foto

Charlotte de Turckheim

  • nar. 5.4.1955 (64 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Charlotte de Turckheim hraje především divadlo, často vystupuje v televizi, jako herečka i režisérka se prosadila také ve filmu. Pochází ze starobylé šlechtické rodiny z francouzsko-německého pomezí, jejím otcem je baron Arnaud de Turckheim (*1928). Charlotte vystudovala herectví a od roku 1978 je aktivní na divadelním jevišti. Před kamerou se objevila poprvé v hororu NOC SMRTI (La nuit de la mort, 1980), více ji ale zviditelnila až komedie KAŽDÝ ZAČÁTEK JE TĚŽKÝ (Le maitre de l'école, 1981) s populárním komikem Coluchem v hlavní roli. Spolu s další mimořádně úspěšnou komedií NENAPRAVITELNÍ NA PRÁZDNINÁCH (Les sous-doués en vacances, 1982) vstoupila do povědomí diváků a v první polovině 80. let byla značně vytíženou filmovou herečkou.

Ve vedlejších rolích a v různých žánrech sekundovala nejslavnějším hvězdám, připomeňme alespoň filmy jako EDITH A MARCEL (Edith et Marcel, 1983) nebo PRAVÝ BŘEH, LEVÝ BŘEH (Rive droite, rive gauche, 1984), zúčastnila se i několika mezinárodních projektů (SWANNOVA LÁSKA - Un amour de Swann, 1984; VZPOMÍNKY NA PAŘÍŽ - The Proprietor, 1996). Znovu s Gérardem Depardieuem se potkala v populární komedii TÁTA NEBO MILENEC (Mon père, ce héros, 1991). Jedinou hlavní roli dostala v komedii ZACHRAŇ SE, KDO MŮŽEŠ (Une journée chez ma mère, 1992), která však nezaznamenala nijak velký ohlas.

Svůj šlechtický původ nezapře také v historických kostýmech, ve filmu JEFFERON V PAŘÍŽI (Jefferson in Paris, 1994) hrála Marii Antoinettu, u nás jsme ji mohli vidět ve dvoudílném televizním filmu JEANNE POISON, MARKÝZA DE POMPADOUR (Jeanne Poison, marquise de Pompadour, 2006), kde ztvárnila královnu Marii Leszczyńskou, manželku Ludvíka XV. (Vincent Perez). Mezitím se pokusila i o vlastní režii a podle vlastního námětu natočila průměrnou komedii MŮJ OTEC, MOJE MATKA, MOJI BRATŘI A MOJE SESTRY (Mon père, ma mère, mes frères et mes soeurs, 1999). O něco větším úspěchem byl její další film ACH, TA ŠLECHTA (Les aristos, 2006); v obou filmech si také přidělila velké role.

Mezitím pokračovala i v práci v divadle, kromě osvědčené klasiky (Moliere) účinkovala i v moderních hrách a také si vyzkoušela divadelní režii, v letech 1990 a 1993 podnikla úspěšné turné po Francii a dalších francouzsky mluvících zemích (Švýcarsko, Belgie). Zajímavou polohu našla v samostatných vystoupeních "one woman show", s níž již řadu let sklízí úspěchy po celé Francii. Pro francouzské vojáky hraje také v Afghánistánu, což má pro ni význam v osobní rovině, protože její druhý manžel Eygalieres Piaton (*1952) má afghánský původ; mají spolu tři dcery. Zatím naposledy jsme Charlotte de Turckheim mohli vidět v komedii o luxusní svatební hostině (SVATEBNÍ DORT - Pièce montée, 2010). Po několikaleté přestávce znovu také režírovala (PÁNI! - Mince alors, 2012).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Abdel et la Comtesse
2017 Loue-moi !
2016 Meurtres à Dunkerque (TV film)
2015 Qui c'est les plus forts ?
2014 Les tourtereaux divorcent (TV film)
Moje léto v Provence
2013 Grand départ
2012 Co je větší, to je hezčí
2011 Loď lásky
2010 Le Grand ménage (TV film)
Svatební dort
2008 Une enfance volée: L'affaire Finaly (TV film)
2007 New délire
2006 Aristokraté
Jeanne Poisson, markýza de Pompadour (TV film)
Svět se nezboří (TV film)
2005 Skrývaná láska (TV film)
2003 Un été de canicule (TV film)
2002 Sexes très opposés
Y a pas d'âge pour s'aimer (TV film)
2001 Birds of Passage
Y'a pas d'âge pour s'aimer (TV film)
1999 Můj otec, moje matka, moji bratři a moje sestry...
Parents à mi-temps: Chassés-croisés (TV film)
1997 Playback
Surdoué, Le (TV film)
1996 Vzpomínky na Paříž
1995 Jefferson v Paříži
Parents à mi-temps (TV film)
1993 Zachraň se kdo můžeš!
1991 Báječné časy
Secrets professionnels du Dr Apfelglück, Les
Táta nebo milenec
1989 Salle de bain, La
À deux minutes près
1988 Rats de Montsouris, Les (TV film)
Šuani
1987 Sale destin
1984 Pravý břeh, levý břeh
Retenez-moi... ou je fais un malheur!
Swannova láska
1983 Edith a Marcel
Pozor! Je vaše žena jen vaše žena?
Vnější znaky bohatství
1982 Folle histoire de Francis Perrin, La (TV film)
Ma femme s'appelle reviens
Nenapravitelní na prázdninách
Toro Moreno
1981 Boulanger de Suresnes, Le (TV film)
Každý začátek je těžký
Les babas cool
1980 La Nuit de la mort !
1975 Dépravées du plaisir, Les

TV seriály

2014 Policajtka Barbie (TV seriál)
Le coeur a ses raisons (S02E03)
2012 Vive la colo! (TV seriál)
2010 La plus pire semaine de ma vie (TV seriál)
2008 Clara Shellerová (TV seriál)
La porte de la tour bancale (S02E06)
Des chrysanthèmes pour Bernard (S02E04)
Une femme peut en cacher une autre (S02E03)
další epizody (4)
2001 Rodinné příběhy: Přímoří (TV seriál)
1994 Madame le proviseur (TV seriál)
1990 Cadavres exquis de Patricia Highsmith, Les (TV seriál)
Deux maîtres à la maison (TV seriál)
1988 Baby-sitter, La (TV seriál)
1983 Secret diplomatique (TV seriál)
1982 Marcheloup (TV seriál)
1981 Nana (TV seriál)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

2015 Le divan de Marc-Olivier Fogiel (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 N'oubliez pas les paroles! (TV pořad)
2006 On n'est pas couché (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
T'empêches tout le monde de dormir (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 La fureur du samedi (TV pořad)
Thé ou café (TV pořad)
1995 Juste pour rire (TV pořad)
1992 Frou-Frou (TV pořad)
1990 Stars 90 (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace