foto

Cliff Robertson

  • nar. 9.9.1923
    La Jolla, California, USA
  • zem. 10.9.2011 (88 let)
    Stony Brook, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Clifford Parker  „Cliff“ Robertson III, byl americký filmový a televizní herec, jehož kariéra trvala téměř půl století. Robertson ztvárnil mladého J.F.Kennedyho ve filmu z roku 1963 PT 109, a v roce 1968 získal cenu americké filmové akademie za nejlepšího herce ve filmu CHARLY. Z televize si jej diváci pamatují v roli astronauta Buzze Aldrina v autobiografické adaptaci Aldrinova románu RETURN TO EARTH / 1976/, nebo ve fiktivní roli založené na skutečné postavě ředitele Ústřední tajné služby Richarda Helmse v adaptaci románu Johna Ehrlichmana The Company, nebo jako Henryho Forda ve filmu FORD: THE MAN AND THE MACHINE /1987/. Jeho posledním trhákem byla sci-fi trilogie na motivy komiksového příběhu SPIDER-MAN /2002-2007/.

Robertson se narodil 9.září 1923 v La Jolle v Kalifornii, otci Cliffordu Parker Robertsonovi Jr. a jeho první ženě Audrey Olze Willingham. Rodiče se rozvedli, když byl Robertsonovi jeden rok a jeho matka pak zemřela ve 21 letech na zánět pobřišnice. Do péče si jej pak vzala jeho babička Mary Eleanora Willingham. Střední školu ukončil  v roce 1941, kde měl přezdívku „ The Walking Phoenix“. Poté nastupuje jako mariňák ve 2.sv.válce a po válce se přihlásil na Antioch College v Ohiu, které zanechává aby se na krátký čas mohl věnovat práci žurnalisty.

Robertson byl prezidentem J.F.K. osobně vybrán, aby jej ztvárnil jako poručíka PT člunu /patrol torpedo boat/ ve filmu PT 109 /1963/. Kennedy dal přednost Robertsonovi před Eddem  „Kookie“ Byrnesem, Warrenem Beautym  nebo Jeffreym Hunterem. V dalším roce hrál kandidáta na prezidenta ve snímku THE BEST MAN.

Jako doživotní člen The Actors Studio, Robertson vyhrál cenu Academy Awards pro nejlepšího herce za ztvárnění mentálně postiženého muže ve filmu CHARLY, adaptace sci-fi románu Flowers for Algernon. Mezi jeho další významné filmové počiny můžeme zařadit AUTUMN LEAVES /1956/, SUNDAY IN NEW YORK /1963/, THREE DAYS OF CONDOR /1975/ a MALONE /1987/. Jako strýček Ben Parker se objevil ve všech třech dílech Spidermana a v roce 2004 si zahrál v hororu RIDING THE BULLET. V roce 1989 byl členemporoty na 39. MFF v Berlíně. Robertsonova raná televizní kariéra zahrnuje role v seriálech HALLMARK HALL OF THE FAME /1952/, ALCOA THEATER /1959/ a PLAYHOUSE 90 /1958, 1960/. V posledně jmenovaném seriálu hrál v episodě Days of Wine postavu Joey Claye – alkoholika - , kritiky neoficiálně oceněna jako skvěle zahrané téma alkoholismu. Objevuje se v seriálu THE TWILIGHT ZONE v episodách "A Hundred Yards Over the Rim" (1961) a "The Dummy" (1962), následované dramatem z lékařského prostředí THE ELEVENTH HOUR, kde ztvárnil postavu Jeffa Dillona v episodě „ The Man Who Came Home Late“. Pro televizní společnost ABC hrál v seriálech BREAKING POINT /1964/ nebo STAGE 67 /1966/. Zahrál si v obou verzích seriálu THE OUTER LIMITS, jak ze 60. tak i z 90.let.

V roce 1977 se stal Robertson obětí podvodu, kdy byl jeho podpis zneužit na šeku pro 10.000 dolarů za práci, kterou nevykonal. Podvod provedl ředitel Columbia Pictures David Begelman a spustil tak jeden z největších Hollywoodských skandálů 70.let. Begelman byl po vyšetření téhle kauzy vyhozen z Columbia Pictures a Robertson byl na několik let na černém seznamu lidí namočených do této kauzy. Až v roce 1983 se vrací do filmu BRAINSTORM . V roce 1957 si Robertson bere herečku Cynthii Stone, bývalou manželku Jacka Lemmona. Spolu mají dceru Stephanie, v roce 1959 se ale rozvedli. V roce 1966 se žení s herečkou Dinou Merrill, bývalou manželkou Stanley M.Rumbough Jr., s kterou měli dceru Heather /1969-2007/, pak se ale opět rozvedl v roce 1989.

