foto

Ivan Krivosudský

  • nar. 1.3.1927
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 4.12.2010 (83 let)
    Trnava, Slovensko

Biografie

Ivan Krivosudský sa narodil 1. marca 1927 v Bratislave, kde aj vyrastal a strávil svoje detstvo. A práve už počas detstva sa zvykol pred kamarátmi a spolužiakmi ukazovať a predvádzať, čo ho predurčilo na hereckú dráhu. Na strednú školu chodil do Nových Zámkov, kde navštevoval Gymnázium Janka Kráľa. Tu neostal svojej povesti nič dlžný a naplno prejavil svoj záujem o herectvo. Vytvoril dokonca pre svojich spolužiakov študentskú operu, kde vymyslel príbeh a gro opery tvorili známe piesne s novovytvorenými textami. Počas mladosti takisto hrával s ochotníkmi divadlo a dokonca i pre nich písal texty. Po skončení strednej školy začal študovať na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, no toto štúdium ukončil predčasne v roku 1948. Rozhodol sa pre dráhu herca a v roku 1951 absolvoval štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave.

Od roku 1949 bol členom činohry Novej scény a od roku 1951 aj filmovým hercom. Počas svojho života stvárnil mnoho postáv, ale zväčša to boli role menšie alebo sekundujúce tým hlavným. Jeho postavy mali prevažne komediálny či tragikomický charakter, no i napriek tomu bolo herectvo Ivana Krivosudského neprehliadnuteľné, nakoľko sa svojich postáv zhostil vždy na vysokej úrovni a vložil do nich i kus svojho prirodzeného optimizmu, ktorým bol význačný aj vo svojom osobnom živote. Z divadelných predstavení si ho môžu niektorí pamätať ako Lapihubu z hry Revízor, Voňavku z Geľa Sebechlebského, padrona Toniho z Klebetníc či Dr. Chomúta z hry Keď jubilant plače. Z filmu je tu ďalšia plejáda postáv; Ďuro Sršeň (Lazy sa pohli,1951), skladník Cyrila Kvasnička (Čert nespí, 1956), Gabriel (Majster kat, 1966), Hanuliak (Hriech Kataríny Padychovej, 1973), kúzelník Bellini (Leto s Katkou, 1975), poštár Nehreš (Červené víno, 1976), záhradník (Soľ nad zlato, 1982), krčmár (Neboj sa, 1988), dedko Vendelín (Duchovia, 1997). No okrem divadla a filmu častokrát účinkoval aj v televízii v zábavných programoch a dabingu.

Z osobného života Ivana Krivosudského možno prezradiť, že i napriek jeho životnému optimizmu a úsmevu na tvári prežil mnoho nepríjemných udalostí. Jednou z prvých bola smrť jeho prvej manželky Jaroslavy, ktorá umrela na rakovinu a s ktorou mal dvoch synov, Dušana a Petra. Ďalšou bola smrť chodkyne, ktorú zrazil v roku 2005 vo Svätom Jure. Z tejto nehody sa nestihol ani poriadne otriasť a prišla ďalšia rana osudu, keď si v roku 2008 siahol na život jeho najstarší syn Dušan. V tom istom roku napokon po ťažkej chorobe umrela aj jeho nevesta, Petrova manželka. Rok na to došlo k nepríjemnému rozvodu s jeho druhou manželkou Annou, ktorú si bral ako 69-ročný a mal s ňou vo svojom neskorom veku syna Miška. Tohto syna však súd po rozvode zveril do opatery Ivanovej švagrinej, nakoľko Anna na tom v danej dobe nebola dobre po psychickej stránke a on sám by sa v tomto veku o syna nedokázal plnohodnotne postarať. Po týchto udalostiach sa utiahol na svoju chatu pod Pezinskou Babou, kde ho jeho blízki zvykli pravidelne navštevovať. No ani tam nenašiel pokoj nakoľko mu o pár mesiacov diagnostikovali rakovinu pažeráka, ktorej napokon po pol ročnej liečbe podľahol.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
1999 O ľuďoch a čarodejníkoch (TV film)
1996 Starožitné zrkadlo (TV film)
1995 Chichôtka (TV film)
Cik-cak cik-cak-bum (TV film)
1993 Tisíci džbán (TV film)
1992 Pavilón číslo 6 (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1989 Nebojte sa prvákov (TV film)
Nočný spev (TV film)
Ohrozený dom (TV film)
Čertiská (TV film)
Živé svetlo (TV film)
1988 Jubileum (TV film)
Kvočka (TV film)
Nebojsa
O láske a slávikoch (TV film)
Stilmondský starosta (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
Zázračná ihla (TV film)
1987 Diplomati Októbra I., II. (TV film)
Guľaté tajomstvo (TV film)
Mechanici (TV film)
Rodák (TV film)
Rozprávka spod stromčeka (TV film)
1986 Rodina Tjaeldovcov (TV film)
Rozlúčka s Máriou (TV film)
1985 Cengá do triedy (TV film)
Kto odhodil? (TV film)
Tri krát tri je deväť (TV film)
1984 Prochorova baba (TV film)
Svet nemá slzy rád (TV film)
Čierny slnovrat (TV film)
1983 Drotárskym chodníkom (TV film)
Nocou s bielymi koňmi (TV film)
Partia (TV film)
Učiteľka (TV film)
Čas hádzať kamene (TV film)
1982 Maťo a princezná Uliana (TV film)
Portrét v životnej veľkosti (TV film)
Sůl nad zlato
Zázračný autobus (TV film)
1981 Dovolenka v Taliansku (TV film)
Hlúpa rozprávka (TV film)
Labužnícka komédia (TV film)
Nie je všedný deň (TV film)
Popoluška (TV film)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
Ďuro-Truľo (TV film)
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Baranček rovno z rozprávky (TV film)
Falošný peniaz (TV film)
1979 Rosný bod (TV film)
Satanov chrám (TV film)
1978 Dobrodružstvo v hoteli (TV film)
Kazko Vlasko (TV film)
Na vysokej skale: Zbojnícka nevesta (TV film)
Neposedné mačiatko (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Poštár Lábus (TV film)
Poštársky príbeh (TV film)
Smoliari
Vraj cholera (TV film)
1977 Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Blízko odpovede (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
Tlstibáb (TV film)
1976 Dni Turbinovcov (TV film)
Sloník medzi zvieratkami (TV film)
Sokovia (TV film)
Svadba (TV film)
Svadobný dar (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Červené víno (TV film)
Španielska gitara (TV film)
1975 Ako spievajú sláviky (TV film)
Karol Ketzer (TV film)
Nemám čo povedať (TV film)
Náušnice (TV film)
Objav v lese (TV film)
Čudný človek (TV film)
1974 Jaríkovský kostol (TV film)
Kto odchádza v daždi...
1973 Hadí princ (TV film)
Hriech Kataríny Padychovej
Noc v krčme U veľkého diviaka (TV film)
Skrytý prameň
1972 Adam Šangala (TV film)
Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Deň sa začína pred úsvitom (TV film)
Inšpektorov veľký prípad (TV film)
Klietka plná vtákov (TV film)
Komisár je dobrák (TV film)
Pohľadnica z mosta (TV film)
Povíchrica (TV film)
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
Červené víno (TV film)
Ľalie poľné
Šaty (TV film)
1971 Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Páni sa zabávajú
Slávny pes (TV film)
1970 Naši pred bránami
Tanec v medenej hore (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
1969 Chameleón (TV film)
Drevená krava (TV film)
Molièr (TV film)
Náhrdelník (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Dukát z rozprávky
Hostinec pod gaštanom (TV film)
Niet inej cesty
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Zbehovia a pútnici
1967 Dar
Čaj u pána senátora (TV film)
1966 Gangstri v našom mestečku (TV film)
Gigliho ária (TV film)
Isté povinnosti (TV film)
Majster kat
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Nylonový mesiac
Oko za oko (TV film)
Revue pre jeden a pol orchestra (TV film)
Zuniaci krok (TV film)
Žltý dostavník (TV film)
1964 Archimedov zákon
Dundo a tí druhí (TV film)
Tajomstvo (TV film)
Čas tvojho žitia (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
1963 Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)
Proces o oslí tieň (TV film)
1962 Poverčivý šofér
1961 Bratia
Pieseň o sivom holubovi
1959 Dom na rázcestí
1957 Pozor na lieky!
Pán hlavný, prosím!
Štyridsaťštyri
1956 Nie je Adam ako Adam
Čert nespí
1952 Lazy sa pohly
Mladé srdcia

TV seriály

1997 Duchovia (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Čertove volky (S13E06)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 ...a teraz sa rozhodni (TV seriál)
Bakalári (TV seriál)
1979 Krajina Haliganda (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
Blahostroj (E07)
Prekážky (E06)
Prípravy (E05)
další epizody (6)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Črty zo života (TV seriál)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
další epizody (6)
1975 Banícke rozprávky (TV seriál)
Leto s Katkou (TV seriál)
Kúzelník (E05)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1973 Babička to zariadi (TV seriál)
Fabrika Italiana (E03)
Veľký obchod (E02)
Iba malý darček (E01)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)
Prekvapenie (E15)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

1998 Ráčte vstúpiť, pán Havetta! (TV film)
1973 Herci-novinári (TV film)
1970 Futbal ako zábava (TV film)

Divadelní záznam

1975 Dámy a husári (divadelní záznam)
1969 Kaviár alebo šošovica (divadelní záznam)
Pozvanie na zámok (divadelní záznam)
Stromy zomierajú postojačky (divadelní záznam)
1964 Všetko naopak (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
1998 Senzi Senzus (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
Teletip (TV pořad)
1976 Huncúti a veseličky (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Silvester na Dunaji (TV pořad)
Viecha dobrej nálady (TV pořad)
1965 Staré jaré tváre (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky