foto

Paris Jefferson

  • nar. 6.3.1970 (48 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paris Jefferson se narodila v Londýně, ale vyrůstala v australském Sydney. Její matka i babička byly tanečnice, takže se nelze divit, že ji již od dětství silně ovlivňoval tanec, divadlo i jazz. V sedmnácti odešla do San Diega brát po jeden rok hodiny na San Diego Performing Arts Centre (Středisko humanitních věd v San Diegu), kde hrála mnoho divadelních rolí. Když se vrátila zpět do Sydney, chodila na hodiny na Actors Centre Sydney (Herecké středisko v Sydney), Rodenweiser Dance Centre (Taneční středisko v Rodenweiseru) a N.S.W. College of Dance Sydney (N.S.W. akademie tance v Sydney), to vše ještě předtím, než se dala na profesionální dráhu herečky. Právě v Sydney dostala i angažmá v divadle, a to konkrétně v Bay St. Theatre Sydney, kde si zahrála např. v divadelních hrách "The Merchant of Venice" nebo "It had to Be Yol.I.". Další zastávkou pro Paris bylo Regent Theatre Sydney – zde na ni čekaly rozmanité role v představeních "Carousel", "The Good Doctor" nebo „Uncle Vanya“. Po několika letech se rozhodla, že by Londýn mohl být další výzva a s jednosměrnou jízdenkou a několika telefonními čísly do hlavního města Velké Británie vyrazila. O rok později Paris dosáhla velké části svého snu. Začaly se jí hrnout zajímavé pracovní nabídky, mezi které patřila role Louise v NOT A PENNY MORE, NOT A PENNY LESS, Eve v THE STRAUSS DYNASTY nebo Sarah v A WILL OF THEIR OWN.

I přesto, že měla možnost zahrát si mnoho postav, které byly Američanky nebo Angličanky, roli Australanky nikdy nedostala. Už odmala měla naposlouchané různé dialekty, především díky své rodině, roztroušené po celém světě. Proto pro ni nebyl problém na přání režiséra předstírat, že je Ruska, Francouzka, Němka nebo Irka. Práci herečky si zamilovala i proto, že se mohla podívat na zajímavá místa, která se jí buď velmi líbila, nebo ze kterých chtěla odjet co nejdříve domů. Zjistila, že na place může vzniknout během chvíle jedna velká rodina, nebo se naopak může cítit neskutečně osamělá. Paris ke svým hereckým zkušenostem dodala: "Hrála jsem postavy žijící v antickém období, v 18., 19. i 20. století. Je legrace zjišťovat, jaký život byl před stopadesáti nebo padesáti lety – nehledě na korzety. Je to jako žít cikánským životem a zároveň cestovat časem."

Když se Paris v roce 1999 ucházela o roli Athény v seriálu XENA, příliš si nevěřila. V Los Angeles, kde se casting konal, chtělo roli několik desítek hereček. Paris byla ze všech nejmenší, ale i přesto roli dostala a odletěla na Nový Zéland, kde začala s nedoléčenou bronchitidou natáčet svoji první epizodu. Při natáčení si nejvíc zamilovala práci s Kevinem Smithem, představitelem Área, který se jí zdál neuvěřitelně sexy a především se za těch několik dní stali přáteli. Přestože se objevila pouze ve třech epizodách, je pravidelným hostem na Xena konvencích a fanoušci tak mají možnost užít si její pověstný britský humor.

Ačkoliv svoji poslední filmovou roli Helen v THE DIAMOND OF JERU ztvárnila v roce 2001, Paris z herecké branže nezmizela. Stihla se věnovat práci pro organizaci Greenpeace, spolupodílela se na několika scénářích, natočila audio hru s hereckou kolegyní Claudiou Christian pod názvem "Anne Manx and the Trouble on Chromius", nalezla nový koníček v podobě focení – ale především zůstala věrná divadlu. V posledních letech má totiž stálé angažmá v Gate Theatre v irském Dublinu. Pokračuje tak ve šlépějích takových herců, jako jsou Ralph Fiennes, Michael Gambon nebo John Hurt. Právě zde dostala příležitost ztvárnit Annu ve hře "Anna Karenina", Amandu v "Private Lives" a také Constance v "The Constant Wife". Paris je v divadle dobře a snad se někdy dočká své vysněné role Maggie ve hře "Cat on a Hot Tin Roof".

J "Kubulla" Vo

Herecká filmografie

Filmy

2017 Valentine's Again (TV film)
2013 Konzultant
2001 Diamanty z Jeru (TV film)
1998 Blink (TV film)
1996 Ill
1995 Savage Play
1994 Tajný agent Royce (TV film)
1993 Svobodný mládenec (TV film)
1992 Runner, The
1991 Bejewelled (TV film)
1989 Condemn Condom Condone
1988 Bílý panter
Strike of the Panther
1987 Nebezpečná hra

TV seriály

2001 Xena (TV seriál) - a.z.
Pošlete klony (S06E16) - a.z.
2000 Xena (TV seriál)
Mateřství (S05E22)
Pohled do očí (S05E19)
Amphipolis v obležení (S05E14)
1999 Holby City (TV seriál)
1998 Z vlastní vůle (TV seriál)
1995 Crown Prosecutor (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Případ v ulici Hickory (S06E02)
1992 Highlander (TV seriál)
1991 Dynastie Straussů (TV seriál)
In Suspicious Circumstances (TV seriál)
Riviera (TV seriál)
1990 Do poslední pence (TV seriál)
1989 G.P. (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2012 From the Mouths of Babes (TV seriál)
2007 Vězněm v cizině (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace