foto

Ivan Krivosudský

  • nar. 1.3.1927
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 4.12.2010 (83 let)
    Trnava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivan Krivosudský sa narodil 1. marca 1927 v Bratislave, kde aj vyrastal a strávil svoje detstvo. A práve už počas detstva sa zvykol pred kamarátmi a spolužiakmi ukazovať a predvádzať, čo ho predurčilo na hereckú dráhu. Na strednú školu chodil do Nových Zámkov, kde navštevoval Gymnázium Janka Kráľa. Tu neostal svojej povesti nič dlžný a naplno prejavil svoj záujem o herectvo. Vytvoril dokonca pre svojich spolužiakov študentskú operu, kde vymyslel príbeh a gro opery tvorili známe piesne s novovytvorenými textami. Počas mladosti takisto hrával s ochotníkmi divadlo a dokonca i pre nich písal texty. Po skončení strednej školy začal študovať na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, no toto štúdium ukončil predčasne v roku 1948. Rozhodol sa pre dráhu herca a v roku 1951 absolvoval štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave.

Od roku 1949 bol členom činohry Novej scény a od roku 1951 aj filmovým hercom. Počas svojho života stvárnil mnoho postáv, ale zväčša to boli role menšie alebo sekundujúce tým hlavným. Jeho postavy mali prevažne komediálny či tragikomický charakter, no i napriek tomu bolo herectvo Ivana Krivosudského neprehliadnuteľné, nakoľko sa svojich postáv zhostil vždy na vysokej úrovni a vložil do nich i kus svojho prirodzeného optimizmu, ktorým bol význačný aj vo svojom osobnom živote. Z divadelných predstavení si ho môžu niektorí pamätať ako Lapihubu z hry Revízor, Voňavku z Geľa Sebechlebského, padrona Toniho z Klebetníc či Dr. Chomúta z hry Keď jubilant plače. Z filmu je tu ďalšia plejáda postáv; Ďuro Sršeň (Lazy sa pohli,1951), skladník Cyrila Kvasnička (Čert nespí, 1956), Gabriel (Majster kat, 1966), Hanuliak (Hriech Kataríny Padychovej, 1973), kúzelník Bellini (Leto s Katkou, 1975), poštár Nehreš (Červené víno, 1976), záhradník (Soľ nad zlato, 1982), krčmár (Neboj sa, 1988), dedko Vendelín (Duchovia, 1997). No okrem divadla a filmu častokrát účinkoval aj v televízii v zábavných programoch a dabingu.

Z osobného života Ivana Krivosudského možno prezradiť, že i napriek jeho životnému optimizmu a úsmevu na tvári prežil mnoho nepríjemných udalostí. Jednou z prvých bola smrť jeho prvej manželky Jaroslavy, ktorá umrela na rakovinu a s ktorou mal dvoch synov, Dušana a Petra. Ďalšou bola smrť chodkyne, ktorú zrazil v roku 2005 vo Svätom Jure. Z tejto nehody sa nestihol ani poriadne otriasť a prišla ďalšia rana osudu, keď si v roku 2008 siahol na život jeho najstarší syn Dušan. V tom istom roku napokon po ťažkej chorobe umrela aj jeho nevesta, Petrova manželka. Rok na to došlo k nepríjemnému rozvodu s jeho druhou manželkou Annou, ktorú si bral ako 69-ročný a mal s ňou vo svojom neskorom veku syna Miška. Tohto syna však súd po rozvode zveril do opatery Ivanovej švagrinej, nakoľko Anna na tom v danej dobe nebola dobre po psychickej stránke a on sám by sa v tomto veku o syna nedokázal plnohodnotne postarať. Po týchto udalostiach sa utiahol na svoju chatu pod Pezinskou Babou, kde ho jeho blízki zvykli pravidelne navštevovať. No ani tam nenašiel pokoj nakoľko mu o pár mesiacov diagnostikovali rakovinu pažeráka, ktorej napokon po pol ročnej liečbe podľahol.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
1999 O ľuďoch a čarodejníkoch (TV film)
1997 Čertové volky (TV film)
1995 Chichôtka (TV film)
1993 Tisíci džbán (TV film)
1992 Pavilón číslo 6 (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1989 Čertiská (TV film)
Nebojte sa prvákov (TV film)
Nočný spev (TV film)
Živé svetlo (TV film)
1988 Nebojsa
O láske a slávikoch (TV film)
Zázračná ihla (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
1987 Mechanici (TV film)
Rodák (TV film)
1986 Guľaté tajomstvo (TV film)
Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
1985 Cengá do triedy (TV film)
Kto odhodil? (TV film)
Tri krát tri je deväť (TV film)
1984 Čierny slnovrat (TV film)
Svet nemá slzy rád (TV film)
1983 Učiteľka (TV film)
1982 Sůl nad zlato
Zázračný autobus (TV film)
1981 Ďuro-Truľo (TV film)
Hlúpa rozprávka (TV film)
Nie je všedný deň (TV film)
Popoluška (TV film)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Baranček rovno z rozprávky (TV film)
Falošný peniaz (TV film)
1978 Dobrodružstvo v hoteli (TV film)
Kazko Vlasko (TV film)
Na vysokej skale: Zbojnícka nevesta (TV film)
Neposedné mačiatko (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Poštár Lábus (TV film)
Poštársky príbeh (TV film)
Smoliari
Vraj cholera (TV film)
1977 Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
Tlstibáb (TV film)
1976 Červené víno (TV film)
Sloník medzi zvieratkami (TV film)
Sokovia (TV film)
Svadba (TV film)
Svadobný dar (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Španielska gitara (TV film)
1975 Ako spievajú sláviky (TV film)
Čudný človek (TV film)
Náušnice (TV film)
1974 Jaríkovský kostol (TV film)
Kto odchádza v daždi...
1973 Hadí princ (TV film)
Hriech Kataríny Padychovej
Skrytý prameň
1972 Adam Šangala (TV film)
Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Červené víno (TV film)
Ľalie poľné
Šaty (TV film)
1971 Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Páni sa zabávajú
Slávny pes (TV film)
1970 Naši pred bránami
Vrahom je Fox (TV film)
1969 Molièr (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Hostinec pod gaštanom (TV film)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Zbehovia a pútnici
1966 Gigliho ária (TV film)
Majster kat
1965 Nylonový mesiac
Oko za oko (TV film)
Revue pre jeden a pol orchestra (TV film)
Žltý dostavník (TV film)
1964 Archimedov zákon
Dundo a tí druhí (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
Všetko naopak (divadelní záznam)
1963 Proces o oslí tieň (TV film)
1961 Bratia
Pieseň o sivom holubovi
1959 Dom na rázcestí
1957 Štyridsaťštyri
1956 Čert nespí
Nie je Adam ako Adam
1952 Mladé srdcia
1951 Lazy sa pohly

TV seriály

1997 Duchovia (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
Bakalári (TV seriál)
1979 Krajina Haliganda (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
1977 Črty zo života (TV seriál)
Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
další epizody (6)
1975 Banícke rozprávky (TV seriál)
Leto s Katkou (TV seriál)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

1998 Ráčte vstúpiť, pán Havetta! (TV film)
1973 Herci-novinári (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
1998 Senzi Senzus (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
Teletip (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Silvester na Dunaji (TV pořad)
Viecha dobrej nálady (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace