Reklama

Reklama

Jean-François Richet

Jean-François Richet

nar. 02.07.1966 (57 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Jean-François Richet je francouzský scenárista, producent a režisér, který se narodil svobodné matce 2. července 1966 v Paříži. Vyrůstal s bratrem a sestrou v Meaux, což je předměstí na východ od Paříže. Předtím než se Richet rozhodl stát filmařem pracoval v továrně jako dělník.

Díky výhře v kasinu (20.000 dolarů) získal kapitál pro financování svého prvního filmu, ke kterému napsal i scénář. ÉSTAT DES LIEUX (1995), film, který byl inspirovaný jeho vlastním životem z dob práce v továrně a za, který získal Richet kromě nominace na cenu César Awards za nejlepší první počin i cenu na Avignonském filmovém festivalu.

Poté, co napsal scénář a zrežíroval svoje další dva filmy DE L´AMOUR (1997) a MA 6-T VA CRACK-ER (2001), které byly kritikou dobře přijaty, všimli si jeho talentu v Hollywoodu a byl najat jako režisér pro akční snímek PŘEPADENÍ 13. OKRSKU (2005). Film se natáčel v Torontu a objevili se v něm Ethan Hawke a Laurence Fishburne.

V roce 2008 přišel jeho zatím největší úspěch s režií souběžně natáčených filmů VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1 a VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1: EPILOG, které vypráví příběh o největším francouzském gangsterovi jménem Jacques Mesrine, kterého ztvárnil Vincent Cassel. Natáčení těchto životopisných snímků trvalo devět měsíců a probíhalo na třech kontinentech. Rozpočet byl přes 80 miliónů Eur a jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob.

Za filmy VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1 a VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1: EPILOG, získal Jean-François Richet ocenění César Awards v kategorii nejlepší režie. Předtím, než započal svoji filmovou kariéru, učil se "filmařinu" sledováním tvorby ruských režisérů jako Dziga Vertov a Sergej Eizenštein.

Očko "Mičl" Szyslak

Související novinky

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
1997

Ma 6-T va crack-er

Dokumentární
2009

Gangstars (TV film)

2005

L'hebdo cinéma (seriál)

Host

Související novinky

Reklama

Reklama