foto

James Roday

  • nar. 4.4.1976 (43 let)
    San Antonio, Texas, USA

Biografie

James Roday Rodriguez se narodil 4. dubna 1976 v měste San Antonio stát Texas. Pochází z smíšeného manželství,jeho otec Jim Rodriguez má hispánské předky. Po vystudování střední školy Taft High School se vydal do New Yorku na místní univerzitu, kde začal studovat divadlo. Studium úspěšně zakončil a spolu s Bradem Raiderem v Los Angeles založil divadelní skupinu Red Dragon Squadron.Spolu s touto skupinou nastudoval a následně i představil několik divadelních produkcí, např. Tři sestry (Čechov) či Večer tříkrálový (Shakespeare).

Po pár pokusech prorazit u filmu a nevýznamných roličkách ve filmu BRZY TO PŘIJDE,REPLI-KATE a SHOWTIME, ve kterém se potkal s Robertem De Nirem a Eddiem Murphym, dostal první významnější roli až v nezávislém filmu Thomase Hadena Churche, UBALENO V KANSASU v roce 2003. Roadmovie pojednává o cestě pěti kluků,vydávajících na cestu k objevení tajného vládního pole s konopím, které našli na mapě. V roce 2005 účinkoval i ve filmech MISTŘI HAZARDU a NECHOĎ KLEPAT NA DVEŘE. Svůj široký záběr rozšířil v roce 2006, kdy byl spoluautorem scénaře k filmu VLCI. Samotný film byl celkem špatný, ale těžko soudit jak se na tom podílel scénář.

Prozatímním Rodayovým vrcholem je ale jeho televizní kariéra, kdy po krátkém účinkování v seriálu MISS MATCH v roce 2003, ztvárnil v seriálu PSYCH roli Shawna Spencera, který spolu se svým nejlepším kamarádem Gusem založil soukromou detektivní agenturu a často pomáhají v řešení případů policii. Celá zápletka je vystavěna na jeho neobyčejně vyvinutém smyslu pro detail, pozorování a fenomenální fotografické paměti, díky které si vlastně dokáže spojit věci, které spousta lidem nedochází. Za tuto roli byl taktéž nominován v roce 2006 na Satellite Award v kategorii Nejlepší herec v seriálu, komedii či muzikálu.

V současné době se připravuje na natáčení třetí série PSYCH a v soukromém životě žije s Maggie Lawson, která v tomto seriálu ztvárňuje jednu z hlavních postav, policistku Juliet O´Hara.

Richard "Rssa" Maschtowský

Herecká filmografie

Filmy

2019 Berserk
The Buddy Games
2017 Psych: The Movie (TV film)
2016 Pushing Dead
2015 Baby, Baby, Baby
Christmas Eve
Good Session (TV film)
Gravy
Nerd Herd (TV film)
2009 Gamer
2005 Nechoď klepat na dveře
2003 Ubaleno v Kansasu
2002 Repli-Kate
Showtime
2000 Believe
1999 Brzy to přijde

TV seriály

2019 A Million Little Things (TV seriál)
Goodbye (S01E17)
The Rosary (S01E16)
The Rock (S01E15)
další epizody (7)
2018 A Million Little Things (TV seriál)
Christmas Wishlist (S01E10)
Perspective (S01E09)
Fight or Flight (S01E08)
další epizody (10)
Fortune Rookie (TV seriál)
2014 Agentura Jasno (TV seriál)
The Break-Up (S08E10)
A Nightmare on State Street (S08E09)
A Touch of Sweevil (S08E08)
další epizody (10)
2013 Agentura Jasno (TV seriál)
Psych the Musical (S07E15)
No Trout About It (S07E14)
Nip and Suck It (S07E13)
další epizody (15)
2012 Agentura Jasno (TV seriál)
Santabarbaratown (S06E16)
True Grits (S06E15)
Autopsy Turvy (S06E14)
další epizody (7)
2011 Láska bolí (TV seriál)
Too Much Information (E06)
Agentura Jasno (TV seriál)
Neil Simon's Lover's Retreat (S06E09)
The Tao of Gus (S06E08)
In for a Penny... (S06E07)
další epizody (9)
2010 Agentura Jasno (TV seriál)
Yang 3 v 2D (S05E16)
Mrtvý medvěd přichází (S05E15)
Polarizující expres (S05E14)
další epizody (23)
2009 Agentura Jasno (TV seriál)
Výstřel do tmy (S04E09)
Vlkodlak (S04E08)
Je těžké sbohem dát (S04E07)
další epizody (16)
2008 Podstata strachu (TV seriál)
Agentura Jasno (TV seriál)
Vánoce (S03E09)
Když jde Gus do banky (S03E08)
Bruslařské závody (S03E07)
další epizody (15)
2007 Agentura Jasno (TV seriál)
Gusův otec možná zabil souseda (S02E10)
Lovci odměn (S02E09)
Lupičská ukolébavka (S02E08)
další epizody (17)
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
Shawn versus Rudý fantom (S01E08)
Kdo z nich to je? (S01E07)
Víkendoví bojovníci (S01E06)
další epizody (8)
2003 Miss Match (TV seriál)
2001 First Years (TV seriál)
1999 Ryan Caulfield: Year One (TV seriál)

