foto

Mark Harmon

  • nar. 2.9.1951 (67 let)
    Burbank, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thomas Mark Harmon se narodil v Burbanku v Kalifornii 2. 9. 1951. Jeho otec byl slavný fotbalista (držitel Heisman trophy) a později sportovní komentátor Tom Harmon, matka byla herečka Elyse Knoxová (není příbuzná s bývalým ministrem námořnictva Williamem Franklinnem Knoxem). Má dvě starší sestry Kristin a Kelly. Jeho prarodiče byli rakouští imigranti.

Po maturitě studoval dva roky na Pierce college v Los Angeles, pak přešel na Kalifornskou univerzitu, kde byl úspěšným hráčem fotbalu a obdržel cenu nejlepšího hráče univerzitních týmů. Studia v oboru komunikace dokončil v roce 1974. Roku 1987 se oženil s Pam Dawberovou. Mají spolu dva syny - Seana Thomase, který v NCIS ztvárňuje mladého Gibbse, a Tye Christiana. V roce 1986 byl vyhlášen časopisem People nejsmyslnějším mužem planety.

Po studiích uvažoval o práci v reklamě nebo v právu, ale místo toho se stal hercem. Než začal hrát, tak pracoval jako tesař, plavčík a prodejce bot Adidas. Poprvé se objevil v seriálu Ozzie's girls (1973). Filmovým debutem byl Robert Dunlap v Eleanor and Franklin: The White house years (1977). O rok později si zahrál v seriálech Sam a Centennial a ve filmech Přijíždí jezdec nebo Getting married. V 80. letech se objevil v seriálech Flamingo road (1981), St. Elsewhere (1982) a Měsíční svit (1985). Filmové role byly ve Flamingo road (1980), Intimate agony (1983), Princ z Bel Air (1986), ve stejném roce na sebe výrazně upozornil skutečnou postavou sériového vraha Teda Bundyho ve filmu Obezřetný cizinec. Bundy byl jakousi celebritou, kterou se stal i Mark. V roce 1987 získal hlavní role v komedii Summer school a Jak jsem ti slíbil. O rok později si zahrál se Seanem Connerym ve filmu Pevnost a dále v Návratu do rodného města. V roce 1991 si zahrál v seriálu Reasonable doubts a ve filmech Load road home nebo Čtvrtý příběh. Roku 1995 se objevil v seriálu Charlie Grace a ve filmech Tajemství pod vodou, Staré hříchy a Poslední večeře. V letech 1996 až 2000 hrál Dr. Jacka McNeila v seriálu Nemocnice Chicago Hope (1994). I díky němu se seriál stal celkem oblíbeným. Zahrál si zde i jeho blízký přítel Rocky Carroll, se kterým se později setkal v NCIS. V roce 2003 si ve dvou dílech seriálu JAG (Ledová královna, Když tají ledy) poprvé zahrál zvláštního agenta Leroye Jethra Gibbse. Spolu s ním tady hráli i Michael Weatherly, Paulley Perrette a David McCallum - sestříháním vznikl pilotní díl NCIS (2003). Ve stejném roce si zahrál po boku Jamie Lee Curtisové a Lindsay Lohan v komedii Mezi námi děvčaty (Curtisová si později zahrála v NCIS). O rok později následovala romantická komedie Hon za svobodou, v roce 2009 komedie Rosnička. Jeho zatím poslední filmovou rolí byl Lucas Davenport ve filmu Certain prey. O rok později vystoupil jako Gibbs v animovaném sitcomu Griffinovi.

Za svoje výkony byl několikrát nominován. Dvakrát na cenu Primetime Emmy, v roce 1977 za film Eleanor and Franklin: The White house years v kategorii Outstanding supporting actor in a miniseries or movie, roku 2002 v kategorii Outstanding guest actor in a drama series v seriálu The west wing. Čtyřikrát na Zlaté glóby, roku 1986 za Obezřetného cizince v kategorii Best actor in a miniseries or television film, o rok později ve stejné kategorii za Jak jsem ti slíbil. Dvakrát na cenu Screen actors guild v letech 1996 a 1997 v kategorii Outstanding performance by an ensemble in a drama series za Nemocnici Chicago Hope. Za NCIS byl nominován na cenu People's choice, roku 2010 v kategorii Favorite TV drama actor a o rok později v kategorii Favorite TV crime fighter.

V roce 1996 zachránil dva teenagery, kteří měli autonehodu poblíž jeho domu. Palicí z garáže rozbil sklo a vytáhl je z hořícího auta, zatímco jeho manželka zavolala 911. Není příbuzný s Angie Harmon (spojuje je pouze to, že s oběma hrála Sasha Alexander - v NCIS a v Rizzoli & Isles). Pro různé televizní role studoval znakovou řeč. 1. 10. 2012 získal hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. V NCIS má také roli výkonného producenta. Jeho oblíbenými herci jsou Gary Cooper, Buster Keaton a William S. Hart.

Bc. Jan "noelcoward73" Šrajer

Herecká filmografie

Filmy

2011 Jistá oběť (TV film)
2010 Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích
2009 Rosnička
2004 Hon za svobodou
2003 Mezi námi děvčaty
2002 Válka surfařů
2001 Nenechám tě odejít (TV film)
Podtrh (TV film)
2000 Na věčné časy (TV film)
The Amati Girls
Vzpomínky na duben
1998 Strach a hnus v Las Vegas
1997 Oběti
The First to Go
1995 Pokání (TV film)
Poslední večeře
Tajemství pod vodou
1994 Takoví normální zabijáci
Wyatt Earp
1991 Dillinger (TV film)
Long Road Home (TV film)
Rebecca Schaeffer: The E! True Hollwood Story (TV film)
Studené štěstí
Vražedné pochybnosti (TV film)
Čtvrtý příběh (TV film)
1990 Dokud jsi tu byl
1989 Sladké ptáče mládí (TV film)
Super sázka
1988 Návrat do rodného města
Pevnost
1987 Jak jsem ti slíbil (TV film)
Summer School
1986 Obezřetný cizinec (TV film)
Princ z Bel Air (TV film)
Zachraňme Harryho
1984 Tuareg
1983 Intimate Agony (TV film)
1981 Goliath Awaits (TV film)
1980 Flamingo Road (TV film)
The Dream Merchants (TV film)
1979 Po dobrodružství Poseidonu
1978 Getting Married (TV film)
Little Mo (TV film)
Přijíždí jezdec
1977 Eleanor and Franklin: The White House Years (TV film)

TV seriály

2018 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
See You Soon (S05E01)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Epizoda 24 (S16E24)
Epizoda 23 (S16E23)
Epizoda 22 (S16E22)
další epizody (38)
2017 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Double Down (S15E10)
Ready Or Not (S15E09)
Voices (S15E08)
další epizody (24)
2016 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Sesterské město (S02E12)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Svazující pouto (S14E10)
Zaplať a hraj (S14E09)
Nepřátelský bojovník (S14E08)
další epizody (23)
2015 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Kolo osudu (S13E11)
Pokrevní bratři (S13E10)
Den u soudu (S13E09)
další epizody (25)
2014 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Útěk z vězení (S01E03)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Následek zaváhání (S07E12)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Pravidla domu (S12E10)
Na zemi (S12E09)
Semper Fortis (S12E08)
další epizody (23)
2013 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Epidemie (S11E11)
Ďábelská trojice (S11E10)
Instinkt (S11E09)
další epizody (25)
2012 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Radši se měj na pozoru (S10E10)
Ďábelská trojka (S10E09)
Zmizelá (S10E08)
další epizody (23)
Griffinovi (TV seriál)
O čem sní Tom Tucker (S10E13)
2011 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Dědic (S09E11)
Otcovy hříchy (S09E10)
Nezvěstná, druhá část (S09E09)
další epizody (25)
2010 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Falešný svědek (S08E10)
Cizí nepřítel, část druhá (S08E09)
Cizí nepřítel, část první (S08E08)
další epizody (24)
2009 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Víra (S07E10)
Dětská hra (S07E09)
Bez proudu (S07E08)
další epizody (24)
2008 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tichá noc (S06E11)
Autonehoda (S06E10)
Dýka v zádech (S06E09)
další epizody (19)
2007 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tělesný trest (S05E10)
Ztráty a nálezy (S05E09)
Určený cíl (S05E08)
další epizody (23)
2006 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Auto zabiják (S04E11)
Uzenáč (S04E10)
Zlobivá sestra (S04E09)
další epizody (24)
2005 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Modelové chování (S03E11)
Zelenáč (S03E10)
Past (S03E09)
další epizody (24)
2004 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Pouta (S02E10)
Neoprávněné vniknutí (S02E09)
Selhání srdce (S02E08)
další epizody (24)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Hlas ze záhrobí (S01E09)
Minimální ostraha (S01E08)
Pod pečetí mlčenlivosti (S01E07)
další epizody (9)
JAG (TV seriál)
Když tají ledy (S08E21)
Ledová královna (S08E20)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Posse Comitatus (S03E21)
We Killed Yamamoto (S03E20)
The Black Vera Wang (S03E19)
další epizody (4)
2000 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Have I Got a Deal for You (S06E22)
Everybody's Special at Chicago Hope (S06E21)
Thoughts of You (S06E20)
další epizody (13)
1999 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
The Golden Hour (S06E09)
The Heart to Heart (S06E08)
White Rabbit (S06E07)
další epizody (22)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
McNeil and Pray (S05E11)
Gun with the Wind (S05E10)
Tantric Turkey (S05E09)
další epizody (24)
1997 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
On Golden Pons (S04E11)
All in the Family (S04E10)
Cabin Fever (S04E09)
další epizody (24)
1996 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Mummy Dearest (S03E11)
V-Fibbing (S03E10)
Divided Loyalty (S03E09)
další epizody (10)
1995 Charlie Grace (TV seriál)
1991 Reasonable Doubts (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1980 Flamingo Road (TV seriál)
1979 240-Robert (TV seriál)
1978 Centennial (TV seriál)
Sam (TV seriál)
1973 Ozzie's Girls (TV seriál)

Dokumentární

2016 Amerika osmdesátých let (TV seriál)
2009 Secret Life of Scientists and Engineers, The (TV seriál)
2002 Intimate Portrait: Pam Dawber (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film)
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)

TV pořady

2018 Stand Up To Cancer (TV pořad)
2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
The Arsenio Hall Show (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 First Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Battle of the Network Stars XVI (TV pořad)
Battle of the Network Stars XVII (TV pořad)
1982 Battle of the Network Stars XII (TV pořad)
1981 Battle of the Network Stars XI (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)

Producentská filmografie

TV seriály

2011 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Penelopin dokument (S09E03)
Neklid (S09E02)
Pyramid (S08E24)
další epizody (16)
2010 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Falešný svědek (S08E10)
Cizí nepřítel, část druhá (S08E09)
Cizí nepřítel, část první (S08E08)
další epizody (24)
2009 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Víra (S07E10)
Dětská hra (S07E09)
Bez proudu (S07E08)
další epizody (24)
2008 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tichá noc (S06E11)
Autonehoda (S06E10)
Dýka v zádech (S06E09)
další epizody (11)

Režijní filmografie

TV seriály

2000 Bostonská střední (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Everybody's Special at Chicago Hope (S06E21)
1999 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
From Here to Maternity (S05E20)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(156)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace