foto

Bernard Šafařík

  • nar. 24.5.1948 (69 let)
    Kutná Hora, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bernard Šafařík začínal jako učeň v pražském smíchovském pivovaru, protože z kádrových důvodů mu zprvu středoškolské studium bylo znemožněno. Roku 1967 se mu podařilo odmaturovat a na jaře roku 1968 odešel do Švýcarska, kde získal politický azyl. V Bazileji byl přijat na univerzitu a začal studovat dějiny, literární vědu a filozofii. Během vysokoškolských studií, naplněných i vlastní literární činností, jej stále více upoutával film. Nejprve spolupracoval se švýcarskou televizí, později natáčel i pro německé televizní stanice.

V letech 1978 – 83 vytvořil na devadesát experimentálních krátkých filmů z oblasti moderního umění. Předělem mezi jeho dokumentární a hranou tvorbou tvoří krátký, ale už hraný film Goethův deník (1982), věnovaný 150. výročí úmrtí klasika světové literatury. V celovečerním hraném filmu r. 1983 debutoval jako režisér satirou ze života českých emigrantů ve Švýcarsku Psí dostihy (Hunderennen). V letech 1985 – 86 realizoval dramatický milostný příběh Chladný ráj. Na konci 80. let zúročuje Šafařík své zkušenosti s financováním obou předchozích filmů v satirické komedii o filmových producentech bez peněz Zlatá panna (Die goldene Jungfrau), natočené opět ve vlastní produkci ve Švýcarsku v letech 1987 – 89.

Do Prahy se Šafařík poprvé vrátil na konci roku 1989 a od roku 1990 zde pobývá stále déle a častěji. Po dalších dokumentech pro německou televizi začal natáčet i v Čechách. Nejprve to byly ve Febiu krátké dokumenty pro cykly České televize GEN, GENUS, OKO, V. I. P. Po nich už následovaly dlouhometrážní televizní dokumenty, natáčené přímo pro Českou televizi. Patří k nim mj. Lanďák (1998), medailon Šafaříkova oblíbeného herce a přítele, třídílný cyklus Cenzurované sny (1999) a filmový esej Milionáři v náhradním ráji (2000). Jedním z jeho posledních tvůrčích počinů je Český Honza před branami Evropy (2002), fiktivní polohraný dokument, tematizující připravenost České republiky pro vstup do Evropské unie.

Zdroj: Národní filmový archiv

Režijní filmografie

Filmy

1986 Chladný ráj
1983 Psí dostihy

Dokumentární

2017 Národní galerie v Praze (TV film)
2015 Art Basel - olympiáda umění a komerce (TV film)
2014 Zlomy, vlomy
2010 Odepsaní ze života (TV film)
2008 My a Matterhorn, Matterhon a my (TV film)
2006 Český fenomén: Taneční (TV film)
2005 Tak, maminko, budou čtyři! (TV film)
2001 Československo ve zvláštních službách (TV seriál)
Český fenomén: Homo Chalupář (TV film)
2000 Český fenomén: Homo Chatař (TV film)
1999 Cenzurované sny (TV film)
1998 Lanďák (TV film)
1995 Lichtenštejnové (TV film)

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1986 Chladný ráj
1983 Psí dostihy

Dokumentární

2006 Český fenomén: Taneční (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace