foto

Michael Nyqvist

  • nar. 8.11.1960
    Stockholm, Stockholms överståthållarskap, Švédsko
  • zem. 27.6.2017 (56 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Nyqvist, známý švédský herec, se narodil 8.listopadu 1960 ve Stockholmu. Jako dítě byl adoptován ze sirotčince, jeho biologický otec byl Ital. Dětství trávil stejně jako většina švédských chlapců - v zimě hrál hokej a v létě fotbal. V sedmnácti žil jeden rok v Omaze (Nebraska, USA) jako výměnný student. Tam dostal svoji první malou roli - v dramatu Smrt obchodního cestujícího Arthura Millera. Když se vrátil do Švédska, byl přijat na baletní školu, ale po roce zjistil, že balet nebude pro něj to pravé. V devatenácti byl přijat na studium dramatu na akademii v Malmö.

Po absolvování pracoval Michael především v divadle ale měl i pár menších rolí v několika filmech. Do povědomí především švédských diváků se dostal rolí policejního důstojníka Bancka v první sérii seriálu BECK. Průlom přišel v roce 2000 s filmem TOGETHER režiséra Lukase Moodyssona, kde si Michael zahrál jednu z hlavních rolí. Tento film dosáhl velkého mezinárodního úspěchu. Poté hrál v několika oceněných filmech jako TEN Z VEDLEJŠÍHO HROBU (Kjell Sundvall), AS IN HEAVEN (Kay Pollak) či MILOVÁNÍ (Johan Brisinger).

Michael získal několik cen: 2002 - Guldbagee (švédský Oscar) - nejlepší herec 2002 a 2004 - Aftonbladen (švédské noviny) - filmová hvězda 2003 - Nöjesguiden - nejlepší herec 2003 - mezinárodní filmový festival v Gijonu - nejlepší herec 2004 - Golden Sun - vítěz 2004 - Oscar - film AS IN HEAVEN nominován v kategorii nejlepší zahraniční film 2006 - mezinárodní filmový festival v Minsku - nejlepší herec 2006 - Gulbagge Gala - divácká cena

V současné době je Michael Nyqvist jeden z nejoblíbenějších švédských herců. Je ženatý, se svou ženou Catharinou Nyqvist Ehrnrooth má dvě děti.

Marus "fifi.m" Nim

Herecká filmografie

Filmy

2018 Kursk
Radegund
The 11th
Útok z hlubin
2017 Zmizíš
2016 Frank a Lola
I.T.
Vážná hra
2015 Dívka z románu
I nöd eller lust
Kolonie
Královna Kristýna
2014 Days and Nights
John Wick
La ritournelle
Můj takzvaný otec
2013 The Girl from Nagasaki
Zpráva o Europě
2012 Odpojit
2011 Bez dechu
Mission: Impossible - Ghost Protocol
Muž z Pekingu (TV film)
2010 Kennedys Hirn (TV film)
Kvinden der drømte om en mand
Änglavakt
2009 Dívka, která kopla do vosího hnízda
Dívka, která si hrála s ohněm
Muži, kteří nenávidí ženy
Svatební fotograf
2008 Kdo chce zabít Nancy?
2007 Arn
Elias og kongeskipet
Převrat
Vzpoura v Kautokeinu
2006 Milovaní
Sök
2005 Moje matka
Nebezpečná známost
2004 ABBA: Our Last Video Ever (TV film)
Dag och natt
London Voodoo
Tak jako v nebi
2003 Detaljer
Föräldramötet
Hubená Sussie
2002 Bäst i Sverige!
Ten z vedlejšího hrobu
2001 Bekännelsen (TV film)
Hans och hennes
Hem ljuva hem
Hr. Boe & Co.'s Anxiety
Skuggpojkarna (TV film)
2000 10:10
Hjärta av sten
Společně
1999 På sista versen (TV film)
Vägen ut
1998 Personkrets 3:1 (TV film)
Veranda för en tenor
1997 Tik Tak
1996 Jerusalem
Sånt är livet
1987 Jim & piraterna Blom
1982 Kamraterna (TV film)

TV seriály

2017 Madiba (TV seriál)
2015 The Hundred Code (TV seriál)
Wenn du glaubst du gewinnst (E12)
Nicht deine Schuld (E11)
Geheimnisse (E10)
další epizody (12)
2013 Nultá hodina (TV seriál)
2010 Millennium (TV seriál)
Luftslottet som sprängdes, del 2 (E06)
Luftslottet som sprängdes, del 1 (E05)
Flickan som lekte med elden, del 2 (E04)
další epizody (6)
2005 Lovci pokladů (TV seriál)
Wallander (TV seriál)
Mastermind (S01E06)
2004 Om Stig Petrés hemlighet (TV seriál)
Veddemålet (TV seriál)
2002 Den 5:e kvinnan (TV seriál)
Olivia Twist (TV seriál)
2000 Judith (TV seriál)
1999 En dag i taget (TV seriál)
Reuter & Skoog (TV seriál)
1998 S:t Mikael (TV seriál)
Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Moneyman (S01E07)
Öga för öga (S01E04)
Vita nätter (S01E03)
další epizody (4)
1997 Emma åklagare (TV seriál)
Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Spår i mörker (S01E08)
Pensionat Pärlan (S01E05)
Lockpojken (S01E01)
1994 Döda danskar räknas inte (TV seriál)

TV pořady

2008 Strada (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace