foto

Elisabeth Endriss

  • nar. 2.7.1944 (75 let)
    Eger (Cheb), Německá říše

Biografie

Herečka Elisabeth Endriss (dnes Wicki-Endriss) se narodila v Chebu, avšak navštěvovala školu Otto-Flackenberga v Mnichově. Pracovala především v divadle, nicméně natočila i několik televizních a celovečerních filmů. V roce 1977 se poznala s hercem, fotografem a režisérem Bernhardem Wickim a mimo jiné vystupovala i v jeho filmech Sansibar oder der letzte Grund a Pavučina. V roce 1995 se za Wickiho provdala.

Po jeho smrti v roce 2000 založila Fond na památku Gerharda Wickiho, který uděluje filmové ocenění „Bernhard Wicki Filmpreis – Die Brücke – Friedenspreis des Deutschen Films“ (filmová cena Bernharda Wickiho – Most – cena míru německého filmu) a ke kterému patří například i Maximilian Schell, Klaus Maria Brandauer a Ulrich Mühe. Díky tomuto fondu také vznikla výstava fotografií Bernharda Wickiho.

V roce 2007 dokončila Elisabeth Wicki-Endriss svou filmografii o Wickim pod názvem Verstörung - und eine Art von Poesie.

Milan "milada008" Uličný

Herecká filmografie

Filmy

2004 Giacomo Casanova (TV film)
1997 Místo činu: Frankfurt - Akt na slunci (TV film)
Sophie - Schlauer als die Polizei erlaubt: Ein Grab an der Donau (TV film)
1996 Kommissar Klefisch - Vorbei ist vorbei (TV film)
1994 Divoký tymián (TV film)
1991 Stein und Bein (TV film)
1989 Pavučina
1987 Das Andere Leben (TV film)
Sansibar oder Der letzte Grund (TV film)
1985 Lindhoops Frau (TV film)
Marie Ward - Zwischen Galgen und Glorie
1982 Kampftag (TV film)
Leben im Winter (TV film)
1981 Spot oder Fast eine Karriere, Der (TV film)

TV seriály

1993 Rosamunde Pilcher (TV seriál)
1987 Praxis Bülowbogen (TV seriál)

Dokumentární

2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky