foto

Nick Stahl

  • nar. 5.12.1979 (41 let)
    Dallas, Texas, USA

Biografie

Nick Stahl sa narodil 5.decembra 1979 v mestečku Harrington v Texase. Pre herectvo sa rozhodol už vo svojich štyroch rokoch, keď ho jeho matka vzala na detské predstavenie. Začínal v reklamách a neskôr divadelných hrách. Jeho prvou profesionálnou rolou bola postava Roberta Fortiera v televíznom filme ÚTEK PRED SMRŤOU, ktorú si zahral v desiatich rokoch. Krátko nato si zahral v ďalšom televíznom filme ŽENA S MINULOSŤOU.

Pravý herecký prelom sa mu podaril v roku 1993, keď si ho Mel Gibson vybral do filmu MUŽ BEZ TVÁRE do role mladého chlapca, s ktorým sa jeho postava znetvoreného samotára skamaráti (rolu získal v konkurze, kde mal niekoľko tisíc hereckých konkurentov). V roku 1994 si pripísal na konto ďalší televízny film INCIDENT V MALOM MESTE a Disneyho celovečerný fantasy western MACHŘI. Okrem toho hral tiež v dráme NAJLEPŠIA MAMA a nezávislom filme EYE OF GOD, ktorý mal premiéru na filmovom festivale „Sundance“.

Významným rokom bol pre neho až rok 1998, kedy sa objavil hneď vo dvoch veľkých filmoch - DISTURBING BEHAVIOR a TENKÁ ČERVENÁ LÍNIA. Z ďalších rolí nemožno zabudnúť na jeho mrazivý výkon vo filme Larryho Clarka ŠIKANA (2001), drámu V SPÁLNI (2001), či kritikmi uznávanom televíznom seriály CARNIVALE (2003).

V roku 2003 sa objavil v doteraz jeho zrejme najväčšej filmovej úlohe Johna Connora vo filme TERMINÁTOR 3: VZBURA STROJOV (TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES). Úlohu Johna Connora získal až potom, čo sa tvorcovia kvôli problémom s drogami rozhodli neangažovať Edwarda Furlonga. V roku 2005 si zahral vo filme režiséra Roberta Rodrigueze, SIN CITY - MESTO HRIECHU. Objavil sa tu ako Roarke jr./Žltý parchant v príbehu Johna Hartigana (Bruce Willis).

Martin "Horrorshow" Reisinger

Herecká filmografie

Filmy

2021 American Dream
James the Second
What Josiah Saw
2020 Hunter Hunter
2019 III
The Murder of Nicole Brown Simpson
2014 Away from Here
2011 388 Arletta Avenue
Afghánské peklo
Locke & Key (TV film)
On the Inside
Síla myšlenky
2010 Burning Palms
Chameleon
Everything Will Happen Before You Die
Kalamity
Meskada
Probuď se
Zrcadla 2
2009 Můj milý, můj drahý
2008 Něco za něco
Opravdový život
2007 Jak vykrást banku
2006 The Night of the White Pants
2005 Sin City - město hříchu
2003 Sázkaři
Terminátor 3: Vzpoura strojů
Twist
2002 Kletba
Sjetý (TV film)
2001 Prokletý láskou
The Sleepy Time Gal
V ložnici
Šikana
2000 Sunset Strip
1999 Seasons of Love
1998 Podezřelé chování
Soundman
Tenká červená linie
1997 Stíhání
1996 Matčina spravedlnost (TV film)
1995 Machři
Stalo se v Blue River (TV film)
1994 Incident na malém městě (TV film)
Nejlepší máma
1993 Muž bez tváře
1992 Woman with a Past (TV film)
1991 Útěk před smrtí (TV film)

TV seriály

2012 Profesionální lháři (TV seriál)
Malý magnát (S01E04)
Tělo jako důkaz (TV seriál)
Jako virus - 2. část (S02E19)
Jako virus - 1. část (S02E18)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Zebras (S10E22)
2005 Carnivale (TV seriál)
New Canaan (S02E12)
Před New Canaanem (S02E11)
Cheyenne (S02E10)
další epizody (12)
2003 Carnivale (TV seriál)
A toho dne... (S01E12)
Den smrti (S01E11)
Stržen hněvem (S01E10)
další epizody (12)
1998 Herkules (TV seriál)
1995 Out of Order (TV seriál)

Host

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)