Dokumentární

2009 His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2015 Gravy

TV seriály

2019 Into the Dark (TV seriál)
Treehouse (E06)
2018 Doktoři (TV seriál)
Utíkej, doktore, utíkej (S01E13)
Pád do hlubin (S01E12)
O nic moudřejší (S01E05)
2017 Blood Drive (TV seriál)
In the Crimson Halls of Kane Hill (E04)
Steel City Nightfall (E03)
2016 Křižovatka smrti (TV seriál)
Knock, Knock...House Creeping! (E10)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
Homecoming (E12)
2014 Agentura Jasno (TV seriál)
A Nightmare on State Street (S08E09)
2013 Agentura Jasno (TV seriál)
Deez Nups (S07E07)
Lassie Jerky (S07E03)
2012 Agentura Jasno (TV seriál)
Heeeeere's Lassie (S06E11)
2011 Agentura Jasno (TV seriál)
Tahle epizoda tě vycucne (S06E03)
2010 Agentura Jasno (TV seriál)
Polarizující expres (S05E14)
Pan Yin uvádí... (S04E16)
2009 Agentura Jasno (TV seriál)
Úterý sedmnáctého (S03E15)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Gravy

TV seriály

2019 Into the Dark (TV seriál)
Treehouse (E06)
2014 Agentura Jasno (TV seriál)
1967: A Psych Odyssey (S08E06)
2013 Agentura Jasno (TV seriál)
Deez Nups (S07E07)
Lassie Jerky (S07E03)
2012 Agentura Jasno (TV seriál)
Autopsy Turvy (S06E14)
2011 Agentura Jasno (TV seriál)
Tahle epizoda tě vycucne (S06E03)
2010 Agentura Jasno (TV seriál)
Yang 3 v 2D (S05E16)
Polarizující expres (S05E14)
Dual Spires (S05E12)
další epizody (4)
2009 Agentura Jasno (TV seriál)
Vlkodlak (S04E08)
Je těžké sbohem dát (S04E07)
Večer s panem Yangem (S03E16)
další epizody (4)
2008 Agentura Jasno (TV seriál)
Vražedná móda (S02E15)
2007 Agentura Jasno (TV seriál)
Americké duo (S02E01)
Duch šílené Sherry (S01E15)

Producentská filmografie

TV seriály

2014 Agentura Jasno (TV seriál)
The Break-Up (S08E10)
A Nightmare on State Street (S08E09)
A Touch of Sweevil (S08E08)
další epizody (10)
2013 Agentura Jasno (TV seriál)
Psych the Musical (S07E15)
No Trout About It (S07E14)
Nip and Suck It (S07E13)
další epizody (15)
2012 Agentura Jasno (TV seriál)
Santabarbaratown (S06E16)
True Grits (S06E15)
Autopsy Turvy (S06E14)
další epizody (7)
2011 Agentura Jasno (TV seriál)
Neil Simon's Lover's Retreat (S06E09)
The Tao of Gus (S06E08)
In for a Penny... (S06E07)
další epizody (9)
2010 Agentura Jasno (TV seriál)
Yang 3 v 2D (S05E16)
Mrtvý medvěd přichází (S05E15)
Polarizující expres (S05E14)
další epizody (23)
2009 Agentura Jasno (TV seriál)
Výstřel do tmy (S04E09)
Vlkodlak (S04E08)
Je těžké sbohem dát (S04E07)
další epizody (9)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace