foto

Terry George

  • nar. 20.12.1952 (66 let)
    Belfast, Severní Irsko, Velká Británie

Biografie

Terry George je írsky scenárista a režisér. Narodil sa a vyrastal v Belfaste v Severnom Írsku. V roku 1981 sa presťahoval do New Yorku, kde sa začiatkom 90. rokov začal zaujímať o film.

Námetom jeho prvého filmu SYNOVIA MATIEK (1996) boli jeho vlastné zážitky - v 70. rokoch bol zadržaný pre podozrenie z podpory osamostatnenia Severného Írska. Druhým počinom sa stal televízny film JASNÁ LOŽ (1998), v ktorom mapoval obdobie vojny vo Vietname. Ďalej sa podieľal aj na niektorých dieloch seriálu DISTRICT (2004). V tom istom roku natočil zatiaľ svoj najlepší počin HOTEL RWANDA, ktorý dostal 3 nominácie na Oscara. V tomto filme zobrazil epizódu, ktorá sa odohrala behom genocídy v Rwande. V jedinom hoteli bolo vtedy ukrytých viac ako tisíc ľudí a jeden človek tak dokázal oveľa viac než vojaci OSN. Tento film si získal obrovskú pozornosť a ukázal úplne zlyhanie a ľahostajnosť zvyšku sveta. V dráme RESERVATION ROAD (2007) sa zase zameral na komornejšiu problematiku rodinných vzťahov tvárou v tvár tragédii.

Terry George sa vo svojej tvorbe venuje hlavne kontroverzným námetom, súvisiacim s celosvetovom politikou.

Boris "Brooks" Hudec

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Příslib
2011 Pobřeží
Whole Lotta Sole
2007 Reservation Road
2004 Hotel Rwanda
2002 Hartova válka
1998 Jasná lež (TV film)
1997 Boxer
1996 Ve jménu IRA
1993 Ve jménu otce

TV seriály

2000 Policejní okrsek (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2016 Příslib
2011 Pobřeží
Whole Lotta Sole
2007 Reservation Road
2004 Hotel Rwanda
1998 Jasná lež (TV film)
1996 Ve jménu IRA

TV seriály

2011 Luck (TV seriál)
Ace Meets with a Potential Investor (E02)
2010 Outlaw (TV seriál)
2009 V odborné péči (TV seriál)
Gina - týden 5. (S02E25)
Gina - týden 2. (S02E10)
Gina - týden 1. (S02E05)
2000 Policejní okrsek (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace