foto

Stephen Shellen

  • nar. 17.6.1957 (62 let)
    Victoria, British Columbia, Kanada

Biografie

Tento původem kanadský herec se narodil 17. června 1957 ve městě Victoria v britské Kolumbii. Pravidelně střídá jak kladné, tak záporné role. Na střední škole hrál lední hokej, ve kterém byl velmi dobrý. Nějakou dobu se živil jako dřevorubec. Po čase si ho ve Vancouveru všiml hledač talentů, který mu nabídl, zda by nechtěl zkusit štěstí jako herec. Stephen Shellen nebyl proti.

Odstěhoval se do Los Angeles, kde začal studoval herectví. Své první filmy natočil v roce 1982. Jednalo se o tituly YOUR PLACE…OR MINE a SPRING FEVER. První velké herecké úspěchy však přišly až v roce 1988 ve filmech NEZÁVAZNÝ SEX? a v horroru OTČÍM, kde si zahrál po boku Terryho O´Quinna. Mezitím se ale samozřejmě objevil v několika jiných filmech. K těm u nás uváděným například v komedii SOUTĚŽ ROZTLESKÁVAČEK z roku 1984 nebo v komedii LUPIČKA s Whoopi Goldberg v hlavní roli.

V roce 1989 si zahrál jednu z hlavních rolí v akčním seriálu PROTIÚDER, který je známý také pod názvem ODVETNÝ TÝM. V seriálu si zahrál postavu soukromého detektiva Luke Brennana. Při natáčení se setkal s herci jako jsou například Christopher Plummer, Simon Mac Corkindale nebo Jeff Wincott. I přesto, že seriál patřil na konci osmdesátých let k nejpopulárnějším, postava Luke Brennana v posledním dílu první série umírá. Na jeho místo do seriálu nastoupil herec James Purcell.

V roce 1992 si zahrál ve dvou úspěšných filmových snímcích. A to ve filmu OSOBNÍ STRÁŽCE s Kevinem Costnerem v hlavní roli a v dramatu Roberta Redforda TEČE TUDY ŘEKA. K dalším filmům, ve kterých si zahrál, stojí za zmínku kriminální thrillery DAMOKLŮV MEČ a MRAZIVÝ STRACH, akční filmy DUNÍCÍ HROM a 60 SEKUND a katastrofický snímek NIČIVÁ HROZBA. Za svoji hereckou kariéru hostoval také ve velké spoustě seriálů, jako například PŘÍBĚHY ALFREDA HITCHOCKA, BOOKER, ZÁKON A POŘÁDEK, ROBOCOP, MUŽI V KLOBOUKU, SMĚR JIH, BRUTÁLNÍ NIKITA nebo KRAJNÍ MEZE.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2010 Territoires
2004 Ničivá hrozba
2002 Highway
2000 60 sekund
Mrazivý strach
1999 Vivid
1997 Honeymoon
1996 Dunící hrom (TV film)
Lifeline (TV film)
1995 Damoklův meč
Dr. Jekyll a slečna Hyde
Rude
Zdání klame
1994 April One
Policajti ve výslužbě (TV film)
1993 Lady X (TV film)
1992 Osobní strážce
Teče tudy řeka
1991 Oběť krásy (TV film)
1990 Still Life
1989 Prokletá řeka
1988 American Gothic
Murder One
Nezávazný sex?
1987 Cameo by Night (TV film)
Lupič
Otčím
Talking Walls
1986 Moderní dívky
1985 Behind Enemy Lines (TV film)
Letter to Three Wives, A (TV film)
1984 Amazons (TV film)
Soutěž roztleskávaček
Touch of Scandal, A (TV film)
1982 Spring Fever
Your Place... or Mine (TV film)

TV seriály

2007 Závod o dobytí Marsu (TV seriál)
1997 Brutální Nikita (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Živé peklo (S01E08)
1994 Právo a pořádek (TV seriál)
Family Values (S05E04)
1992 Muži v klobouku (TV seriál)
1990 Protiúder (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Lover Come Hack to Me (S01E05)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Hollywoodské ženy (TV seriál)