foto

Kien Shih

  • nar. 1.1.1913
    Canton, Čína
  • zem. 3.6.2009 (96 let)
    Hong Kong, Čína

Biografie

Někdy uváděný také pod jmény Shih Kien nebo Shek Kin se narodil 1.ledna 1913 v Panyu v Číně a byl jedním z nejstarších a nejproslulejších herců hongkongských kung-fu snímků. Díky zlému výrazu ve tváři ztělesňoval Kien Shih na plátně prakticky výhradně záporné role a šlo mu to tak dobře, že dnes je v Hongkongu v hovorové řeči jeho jméno v podstatě synonymem k výrazu "darebák".

Jeho působení u filmu započalo už na konci 40. let. Zahrál si například v černobílých kung-fu klasikách RU LAI SHEN ZHANG či LIU ZHI QIN MO. Asi nejslavnější úlohu, která ho proslavila i na Západě mu však nabídl až v roce 1973 Bruce Lee. Kien Shih si zahrál hlavní zápornou postavu - ďábelského bývalého šaolinského mnicha Hana v Bruceově posledním dokončeném snímku DRAK PŘICHÁZÍ. Jejich vzájemný souboj v zrcadlové místnosti je podle mnohých nejen vrcholem tohoto filmu, ale zároveň jednou z nejlépe natočených akčních sekvencí své doby.

Později si Kien Shih vyzkoušel i komediální roli v jednom z filmů začínajícího Jackie Chana MLADÝ MISTR. To, že zvládne i charakterní úlohy, vymykající se z jeho běžných postav předvedl ve snímku HONG KONG 1941.

Kien Shih byl v Číně považován za jednoho z nejrespektovanějších mistrů bojových umění. Dokonale ovládal nespočet stylů kung-fu. V Šanghaji trénoval v legendární škole Chin Woo a vychoval velké množství studentů. V roce 1995 ukončil po více než 45-ti letech své působení u filmového průmyslu.

Roku 1999 se světem rozšířila zpráva o jeho smrti, ale později se ukázala jako nepravdivá. Ještě o čtyři roky později se Kien Shih nečekaně objevil v jednom televizním dokumentu o hongkongské kinematografii. Ve skutečnosti zemřel až ve svých 96-ti letech 3.června 2009 na selhání ledvin.

Zajímavostí zůstane, že se nikdy nenaučil hovořit anglicky a ve své nejznámnější roli ze snímku DRAK PŘICHÁZÍ byl nadabován čínsko-americkým hercem Keye Lukem.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

1995 Shi xiong di
1994 Jian ren shi jia
1992 Huang Fei Hong xiao zhuan
1990 Hu dan nu er hong
Wu ye tian shi
1989 Lepší zítřek 3
1987 Duo ming jia ren
1986 Bláznivá mise 4
E nan
Magický krystal
Milionářský expres
1984 A Friend from Inner Space
Dang doi lai ming
1983 Hua xin da shao
1980 Král kung-fu
Lackey and the Lady Tiger
Mladý mistr
The Ring of Death
1979 The System
1978 Yin xia en chou lu
1976 Hongkongská policie
Long jia jiang
1974 Chong tian pao
Huang Fei Hong yi qu Ding Cai Pao
Lang bei wei jian
Monkey Fist
Tygří dráp
1973 Drak přichází
1972 Ji xiang du fang
Shi hou
The Hurricane
Tian ya ke
Wang ming tu
1971 Fei xia shen dao
Ri yue shen tong
The Comet Strikes
1970 Huang Fei-hong yong po lie huo zhen
Nu jian kuang dao
Shen tan yi hao
The Lonely Rider
Three Desperados
1969 Huang Fei Hong hu de dou wu lang
Huang Fei Hong shen wei fu san sha
Huang Fei Hong yu xie liu huang gu
Huang Fei-hong qiao duo sha yu qing
Sam chiu liu
Yin dao xue jian
1968 Huang Fei Hong quan wang zheng ba
Huang Fei Hong wei zhen wu yang cheng
Huang Fei Hong zui da ba jin gang
Huang Fei-hong xing shi du ba mei hua zhuang
Lan ying
Shen bian xia
1967 Hong fen jin gang
Huang Fei Hong hu zhao hui qan ying
Ying xiong ben se
1966 Bi luo hong chen (shang ji)
Jin ding you long
Wen jie men shang ji
Wen jie men xia ji
1964 Hong jin long da zhan bian fu jing
1961 Huang Fei Hong yuan da po wu hu zhen
1960 Huang Fei-hong lei tai zheng ba zhan
1959 Huo zang Lan Tou He
1958 Huang Fei Hong da po jin zhong zhao
Huang Fei Hong fu qi chu san hai
Huang Fei Hong lei tai dou wu hu
Huang Fei Hong long zheng hu dou
1957 Huang Fei Hong shi wang zheng ba
Huang Fei-hong Henan yu xie zhan
Huang Fei-hong xie jian su po wu
Huang Fei-hong ye tan hei long shan
Na zhai nao dong hai
Yan zhi ma san dou Huang Feihong
1956 Bai hao ying xiong chuan
Bu xia xiang wei zhui hun biao
Huang Fei Hong Shamian fu shen quan
Huang Fei Hong da nao Fo Shan
Huang Fei Hong fu er hu
Huang Fei Hong long zhou duo jin
Huang Fei Hong nu tun shi er shi
Huang Fei Hong san xi nu biao shi
Huang Fei Hong tie ji dou wu gong
Huang Fei Hong yi jiu long mu miao
Huang Fei Hong yong jiu mai yu can
Huang Fei-hong gong chuan jian ba
Huang Fei-hong shui di san qin Su Shulian
Huang Fei-hong tian hou miao jin xiang
Huang Fei-hong xing juan hui qi lin
1955 Huang Fei Hong Hua di chuang po
Huang Fei Hong chang ti jian ba
Huang Fei-hong wen zhen si pai lou
Tian chang di jiu
Xu Huang Fei Hong zhuan
1954 Huang Fei Hong yu Lin Shi Rong
1952 Hu dan ying hun
1949 Huang Fei Hong zhuan: Da po Ba Wang Zhuang
Huang Fei-hong zhuan: Bian feng mie zhu

TV seriály

1988 Tian xia (TV seriál)

Dokumentární

2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
2002 Jackie Chan: Fast, Funny and Furious
Umění akce
1992 Bruce Lee and Kung Fu Mania - a.z.
1973 Li xiao long di sheng yu si
The Real Bruce Lee - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky