detí, rodičov. Ukazuje nám humor v našich vlastných životoch a my sme mu za to vďační. Ako chlapec vídaval svojho otca veľmi málo, pretože robil stewarta na vojenskej lodi. Zato jeho matka mala na neho veľký vplyv a tiež bola jeho prvou skutočnou "diváčkou". Bill študoval vo Philadelphii na Temple University a chcel sa stať učiteľom telesnej výchovy. Po nociach si privyrábal ako barman a práve v baroch našiel vďačné obecenstvo pre svoj ľudový humor.

V roku 1963 spôsobil doslova revolúciu v americkej javiskovej komike a bol unikátom medzi černošskými komikmi. Prišiel rok 1965 a on dostal príležitosť predstaviť sa v televízii, ktorá mu umožnila ďalej zviditeľňovať jeho komediálne nadanie a svojský humor. Prvá výraznejšia rola mu bola ponúknutá v dráme z obdobia občianskej vojny MAN AND BOY (1972) a po nej nasledovali filmy HICKEY AND BOGGS (1972) s Robertom Culpom, UPTOWN SATURDAY NIGHT (1974) so Sidney Poitierom alebo MOTHER, JUGS & SPEED (1976) s Raquel Welchovou. Spoluprácu so Sidney Poitierom si zopakoval pri nakrúcaní A PIECE OF THE ACTION (1977) a jedným z posledných celovečerných filmov v jeho filmografii je JACK (1996) Francisa Forda Coppolu s Robinom Williamsom.

Oveľa viac príležitostí než filmové plátno mu ale ponúkla televízia. Po úspešnom seriály I Spy prišla super hitovka "The Bill Cosby Show" (1971), varietná šou s názvom "Cos" (1976) a nedávna "The Cosby Mysteries" (1994). Televízne projekty tohto typu robil nielen pre dospelých ale aj pre deti. K tým najlepším detským šou sa zaraďujú napríklad "The Electric Company", "Sesame Street" alebo kritikou nadšene prijatý kreslený seriál "Fat Albert and the Cosby Kids“. Po dosiahnutí oslnivého úspechu v televízii to Cosby skúsil aj s písaním (jeho kniha "Fatherhood" sa na 54 týždňov stala bestsellerom č.1) a spievaním (naspieval 21 albumov, ktoré mu vyniesli 8 Gold Records a 5 cien Grammy).

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2013 Bill Cosby: Far from Finished (TV film)
2004 Tlustý Albert
1996 Bill Cosby: Mr. Sapolsky, with Love
Jack
1994 Cosby Mysteries, The (TV film)
Návrat špiona (TV film)
1993 Muž meteor
1992 Malcolm X
1991 Miles Davis: A Tribute (TV film)
Sinbad and Friends: All the Way Live... Almost! (TV film)
1990 Můj táta je duch
1987 Leonard Part 6
1985 Motown Returns to the Apollo (TV film)
Patti Labelle Show, The (TV film)
1982 Fat Albert Easter Special, The (TV film)
1981 Ďábel a Max
1980 Where Have All the Children Gone (TV film)
1978 Apartmá v Kalifornii
Top Secret (TV film)
1977 Akce
Fat Albert Christmas Special, The (TV film)
Fat Albert Halloween Special, The (TV film)
1976 Tři ze sanitky
1975 Udělejme to znovu
1974 Návrat do země Oz
Ve městě v sobotu večer
1972 Hickey & Boggs
Man and Boy
To All My Friends on Shore (TV film)
1971 Aesop's Fables (TV film)
Bill Cosby on Prejudice
Fight of the Century (TV film)
1969 Hey, Hey, Hey, It's Fat Albert (TV film)

TV seriály

1996 Cosby (TV seriál)
1994 Cosbyho případy (TV seriál)
1987 A Different World (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
1979 Pinwheel (TV seriál)
1972 Fat Albert and the Cosby Kids (TV seriál)
1971 Electric Company, The (TV seriál)
1969 The Bill Cosby Show (TV seriál)
1965 I Spy (TV seriál)
1963 NBC Children's Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hugh Hefner: The Big Bunny - a.z.
2017 Wayne Shorter: Zero Gravity
2015 Bad IQ
2014 Keep on Keepin' On
2013 Moms Mabley: I Got Somethin' to Tell You
2012 B. B. King
2011 The Savoy King: Chick Webb & the Music That Changed America
2009 Why We Laugh: Black Comedians on Black Comedy
2008 Joe Louis: America's Hero... Betrayed (TV film)
Pioneers of Television (TV seriál)
2007 100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
Le Cirque: A Table in Heaven
2006 Buffy Sainte-Marie: A Multimedia Life (TV film)
Pact, The
The Electric Company's Greatest Hits & Bits (TV film)
2005 500 Years Later
Harlem Globetrotters - tým, který změnil svět (TV film)
2002 Comedian
Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
The Cosby Show: A Look Back (TV film)
2001 Cosby Kids: The E! True Hollywood Story, The (TV film)
Hopalong Cassidy: Public Hero #1 (TV film)
1998 Intimate Portrait: Phylicia Rashad (TV film)
The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1997 4 děvčátka
50,000,000 Joe Franklin Fans Can't Be Wrong - a.z.
Jack Paar 'As I Was Saying...' (TV film)
1994 Apollo Theatre Hall of Fame (TV film)
1993 The Unknown Marx Brothers (TV film)
Zone interdite (TV seriál)
1991 One, the Only... Groucho, The (TV film)
Ray Charles: 50 Years in Music (koncert)
1990 Happy Birthday, Bugs!: 50 Looney Years (TV film)
1986 All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr., An (koncert)
In Remembrance of Martin
1984 The Great Standups (TV film) - a.z.
1983 Bill Cosby: Himself
Hollywood's Private Home Movies (TV film)
1970 World of Love, A (TV film)
1968 Black History: Lost Stolen, or Strayed (TV film)

TV pořady

2013 Betty White's 2nd Annual 90th Birthday (TV pořad)
2011 The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2009 Lopez Tonight (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
2001 Starz! 10th Anniversary (TV pořad)
1998 Děti to ví nejlíp (TV pořad)
1996 Celebrate the Dream: 50 Years of Ebony Magazine (TV pořad)
1995 What Makes You Laugh? (TV pořad)
1994 In a New Light '94 (TV pořad)
1993 Apollo Theatre Hall of Fame (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
Nick News with Linda Ellerbee (TV pořad)
You Bet Your Life (TV pořad)
1991 Comic Relief IV (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
The More You Know (TV pořad)
1987 Bill Cosby: 49 (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1979 Playboy's Roller Disco & Pajama Party (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1971 Bill Cosby Special, or?, The (TV pořad)
1969 Playboy After Dark (TV pořad)
The 21st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1968 Bill Cosby Special, The (TV pořad)
1965 It's What's Happening, Baby! (TV pořad)
1964 That Was the Week That Was (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Kanye West - Famous (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Tlustý Albert
1996 Bill Cosby: Mr. Sapolsky, with Love
1969 Hey, Hey, Hey, It's Fat Albert (TV film)

TV seriály

2004 Fatherhood (TV seriál)
1987 A Different World (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
1972 Fat Albert and the Cosby Kids (TV seriál)
1969 The Bill Cosby Show (TV seriál)

Dokumentární

2002 The Cosby Show: A Look Back (TV film)
1983 Bill Cosby: Himself

TV pořady

1987 Bill Cosby: 49 (TV pořad)
1971 Bill Cosby Special, or?, The (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1987 Leonard Part 6

Režijní filmografie

TV seriály

1969 The Bill Cosby Show (TV seriál)

Dokumentární

1983 Bill Cosby: Himself

Spisovatelská filmografie

TV seriály

2004 Fatherhood (TV seriál) - kniha
1999 Little Bill (TV seriál) - kniha

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace