foto

Erika Blanc

  • nar. 23.7.1942 (78 let)
    Gargnano, Lombardy, Itálie

Biografie

Erika Blanc. Rodačka z Lombardie z města Gargnano, má ve svém rodném listě z 23. července 1942 uvedeno své rodné jméno Enrica Bianchi Colombatto. Pro film byla objevena „na ulici“ hledačem talentů.

Filmovým debutem byl snímek IL DISCO VOLANTE (1964). Tato malá role nebyla uvedena ani v titulcích. Na rozjezd kariéry nemohlo být lepší zkušenosti než hrát po boku Alberta Sordiho, Silvany Mangano či Monicy Vitti. Zpočátku kariéry používá také jméno Erika Bianchi. Jako zpěvačka v klasickém westernovém saloonu předvádí své umění v roce 1965 ( COLORADO CHARLIE ). První výraznější rolí je Lillian v kriminálním hororu z temného hradu LA VENDETTA DI LADY MORGAN (1965). Snímek TŘETÍ OKO ( IL TERZO OCCHIO) je povedným černobílým psychologickým snímkem, kde Erika hraje dvojroli Laura / Daniela. Zde hraje pod pseudonymem Diana Sullivan společně s Francem Nerem.

Prvním výraznějším úspěchem je ztvárnění hlavní role roku 1969 ve filmu IO, EMMANUELLE. Její Emmanuella je nešťastná dívka, která hledáním lásky prochází všemožné sexuální zkušenosti. V roce 1971 se objevuje horor LA NOTTE CHE EVELYN USCI DALLA TOMBA, kde Emilio Miraglia spojil fúzi mnoha žánrů = gothic, horor, thriller. AMORE E MORTE NEL GIARDINO DEGLI DEI (1972) je filmovým skvostem s Erikou Blanc a Orchideou De Santis v hlavních rolích, ale zaslouženého úspěchu se film nedočkal. BRUNA, FORMOSA, CERCA SUPERDOTATO PER TANGO A MILANO je sexy komedie, kde Erika hraje po boku další hvězdy těchto komedií Femi Benussi. S Alanem Delonem hrála jako prostitutka ve filmu TONY ARZENTA (1973). Roli prostitutky si zopakovala v roce 1975 - ATTENTI AL BUFFONE. Ve filmu LA PADRONA E SERVITA byla zase rolí dámy se silnými sexuálními choutkami.

Od počátku osmdesátých let se Erika objevuje více v divadle než na filmovém plátně. Na divadelním jevišti hrávala se svým partnerem Albertem Lionellem. Například roku 1982 to bylo v Pirandellově hře IL PIACERE DELL´ONESTA. Také se začíná postupně objevoat v televizních seriálech a inscenacích PROFUMO DI CLASSE (1984), LEO E BEO (1998), LA CASSA DELL´ ANGELO (2003), CARABINIERI (od 2002) a další.

Ve filmu se objevuje méně, přesto jsou to filmy úspěšné. FALEŠNÉ VZTAHY ( LE FATE IGNORANTI ) 2001, CUORE SACRO (2005), LA BELLEZZA DEL SOMARO (2010). V roce 2010 začala Erika hrát v televizním seriálu UNA MUSICA SILENZIOSA. Dnes má Erika za sebou již téměř stovku rolí na plátnech kin a v televizi. V roce 2005 na Flaiano Film Festivalu získala Erika cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Jednalo se o roli Maria Clary v dramatu CUORE SACRO (2005). Za stejnou roli byla ve stejný rok nominována na David di Donatello Awards a o rok později i na Stříbrnou stuhu. Nominace na Stříbrnou stuhu nebyla novinkou, již v roce 2003 byla na tuto cenu nominována za roli Luciany Alpi v historickém snímku IL PIÚ CRUDELE DEI GIORNI (2003) a za roli Angely Valle v dramatu POCO PIÚ DI UN ANNO FA (2003).

Jejím manželem byl od roku 1962 Bruno Gaburro. Společně mají dceru, dnes také herečku Barbaru Blanc (*3.8.1970). Od roku 1977 však spolu již nežili a partnerem Eriky byl až do své smrti herec Alberto Lionello (1930 – 1994).

Dnes Erika žije ve velkém domě s minimem nábytku. Má asi osm psů (Luisa, Carlo, Bruno, Romolo, Cico, Trudy ….) a osm koček (Teresa, Bla Bla, Miciulì, Sissi, Cagialle, Contessa,Charlie a Sniky ). Po zemi množství polštářů a na nich mazlíčci. Vše je však hygienické a čisté. Během turné se jí o zvířata stará známý. Erika je takto šťastná a i dcera a její přátele, kteří chodí na návštěvy také tvrdí, že je to domov vhodný pro mladé lidi.

Erika se v době krize italského filmu nevytratila jako mnoho hereček té doby, ale dokázala že je herečkou všestrannou a její dobře zvádnuté role od komedií až po horory nebyly náhodou. Stala se úspěšnou v divadle a její návrat k filmu či k televizi je vždy zárukou kvality. Dnes uznávaná herečka zůstává v mnoha srdcích jako jeden ze sexuálních symbolů nejen italského filmu v minulém století.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2019 Villetta con ospiti
2017 Il Premio
2015 Ho ucciso Napoleone
2013 Il disordine del cuore
Vinodentro
2011 Il cuore grande delle ragazze
Visita, La
2010 Láska a facky
Prima della felicità (TV film)
Una sconfinata giovinezza
2007 Caccia segreta (TV film)
2006 Carmilla
Fratelli (TV film)
Zio d'America 2, Lo (TV film)
2005 Svaté srdce
2003 Poco più di un anno fa
2002 Casa dell'angelo, La (TV film)
Francesco (TV film)
Ilaria Alpi - Il più crudele dei giorni
2001 Falešné vztahy
2000 Voci
1998 Leo e Beo (TV film)
1992 Lidská skládačka
1987 Mak pigreco 100
1983 Sogno di una notte d'estate
1982 Piacere dell'onestà, II (TV film)
Vampirismus (TV film)
1981 Carcerato
Pourvoir
1979 Profumo di classe (TV film)
Racconti fantastici di Edgar Allan Poe, I (TV film)
1978 Já jsem tygr, ty jsi tygr, on je tygr
1977 Amantide, L'
1976 La padrona è servita
La portiera nuda
1975 Attenti al buffone
Giochi erotici di una famiglia per bene
Una libélula para cada muerto
1974 Bello come un arcangelo
Domestico, Il
Figli di nessuno, I
L'ammazzatina
Là dove non batte il sole
1973 Bambola, La (TV film)
Bruna, formosa, cerca superdotato per tango a Milano
Giorni d'amore sul filo di una lama
Hezká, bohatá, s malou tělesnou vadou hledá ...
Juego del adulterio, El
Primo tango a Roma - Storia d'amore e d'alchimia
Tony Arzenta
1972 Amore e morte nel giardino degli dei
Hexen geschändet und zu Tode gequält
Kmotrův přítel
La rossa dalla pelle che scotta
Mano lunga del padrino, La
Scansati... a Trinità arriva Eldorado
Senza Dio, I
1971 Casa delle mele mature, La
L'uomo più velenoso del cobra
La Plus longue nuit du diable
Noc, kdy Evelyn vstala z hrobu
Suo nome era Pot, Il
1970 C'è Sartana... vendi la pistola e comprati la bara
Con quale amore, con quanto amore
Diligencia de los condenados, La
1969 Così dolce... così perversa
Io, Emmanuelle
1968 Africké dobrodružství
Gangsters per un massacro
Magnífico Tony Carrera, El
Sette volte sette
Spara, Gringo, spara
Summit
Vendetta è il mio perdono, La
1967 Hombre del puño de oro, El
Misión en Ginebra
Peklo v Normandii
Più grande rapina nel west, La
Rififí ad Amsterdam
Tom Dollar
Técnica de un espía
1966 1000 dollari sul nero
Cifrato speciale
Degueyo
Django spara per primo
Il terzo occhio
Milione di dollari per sette assassini, Un
Prokletí smrti
Spie uccidono in silenzio, Le
1965 Agente 003, operación Atlántida
Agente 077 missione Bloody Mary
Colorado Charlie
La vendetta di Lady Morgan
Marc Mato, agente S. 077
Misión Lisboa
1964 Il disco volante

TV seriály

2013 Všechna hudba mého srdce (TV seriál)
2012 Mai per amore (TV seriál)
2002 Carabinieri (TV seriál)
Non ho l'età 2 (TV seriál)
1994 Papà prende moglie (TV seriál)
1992 Edera (TV seriál)
1986 Quando arriva il giudice (TV seriál)
1985 Aeroporto internazionale (TV seriál)
1978 Puzzle (TV seriál)
1973 Porta sul buio, La (TV seriál)

Dokumentární

2018 Bava Puzzle
2015 Hexenjagd in Mauterndorf
1980 La Vie en deux