foto

Alice Krige

  • nar. 28.6.1954 (65 let)
    Upington, Jihoafrická republika

Biografie

Alice Maud Krige se narodila v Jihoafrické republice, v městě Upington, ležící ve vinařské oblasti severní části tehdejší provincie Kapsko (dnes provincie Severní Kapsko). Později se rodina přestěhovala do Port Elisabeth na pobřeží Indického oceánu, kde vyrůstala. Její rodiče se věnovali medicíně a i ona přemýšlela o kariéře lékařky. Během studia na Rhodesově universtitě, kde studovala psychologii a literaturu, zkoušela kurzy herectví. Po přestěhovaní do Velké Británie v roce 1978, se rozhodla pro herectví, byť původně se chtěla věnovat klinické psychologii.

Začala studovat Central School of Speech and Drama v Londýně. Debutem se ji stala role Lucie Manette v televizní filmu TALE OF TWO CITIES (1980).Brzy slavila úspěch, když získala cenu Laurence Oliviera pro nejlepšího nováčka za divadelní roli Rainy v protiválečné satirické hře Čokoládový hrdina (1981). V tomto období se objevila v oscarové filmu OHNIVÉ VOZY. Účinkovala v mnoha rolích v seriálech i filmech jako např. DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH (1981), ELLIS ISLAND (1984), KRÁL DAVID (1985) a MAX A HELENA (1990).

Do širšího povědomí diváckého publika se dostala, díky dvěma rolím – Mary Bradyové v hororu SLEEPWALKERS (1992) a charismatický démonické borgské královny v STAR TREK VIII: PRVNÍ KONTAKT (1996), za kterou získala cenu Saturn. Roli královny borgů si zopakovala v seriálu STAR TREK: VOYAGER.

V roce 2006 si zahrála postavu Christabella LaRoache, v kanadsko-francouzském mysteriózním hororu SILENT HILL. Svět hororu a fantasy neopustila ani ve snímku SOLOMON KANE (2009), kde ztvárnila matku puritánské rodiny Katherine Crowthornovou a THOR: TEMNÝ SVĚT (2013), kde ji připadla role Eir.

Od roku 1988 žije v manželství se spisovatelem a režisérem Paulem Schoolmanem.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2020 Echoes of the Past
Gretel & Hansel
2019 A Rose in Winter
Vánoční princ: Královské dítě
2018 A Christmas Prince: The Royal Wedding
2017 Der kleine Vampir
Vánoční princ
2013 Thor: Temný svět
2012 Jail Caesar
2011 Následuj svůj sen
2009 Solomon Kane
2008 Barva pleti
Unesená
2007 Ten Inch Hero
Vyznání Anny Elliotové (TV film)
2006 Kontrakt
Silent Hill
Stay Alive
Zabijáci osamělých srdcí
2005 Dynastie: Rub a líc (TV film)
2004 Star Trek: The Experience - Borg Invasion 4D
Stíny strachu
Životní příběh Natalie Woodové (TV film)
2003 Vražedné přátelství (TV film)
2002 Království ohně
2001 Attila (TV film)
Vallen
Ve znamení ohně
2000 Příběhy upírka Rudolfa
Uctívači temnot
1999 Hluboko v mém srdci (TV film)
Molokai: The Story of Father Damien
V tajných službách (TV film)
1998 Komisař
1997 Habitat - Znovuzrození ráje
Indefensible: The Truth About Edward Brannigan (TV film)
Twilight of the Ice Nymphs
1996 Co skrývá Amerika (TV film)
Star Trek VIII: První kontakt
1995 Bible - Starý zákon: Josef (TV film)
Devil's Advocate (TV film)
Dárce neznámý! (TV film)
Institut Benjamenta
1994 Sea Beggars
Sharpova čest (TV film)
1993 Double Deception (TV film)
Jack Reed: Odznak cti (TV film)
Judgment Day: The John List Story (TV film)
1992 Sleepwalkers
Svůdník (TV film)
Špioni, lži a alibi
1991 Amérique en otage, L' (TV film)
1990 Max a Helena (TV film)
1989 Zítra na shledanou
1988 Baja Oklahoma (TV film)
Strašidelné léto
1987 Štamgast
1986 Druhé podání (TV film)
1985 Král David
Wallenberg: A Hero's Story (TV film)
1981 Duchařský příběh
Ohnivé vozy
1980 A Tale of Two Cities (TV film)

TV seriály

2020 Star Trek: Picard (TV seriál) - a.z.
The Impossible Box (S01E06) - a.z.
2019 Carnival Row (TV seriál)
2016 OA (TV seriál)
Chapter 8: Invisible Self (S01E08)
Chapter 7: Empire of Light (S01E07)
Chapter 6: Forking Paths (S01E06)
další epizody (8)
2015 Tommy a Pentlička (TV seriál)
The Secret Adversary: Part 2 (E02)
The Secret Adversary: Part 1 (E01)
Tyran (TV seriál)
Operace písečná bouře (S02E10)
Jed (S02E09)
Otcové a synové (S02E08)
další epizody (10)
2014 Tyran (TV seriál)
Mimořádný stav (S01E02)
Pilot (S01E01)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tak to chodí (S12E03)
2011 MI5 (TV seriál)
Epizoda 6 (S10E06)
Epizoda 5 (S10E05)
Epizoda 4 (S10E04)
další epizody (6)
2009 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Pomsta špionů (S12E03)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Family Lawyer (S02E02)
2006 The Line of Beauty (TV seriál)
4400 (TV seriál)
Je pryč (2. část) (S03E04)
Je pryč (1. část) (S03E03)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Veselá fraška (S05E16)
2005 Deadwood (TV seriál)
Něco velmi drahého (S02E06)
Rekviem za bolest (S02E04)
Nové investice (S02E03)
další epizody (5)
2003 Děti planety Duna (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Situace: Ohrožení (TV seriál)
2002 Dinotopie (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Plán (S02E03)
Hodně krátká svíčka (S02E02)
2001 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Dohra (S07E24)
1999 Becker (TV seriál)
Activate Your Choices (S01E15)
1998 Close Relations (TV seriál)
1993 Scarlet and Black (TV seriál)
1992 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Divocí koni (S03E14)
1991 Dynastie Straussů (TV seriál)
1986 Dream West (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda odpoledne (S02E03)
1984 Ellis Island (TV seriál)
1982 Profesionálové (TV seriál)
Operace Susie (S05E02)

Dokumentární

2007 Válečníci (TV seriál)
Válečníci: Napoleon Bonaparte (TV film)
2002 Discovering Dinotopia (TV film)
1997 Guy Maddin: Waiting for Twilight

Host

TV pořady

2014 Trekyards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce