foto

John Thaw

  • nar. 3.1.1942
    West Gorton, Manchester, Anglie, Velká Británie
  • zem. 21.2.2002 (60 let)
    Luckington, Wiltshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

John Edward Thaw se narodil 1942 v Anglii ve West Gortonu. Otec byl řidičem nákladních aut. Matka Dorothy jej opustila, když mu bylo sedm let. Znovu se s ní setkal až o dvanáct let později. John měl těžké dětství. Jednak vyrůstal v nelehkém dělnickém prostředí, a také se musel starat o mladšího bratra Raye. Po čase začal dojíždět do Manchesteru, kde navštěvoval Střední průmyslovou školu pro chlapce. Po ukončení této školy byl v sedmnácti letech přijat na Královskou akademii dramatického umění, kterou úspěšně absolvoval. Po krátké pracovní činnosti se dostal k divadlu, se kterým uzavřel smlouvu.

Johnovi se začalo dařit. V roce 1962 jej totiž objevil i film. Byla to jen malá role, ale přišla. Jednalo se o adaptaci hry OSAMĚLOST PŘESPOLNÍHO BĚŽCE. Ještě téhož roku si zahrál v jiném filmu po boku Sira Laurence Oliviera. Dále se pak začal objevovat v televizních epizodách BBC, ve kterých hrál detektiva konstábla či vojenského policistu.

Herecky ho proslavil detektivní film REGAN (1974) a seriály DETEKTIV SWEENEY (1974 - 1978) a INSPEKTOR MORSE (1987 - 2000). Roku 1999 byl vyhlášen nejoblíbenějším hercem. K tomuto úspěchu přispěla právě postava inspektora Morseho. Epizody tohoto seriálu v roce 2000 pak viděl téměř každý třetí Brit. Za roli inspektora Morseho získal dvě ceny BAFTA.

Johnovou první ženou v letech 1964 - 1968 byla Sally Alexander. Z krátkého manželství zůstalo jen jedno dítě (herečka Abigail Abs). Roku 1969 se seznámil s herečkou Scheilou Hancoc, která se za něj po několika letech provdala. Z jejich manželství vzešla dcera Joanna. Třetí dceru Melánii John vyženil. Všechny jeho dcery jsou herečky. Byli spolu až do jeho smrti v roce 2002.

John byl (již od 12 let) závislý na kouření a alkoholu. Rok před smrtí, kdy vystoupal na vrchol slávy, byla u něj zjištěna rakovina jícnu, která ukončila jeho život v šedesáti letech. John Thaw byl jmenován (1993) královnou Alžbětou II. velitelem vynikajícího pořadí britské Říše.

Jan "Joges" Smetka

Herecká filmografie

Filmy

2001 Buried Treasure (TV film)
1999 Plastic Man (TV film)
The Waiting Time (TV film)
1998 Dobrou noc, pane Tom (TV film)
1997 Into the Blue (TV film)
1996 Masculine Mescaline
1995 Absence of War, The (TV film)
1992 Bomber Harris (TV film)
Chaplin
1988 Business as Usual
1987 Sherlock Holmes: Znamení čtyř (TV film)
Volání svobody
1985 We'll Support You Evermore (TV film)
1984 Killer Waiting (TV film)
Life and Death of King John, The (TV film)
1982 Kriminální příběhy: Kde je Betty Buchusová? (TV film)
1981 Gräset sjunger
1980 Drakeova výprava (TV film)
1978 Dinner at the Sporting Club (TV film)
Urvi co můžeš
1977 Inspektor Sweeney
1974 Inspektor Regan (TV film)
1973 Caucasian Chalk Circle (TV film)
1972 Znovuzrození Dr. Phibese
1970 Macbeth (TV film)
Poslední granát
Praise Marx and Pass the Ammunition
1968 Bofors Gun, The
1966 Making of Jericho, The (TV film)
1965 Dead Man's Chest
1964 The Other Man (TV film)
1963 Five to One
1962 Nil Carborundum (TV film)
Osamělost přespolního běžce

TV seriály

2001 The Glass (TV seriál)
2000 Britain at War in Colour (TV seriál)
Monsignor Renard (TV seriál)
Inspektor Morse (TV seriál)
The Remorseful Day (S08E05)
1999 Waiting Time, The (TV seriál)
1998 Inspektor Morse (TV seriál)
The Wench Is Dead (S08E04)
1997 Inspektor Morse (TV seriál)
Death Is Now My Neighbour (S08E03)
1996 Inspektor Morse (TV seriál)
The Daughters of Cain (S08E02)
1995 Kavanagh QC (TV seriál)
Inspektor Morse (TV seriál)
The Way Through the Woods (S08E01)
1993 Year in Provence, A (TV seriál)
Inspektor Morse (TV seriál)
Twilight of the Gods (S07E03)
The Day of the Devil (S07E02)
Deadly Slumber (S07E01)
1992 Inspektor Morse (TV seriál)
Cherubim & Seraphim (S06E05)
Absolute Conviction (S06E04)
The Death of the Self (S06E03)
další epizody (5)
1991 Stanley and the Women (TV seriál)
Inspektor Morse (TV seriál)
Promised Land (S05E05)
Greeks Bearing Gifts (S05E04)
Who Killed Harry Field? (S05E03)
další epizody (5)
1990 Inspektor Morse (TV seriál)
Masonic Mysteries (S04E04)
Driven to Distraction (S04E03)
The Sins of the Fathers (S04E02)
další epizody (4)
1989 Inspektor Morse (TV seriál)
The Secret of Bay 5B (S03E04)
Deceived by Flight (S03E03)
The Last Enemy (S03E02)
další epizody (4)
1988 Inspektor Morse (TV seriál)
Last Bus to Woodstock (S02E04)
The Settling of the Sun (S02E03)
Last Seen Wearing (S02E02)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
The Wolvercote Tongue (S02E01)
Service of All the Dead (S01E03)
The Silent World of Nicholas Quinn (S01E02)
další epizody (4)
1985 Home to Roost (TV seriál)
1984 Mitch (TV seriál)
1982 Kriminální příběhy (TV seriál)
1975 Inspektor Regan (TV seriál)
1974 Thick as Thieves (TV seriál)
1973 Armchair Cinema (TV seriál)
1972 The Frighteners (TV seriál)
Old Comrades (E06)
Uchazeči o trůn (TV seriál)
1971 Suspicion (TV seriál)
1967 Inheritance (TV seriál)
1966 Bat Out of Hell (TV seriál)
1964 Redcap (TV seriál)
1961 The Younger Generation (TV seriál)
1959 Probation Officer (TV seriál)

Dokumentární

1999 Second World War in Colour, The (TV seriál)

Host

TV pořady

1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)