foto

Tippi Hedren

  • nar. 19.1.1930 (88 let)
    New Ulm, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Nathalie Kay Hedren 19.1. 1930 New Ulmu v Minnesotě v USA jako dcera Dorothy Henrietty a Bernarda Carla Hedrenových. Kořeny její rodiny sahají do Norska, Švédska a Německa. Přezdívku Tippi ji dal její otec, který vedl malý obchod v Minnesotě. Sama herečka svoji přezdívku vysvětlovala tak, že jde o švédský dialekt a v překladu znamená „Little Girl“, holčička nebo děvčátko.

Jako náctiletá začala pracovat pro modelingovou agenturu a v osmnácti letech sama odjela do New Yorku budovat svoji profesionální kariéru modelky. Jejím filmovým debutem byla muzikálová komedie THE PRETTY GIRL (1950), ačkoliv za její první film se považuje Hitchcockův horor PTÁCI (1963). Alfred Hitchcock si ji vybral poté, co ji uviděl v pořadu NBC Today. Tippi Hedren hrála v hororu postavu Melanie Daniels, která přijíždí do malého městečka navštívit svého přítele, ale město je brzy napadeno hejnem ptáků. Za svůj výkon získala Zlatý Glóbus a brzy následovala další spolupráce s Hitchcockem ve filmu MARNIE (1964). Hrála zde po boku Seana Conneryho psychicky narušenou zlodějku, kterou se její šéf pokouší napravit. Dále hrála ve filmech jako HRABĚNKA Z HONGKONGU (1967) s Marlonem Brandoem a Sophií Loren, PSYCHOPAT ZE SAN FRANCISCA (1990) a DARKWOLF (2002).

Teppi Hedren byla čtyřikrát vdaná. Se svým prvním manželem Peterem Griffithem má dceru Melanii Griffith, ale manželství vydrželo pouze 9 let. Dále byla dlouho vdaná za producenta Noela Marshalla, který se proslavil jako producent filmu Vymítač ďábla.

Není však jen herečkou, ale i ochránkyní zvířat v Shambala Preserve. Během natáčení dokumentu ROAR (1981), který Hedren produkovala a pojednávajícím o zvířatech v rezervaci, byli se štábem napadeni lvy a snímek vydělal pouze 2 miliony dolarů. „Byl to pravděpodobně jeden z nejnebezpečnějších filmů, co kdy Hollywood viděl. Je skvělé, že nikdo nebyl zabit,“ vyjádřila se sama herečka o filmu. Rozhodla se poté založit nadaci Roar Foundation, která má chránit zvířata v Shambala Preserve v Kalifornii.

Eva "Winise" Chytková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Ghost and the Whale, The
2013 Return to Babylon
2012 Co čas nezahojil
Free Samples
2011 Cousin Sarah
2010 Ptákodemie: Děs a hrůza
2009 Nora Roberts: Pocta (TV film)
2008 Her Morbid Desires
The Boneyard Collection
2007 Rodinné tajemství
2005 IceMaker
Strike the Tent
2004 Mám rád Huckabees
2003 111 Gramercy Park (TV film)
DarkWolf
Julie and Jack
Searching for Haizmann
Small Souled Men
Wounded
2002 Rose's Garden
2001 Ice Cream Sundae
Tea with Grandma
2000 Zuřivá mysl
1999 Darklings, The (TV film)
Otcův návrat (TV film)
Storytellers, The
1998 Exposé
I Woke Up Early the Day I Died
Internet Love
Manželství s nepřítelem
1997 Mulligans!
1996 Občanka Ruth
1995 Sense, Sixth
1994 Harlequin 3 - Svůdné krásky (TV film)
Inevitable Grace
Ptáci II: Konec země (TV film)
Tetovaná Tereza
1993 Perry Mason: Případ věčného mládí (TV film)
1992 Očima vraha (TV film)
1991 Chlad horkých nocí
Vražedné pochybnosti (TV film)
1990 Psychopat ze San Francisca
Return to Green Acres (TV film)
1989 Deadly Spygames
1985 Alfred Hitchcock Presents (TV film)
Hitchcock: il brividio del genio (TV film)
1982 Světlo bludičky
1981 Řev
1976 Allá donde muere el viento
1973 Harrad Experiment, The
Mr. Kingstreet's War
1970 Satan's Harvest
Tiger by the Tail
1969 Man and the Albatross, The
1967 Hraběnka z Hongkongu
1964 Marnie
1963 Ptáci
1950 The Petty Girl

TV seriály

2013 Město žen (TV seriál)
Nejlepší nejhorší dovolená (S04E15)
2012 Vychovávat Hope (TV seriál)
Vhodná a nevhodná žádost o ruku (S03E01)
2006 Fashion House (TV seriál)
4400 (TV seriál)
Nový svět (S03E01)
1998 Vpád do Ameriky (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Psychodrama (S04E14)
1993 La fièvre de l'après-midi (TV seriál)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
1973 Docteur Caraďbes (TV seriál)

Dokumentární

2017 Mansfield 66/67
2016 Rod Taylor: Pulling No Punches
2014 Give Me Shelter
2012 Carol Channing: Larger Than Life
2011 Saving America's Horses: A Nation Betrayed
2010 Making Burros Fly
2007 Your Mommy Kills Animals
2004 Hollywood's Creepiest Creatures (TV film)
Hollywoodské legendy (TV film)
Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2002 Screen Tests of the Stars (TV film)
Sean Connery, an Intimate Portrait
2001 AFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding Movies (TV film)
Hitchcock: Alfred the Great (TV film)
2000 All About 'The Birds'
Intimate Portrait: Betty White (TV film)
Life with Big Cats
Spotlight on Suffering
1999 Hand Behind the Mouse: The Ub Iwerks Story, The
Hitch (TV film)
Hitchcock: Shadow of a Genius (TV film)
1996 A&E Biography: Solomon & Sheba (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1979 The Horror Show - a.z.

TV pořady

2011 25th Annual Genesis Awards, The (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1981 Řev

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(26)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace