foto

Velimir 'Bata' Živojinovič

  • nar. 5.6.1933
    Koraćica, Srbija, Jugoslávie
  • zem. 22.5.2016 (82 let)
    Beograd, Srbsko

Biografie

Živojinović se narodil ve městě Koraćica v Srbsku (tehdy Království Jugoslávie), v podhůří Kosmaj. Jeho herecký talent se projevil již v 15 letech, zatímco pracoval jako kulisák v akademickém divadle v Bělehradě. Poté, co ukončil hereckou školu v Užici a Novém Sadu, snažil se zapsat na akademii dramatu v Bělehradě a uspěl až na třetí pokus.

Velimir Živojinović dával zpočátku přednost hraní v divadle před filmovými rolemi. Na plátně debutovat v roce 1955 ve filmu PESMA SA KUMBARE (Obléhání Bělehradu), což byl začátek jeho neuvěřitelně plodné kariéry. Živojinović, se brzy stal známým pod přezdívkou "Bata". Za 45 let hercké dráhy ztvárnil více filmových rolí než jakýkoli jiný herec v historii bývalé Jugoslávie a pouhá velikost jeho filmografie pravděpodobně nebude v blízké budoucnosti překonána.

Počet Živojinovićových rolí nebyl jen obrovský (na 300 filmů a TV seriálů), ale i velmi všestranný. Hrál jak hrdiny, tak darebáky a snadno "přepnínal" mezi hlavními a vedlejšími rolemi. Už v šedesátých letech se etabloval jako jedna z největších hvězd filmů bývalé Jugoslávie. Zenit jeho popularity stoupal i v akčních válečných snímcích v sedmdesátých létech (BITVA NA NERETVĚ, VALTER BRÁNÍ SARAJEVO, SOUTĚSKA, MUŽI S GRANÁTY, PARTYZÁNI a další.). K jeho nejlepším známým filmům z tohoto období patří i MISTR A MARKÉTKA, DERVIŠ A SMRT, HLÍDAČ PLÁŽE V ZIMNÍM OBDOBÍ, SKUPINOVÝ PORTRÉT S DÁMOU a PES, KTERÝ MĚL RÁD VLAKY. V osmdesátých létech Živojinović vytvořil sebeparodující obraz akčního hrdiny v sérii veselých komedií.

V roce 1990 byl zvolen do Srbského parlamentu. Od roku 1991 je aktivní na srbské politické scéně jako člen Socialistické strany Srbska. V srpnu 1993 získal cenu za celoživotní dílo "Slavica ".

Roman "kikulin" Porteš

Herecká filmografie

Filmy

2012 Led
2011 Sestre (TV film)
2007 Princ od papira
2005 Ivkova slava
2002 Amir
Mrtav 'ladan
2001 Seljaci
Sve je za ljude
2000 Senke uspomena
Válka živě
1999 Belo odelo
Nož
Ranjena zemlja
1998 Kupi mi Eliota
Lajanje na zvezde
Rane
Sud prachu
1997 Balkanska pravila
Ptice koje ne polete
1996 Doviđenja u Čikagu
Hezké vesnice hezky hoří
Srećni ljudi: Novogodišnji special (TV film)
1995 Svadbeni marš (TV film)
Tamna je noć
Treća sreća
1994 Slatko od snova
Trojka
1993 Pun mesec nad Beogradom
Tri karte za Holivud
1992 Dama koja ubija
Prokleta je Amerika
Sekula nevino optužen
Velika frka
1991 Bračna putovanja
Holivud ili propast (TV film)
Original falsifikata
Praznik u Sarajevu
Sekula se opet ženi
Svemirci su krivi za sve
1990 Sex-partijski neprijatelj br. 1
1989 Atoski vrtovi - preobraženje
Boj na Kosovu
Hajde da se volimo 2
Kako je propao rokenrol
Kroz prašume južne Amerike (TV film)
Nedeljom od devet do pet (TV film)
Vampiri su među nama
1988 Balkan ekspres 2
Jednog lepog dana
Nevlastní bratři
Sulude godine
Tajna manastirske rakije
Tesna koža 3
Vanbračna putovanja
Vikend na mrtovci
Špijun na štiklama
1987 Hajde da se volimo
Hudodelci
Lutalica
Oktoberfest
Verliebten, Die
1986 Dobrovoljci
Druga Žikina dinastija
Majstor i Šampita
Miss
Obećana zemlja
Osveta
Poslednji skretnicar uzanog koloseka
Razvod na određeno vreme
Sekula a jeho ženy
Svečana obaveza (TV film)
1985 Ada
Debeli i mršavi
Držím se vzduchu
S muži to není lehké
U zatvoru
Všechno přebolí
Ćao inspektore
Šest dana juna
Žikina dinastija
Život je lep
1984 Balkanski špijun
Horečka lásky
Konec války
Malá vlaková loupež
Maturanti
Nebezpečná stopa
Nema problema
Nevídaný zázrak
Pejzaži u magli
Sta je s tobom, Nina
U raljama života
1983 Balkan expres
Cukrová voda
Haló, taxi!
Idi mi, dođi mi
Ještě jednou
Kakav deda takav unuk
Pochod přes Igman
Stepenice za nebo
Veliki transport
Vzpoura v Timoku
1982 13. červenec
Nedeljni ručak
Progon
Tak... a jdeme dál!
Táta na neurčito
1981 Dečko koji obećava
Dorotej
Erogena zona
Laf u srcu
Lov u mutnom
Pád Itálie
Sok od šljiva
Visoki napon
Červený kůň
Šesta brzina
1980 Nešto iz života (TV film)
Pozorišna veza
Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
Zvláštní léčba
Čekatel na životní příležitost
1979 Partizanska eskadrila
Přátelé
Radio Vihor zove Anđeliju
Rozohnění
1978 Lude godine
Nije nego
Okamžik
Stići pre svitanja
Tygr
1977 Beštije
Milostný život Budimira Trajkoviče
Pes, který měl rád vlaky
Sekvence i konsekvence
Skupinový portrét s dámou
Štvanice
1976 Hlídač pláže v zimním období
Idi tamo gde te ne poznaju (TV film)
Návrat odepsaných
Útok do pekla
1975 Crvena zemlja
Naivko
Povídka o dobrých lidech
Seljacka buna 1573
1974 Cestou proti větru
Crveni udar
Derviš a smrt
Partizani
Potomak (TV film)
Rekvijem za teškaša (TV film)
1973 Jsme prokleti, Irino!
Mirko i Slavko
Muži s granáty
Pátá ofenzíva: Bitva o Sutjesku
Sluga (TV film)
1972 Kavárenská zpěvačka
Mistr a Markétka
Tragovi crne devojke
Valter brani Sarajevo
Zvezde su oči ratnika
1971 Doručak sa đavolom
Falsche Gewicht, Das (TV film)
Moja luda glava
Opklada
1970 Žarki
1969 Bitva na Neretvě
Brzy bude konec světa
Krvava bajka
Most
Oseka
1968 Bekstva
Bratr doktora Homéra
Ima ljubavi, nema ljubavi
Operace Bělehrad
Příčinu smrti neuvádět
Visnja na Tasmajdanu
1967 Diverzanti
Nož
Nákupčí peří
Němý výkřik
O svátcích
Posalji coveka u pola dva
1966 Anabelin san
Hliněný holub
Návrat
Pogled u zjenicu sunca
Pre rata
Sen
1965 Laznivka
Nepřítel
Old Surehand
Tři
1964 Dobra kob
Narodni poslanik
Put oko sveta
Čovek iz hrastove šume
1963 Dvostruki obruc
Grad
Muškarci
Nevesinjska puska
Radopolje
Zemljaci
1962 Dr
Kozara
Krst Rakoc
1961 Pesma
Uzavreli grad
1960 Diližansa snova
Rat
Signali nad gradom
1959 Vlak bez jízdního řádu
Vítr se utišil před svítáním
1958 Rafal u nebo
Te noći
Zemlja
1957 Mali čovek
Tragom prestupa
V sobotu večer
1956 Cipelice na asfaltu
Klisura
Poslednji kolosek
1955 Obléhání Bělehradu

TV seriály

2005 Drugo stanje (TV seriál)
1998 Kod Lude ptice (TV seriál)
Porodično blago (TV seriál)
1995 Goli život (TV seriál)
Kraj dinastije Obrenović (TV seriál)
Srećni ljudi 2 (TV seriál)
1993 Srećni ljudi (TV seriál)
1990 Bolji život 2 (TV seriál)
Neuništivi (TV seriál)
U ime zakona (TV seriál)
1989 Balkan ekspres 2 (TV seriál)
Drugarica ministarka (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1987 Bolji život (TV seriál)
I to se zove sreća (TV seriál)
Sasvežđe belog duda (TV seriál)
Vuk Karadžić (TV seriál)
1985 Brisani prostor (TV seriál)
1984 Pozorište u kući 5 (TV seriál)
Sivi dom (TV seriál)
Štefica Cvek u raljama života (TV seriál)
1982 Priče iz radionice (TV seriál)
1980 Duvanski put (TV seriál)
Tren (TV seriál)
1979 Anno domini 1573 (TV seriál)
1978 Sedam plus sedam (TV seriál)
Čardak ni na nebu ni na zemlji (TV seriál)
1976 Morava 76 (TV seriál)
Povratak otpisanih (TV seriál)
1975 Život je lep (TV seriál)
1974 Kapelski kresovi (TV seriál)
Partizani (TV seriál)
Valter brani Sarajevo (TV seriál)
1972 Građani sela Luga (TV seriál)
Obraz uz obraz (TV seriál)

Dokumentární

2012 Valter
2010 Cinema Komunisto
1957 Kobna zedj
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace