foto

Andrew Lincoln

  • nar. 14.9.1973 (43 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Andrew Lincoln je britský televizní a filmový herec, který se narodil 14. září roku 1973 v Londýně. Jeho otec byl stavebním inženýrem, matka zdravotní sestřičkou. Andrew vyrůstal v Hullu než se v deseti letech přestěhovali s rodinou do městečka Bath. Studoval na škole Beechen Cliff. Jeho bratr Richard Clutterbuck je zástupcem ředitele školy St. Laurence, která se nachází v Bradfordu nad Avonou. 10. června roku 2006 se Andrew seznámil s Gael Andersonovou, dcerou britského rockového muzikanta skupiny Jethro Tull. V roce 2007 se jim narodila dcera.

Studoval Královskou akademii dramatických umění v Bloomsbury, Londýně aby dopiloval své herecké schopnosti. Tato škola není jen jedna z nejstarších dramatických škol v Anglii, ale také jedna z nejprestižnějších škol na světě. Zde si také nechal změnit jméno z Clutterbuck na Lincoln.

Lincolnův debut v televizi byla postava Terryho v seriálu DROP THE DEAD DONKEY, situační komedii, která v Británii běžela od roku 1990 do 1998. Jeho první velký zlom v kariéře přišel v roce 1996, kdy mu byla nabídnuta role Edgara “Egg“ Crooka v seriálu THIS LIFE. Tento seriál o partě 5 absolventů právnické školy, kteří sdílí byt v Jižním Londýně, byl jízdenkou ke slávě.

Andrew Lincoln je dále velmi znám pro roli Simona Caseyho v dalším britském seriálu TEACHERS, dokonce režíroval dvě epizody třetí řady. Andrew šel se svým bratrem na několik týdnů do školy, aby se připravil lépe na roli učitele. Dále hrál Andrew hlavní roli v duchařském seriálu AFTERLIFE, jeho postava psycholog Robert Bridge se setká s ženou Alison, kerá je Médium a společně řeší několik pranormálních případů.

Jako dodatek k jeho televizní tvorbě hrál i v několika filmech, jako například HUMAN TRAFFIC, nebo GANGSTER NO.1. V roce 2003 přišla role ve velmi populární komedii LOVE ACTUALLY, která ho učinila známého celosvětově. Hraje zde postavu Marka, která jako ostatní řeši různé aspekty lásky. Další rok zářil Andrew v ENDURING LOVE a o dva roky později v SCENES OF A SEXUAL NATURE.

Lukáš "Vizmír" Jarolím

Herecká filmografie

Filmy

2017 Red Nose Day Actually (TV film)
2010 (K)lamač srdcí
Vyrobeno v Dagenhamu
2009 Emily Brontëová: Bouřlivé výšiny (TV film)
2008 Things I Haven't Told You, The (TV film)
2006 Hej, kočko!
Scény z partnerského života
2005 Ve stínu matky
2004 Lie with Me (TV film)
Nezničitelná láska
Whose Baby? (TV film)
2003 Láska nebeská
Stav mysli (TV film)
2001 Jak na ženský
2000 Bomber (TV film)
Likeness In Stone, A (TV film)
Nejlepší gangster
Offending Angels
1999 Human Traffic
1997 Žena v bílém (TV film)
1996 Over Here (TV film)
1995 Boston Kickout
Boston Kickout
N7 (TV film)

TV seriály

2017 Živí mrtví (TV seriál)
Epizoda 1 (S08E01)
První den zbytku života (S07E16)
Co je třeba (S07E15)
další epizody (6)
2016 Živí mrtví (TV seriál)
Srdce bijí dál (S07E08)
Zazpívej (S07E07)
Ranaři (S07E05)
další epizody (5)
2015 Živí mrtví (TV seriál)
Poslední den na Zemi (S06E16)
Na východ (S06E15)
Dvojnásobná dálka (S06E14)
další epizody (17)
2014 Živí mrtví (TV seriál)
Večírek (S05E13)
Pamatuj (S05E12)
Nedůvěřuj a prověřuj (S05E11)
další epizody (15)
2013 Živí mrtví (TV seriál)
Není cesty zpátky (S04E08)
Přítěž (S04E07)
Konečné stadium (S04E05)
další epizody (15)
2012 Živí mrtví (TV seriál)
Zrozeni k bolesti (S03E08)
Když mrtví klepou na dveře (S03E07)
Štvanice (S03E06)
další epizody (14)
2011 Živí mrtví (TV seriál)
Stodola (S02E07)
Tajemství (S02E06)
Chupacabra (S02E05)
další epizody (7)
2010 Protiúder (TV seriál)
Živí mrtví (TV seriál)
Testovací subjekt 19 (S01E06)
Lavina (S01E05)
Rukojmí (S01E04)
další epizody (6)
2005 Afterlife (TV seriál)
2003 Canterburské povídky (TV seriál)
Teachers (TV seriál)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
2002 Teachers (TV seriál)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
další epizody (9)
2001 Teachers (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody (8)
1999 Mersey Blues (TV seriál)
1996 This Life (TV seriál)

Dokumentární

2014 Inside the Walking Dead: Walker University (TV film)
Tygři v domě (TV seriál) - vyp.
2013 Jak Sherlock změnil svět (TV film)
2009 Dobytí Měsíce (TV film)
2005 Všude plýtváme, doma nejvíc (TV seriál)
2004 Being Positive (TV film)
Ellen MacArthur: The Search for Speed (TV film)
1998 Twentieth Century Blues: The Songs of Noël Coward (koncert)

TV pořady

2011 Talking Dead (TV pořad)
1997 An Audience with Elton John (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2003 Teachers (TV seriál)
Epizoda 13 (S03E13)
Epizoda 12 (S03E12)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(208)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace