Reklama

Reklama

Daliah Lavi

Daliah Lavi

nar. 12.10.1942
Moshav Shavey Zion, Palestina

zem. 03.05.2017 (74 let)
Asheville, North Carolina, USA

Biografie (1)

Přišla na svět jako Daliah Lewinbuk v izraelské Haifě, kde rovněž vyrostla. Po rodičích je však německo-ruského původu. Pocházela z chudých poměrů, v dětství se věnovala tanci a baletu. Ve svých deseti letech se náhodně setkala s hollywoodskými herci Kirkem Douglasem a Johnem Bannerem, kteří jí pomohli získat stipendium na prestižní baletní školu ve švédském Stockholmu. Daliah ve Švédsku studovala až do svých šestnácti, kdy se kvůli smrti otce a zdravotním… (více)

Zajímavosti (5)

Divokým Kurdistánem (1965)

  • Řada původně zamýšlených herců se ve filmu nakonec neobjevila - někdejší představitel Santera Mario Adorf (pro roli zloducha Machredže), dále kapitán Bradley z filmu Old Shatterhand Guy Madison a nakonec Herbert Lom, který si v Pokladu na Stříbrném jezeře zahrál Cornela Brinkleyho. Role krásné Ingdži měla být svěřena buď někdejší Ribanně z Rudého gentlemana Karin Dorové, nebo představitelce Rosity z Pokladu Aztéků Alessandře Panaro, či Palomě z filmu Old Shatterhand, kterou ztělesnila exotická Daliah Lavi. Šejkem Mohammedem mohl být Friedrich von Ledebur (Don Fernando z Pokladu Aztéků), nebo Mavid Popović (Inču-čuna z filmu Vinnetou I). Charismatického Ahmeda el Cordu si mohl zahrát někdejší Fred Engel z Pokladu na Stříbrném jezeře. (hippyman)

Old Shatterhand (1964)

  • Izraelská herečka a představitelka Bílé holubice Daliah Lavi své tělo ve scéně mezi vodopády neodhalila, na tyto záběry měla dvojnici, šestnáctiletou chorvatskou modelku. (Hans.)

Old Shatterhand (1964)

  • Původně se plánoválo, že Daliah Lavi bude hrát Vinnetouovu sestru Nšo-či. Brauner však brzy zjistil, že tato postava vystupuje již v právě natáčeném filmu Vinnetou. (hippyman)

Galerie (53)

Reklama

Reklama

Reklama