Jedním z Robertsonových koníčků bylo létání a sám vlastnil  několik letadel. Havilland Tiger Moths, Messerschmitt Bf 108 a Mk.IX Supermarine Spitfire MK923. Účastnil se také balonového létání a při jednom takovém letu byl zachráněn z Tichého oceánu. 11.září 2001 létal se strojem Beechcraft Baron přímo nad New Yorkem a byl tudíž očitým svědkem pádu „Dvojčat“ kdy byl zasažen první mrakodrap Boeingem 767.

Krátce po jeho 88. narozeninách 10. září 2011 umírá na přirozené selhání životních funkcí ve Stony Brook v New Yorku. Robertson obdržel v roce 2007 cenu Antioch College Alumni za jeho přínos kinematografii. Mimo cenu Oscara a Emmy a dalších několika životních ocenění má Robertson svou hvězdu na chodníku slávy na 6801 Hollywood Blvd. V roce 2008 byl oceněn cenou Ambassador of Good Will Aviation Award asociací National Transportation Safety Board Bar v Alexandrii ve Virginii pro jeho přínos a propagaci letectví.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2007 Spider-Man 3
2004 Jízda na střele
Spider-Man 2
2002 13th Child
Spider-Man
2001 Projekt Falcon
Teroristické komando
1999 Family Tree
1998 Melting Pot
Místo určení: Berlín
1996 Útěk z L.A.
1995 Láska navzdory osudu (TV film)
P.T. Barnum: America's Greatest Showman (TV film)
Pakten
1994 Vzbuďte se, vojáci!
1992 Vítr
1991 Divoká srdce nelze zlomit
1990 Smrtelná odplata (TV film)
1987 Ford: Muž a stroj (TV film)
Malone
1986 Dreams of Gold: The Mel Fisher Story (TV film)
1985 Shaker Run
The Key to Rebecca (TV film)
1983 Brainstorm
Star 80
Třída
1982 Two of a Kind (TV film)
1980 Dominique
The Pilot
1979 Little Prince, The
1978 Overboard (TV film)
1977 Fraternity Row
1976 Bitva o Midway
Posedlost
Return to Earth (TV film)
Shoot
1975 My Father's House (TV film)
Out of Season
Tři dny Kondora
1974 Man on a Swing
Tree Grows in Brooklyn, A (TV film)
1973 Ace Eli and Rodger of the Skies
The Man Without a Country (TV film)
1972 J.W. Coop
Velká Northfieldská loupež
1970 Příliš pozdní hrdina
1968 Charly
Sunshine Patriot, The (TV film)
Ďábelská brigáda
1967 Hrnec medu
1965 Fraška
Love Has Many Faces
Up from the Beach
1964 Letka 633
Ten nejlepší
1963 My Six Loves
PT 109
Sunday in New York
1962 The Interns
1961 All in a Night's Work
Podsvětí USA
The Big Show
1959 As the Sea Rages
Battle of the Coral Sea
Slečna Škvrně
1958 The Girl Most Likely
The Naked and the Dead
1956 Autumn Leaves
1955 Piknik
1952 Faith Is a Nine-Letter Word (TV film)
Ten Thousand Words (TV film)
1943 Corvette K-225
We've Never Been Licked

TV seriály

1977 Washington: Behind Closed Doors (TV seriál)
1964 Suspense (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1962 The Twilight Zone (TV seriál)
The Dummy (S03E33)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
A Hundred Yards Over the Rim (S02E23)
1960 Outlaws (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1953 Rod Brown of the Rocket Rangers (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
1950 Robert Montgomery Presents (TV seriál)

Dokumentární

2011 With Great Power: The Stan Lee Story
2002 Joan Crawford: The Ultimate Movie Star (TV film)
1999 Intimate Portrait: Stefanie Powers (TV film)
The Directors (TV seriál)
William Holden - nespoutaná duše (TV film)
1998 Kennedys: Power, Seduction and Hollywood, The (TV film)
1997 Američtí režiséři: Sydney Pollack
1996 With God On Our Side: The Rise of the Religious Right in America (TV seriál)
1995 Rod Serling: Submitted for Your Approval (TV film)
1994 American Revolution, The (TV film)
1992 Lincoln (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 Making of 'Class', The (TV film)
1975 Kennedys Don't Cry - vyp.
1973 Men Who Made the Movies: Alfred Hitchcock, The (TV film)

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 Outer Limits Phenomenon, The (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1980 The Pilot
1972 J.W. Coop

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace