foto

Laurie Metcalf

  • nar. 16.6.1955 (64 let)
    Carbondale, Illinois, USA

Biografie

„V soukromí jsem nesmírně plachá, ale na jevišti dokážu pobíhat nahá a ukusovat rybám hlavy.“

Lauren Elizabeth Metcalf se narodila 16.6.1955 v americkém Carbondalu ve státě Illinois. Její otec byl finančním ředitelem Southern Illinois University, matka pracovala v knihovně. Její dětství bylo provázeno typicky americkými pohybovými aktivitami pro mladé holky a kluky – baletem a baseballem. Již od mládí se ale také zajímala o divadlo. Prkna, která pro ni znamenala svět a určila její další životní směřování pak našla ve Steppenwolf Theatre Company v Chicagu, které založili Gary Sinise, Terry Kinley a Jeff Perry. Divadlo a divadelníci ji okouzlili natolik, že posledně jmenovaného pojala za manžela, povila mu dceru Zoe, brzy se s ním však rozvedla. Svého druhého a současného manžela, Matta Rotha, potkala také díky práci, když se potkali při natáčení sitcomu ROSEANNE. Mají spolu dvě děti.

Na Illinois State University studovala Laurie divadelní vědu, právě zde se setkala s Gary Sinisem, ale i třeba s Johnem Malkovichem nebo Joan Allenovou. V roce 1976, po získání titulu BA, zamířila do Sinisova nově založeného divadla Steppenwolf, poté na Broadway a nakonec se jí otevřely i televizní dveře. Do světa velkého filmu pak nakoukla především svým hlasem (TOY STORY, ROBINSONOVI).

Do povědomí diváků se Laurie mohla dostat rolemi v mnoha televizních seriálech. Nejvýraznější z nich pak zřejmě byla Jackie, sestra Roseanne ze stejnojmenného seriálu o osudech otylé Američanky. Objevila ale i v ZOUFALÝCH MANŽELKÁCH (Carolyn Bigsby), mihla se ve FRASIEROVI či seriálu CHIRURGOVÉ. Vděčnou roli pak získala v TEORII VELKÉHO TŘESKU, kde hraje milou a milující náboženskou fanatičku z Texasu s mírnou závislostí na Dr. Pepperovi, Mary Cooperovou, matku Sheldona Coopera.

Laurie Metcalf se v současné době věnuje částečně drobným rolím ve výše zmíněných seriálech a částečně své domácnosti. Podle svých slov uvažuje o tom, že se vrhne buď na kariéru autorky/spisovatelky, nebo bude učit balet.

Michal "PhillM." Marek

Herecká filmografie

Filmy

2019 Toy Story 4: Příběh hraček
2017 Lady Bird
2010 Toy Story 3: Příběh hraček
2009 The Farm (TV film)
2008 Ve službách války
2007 Robinsonovi
Vlastní pravidla
2006 Pivní liga
Stín svědomí
2002 Planeta pokladů
2000 Časový kód
1999 Balloon Farm (TV film)
Nevěsta na útěku
Toy Story 2: Příběh hraček
1998 Lví past (TV film)
Skandál Bulworth
Vždy proti přesile (TV film)
1997 Chicago Cab
U-Turn
Vřískot 2
1996 Božská lest
1995 Chicago on Stage (TV film)
Leaving Las Vegas
Toy Story: Příběh hraček
1994 The Secret Life of Houses
1993 Nebezpečná žena
Záblesk ve tmě
1992 Milenky
Tom Arnold: The Naked Truth 2 (TV film)
1991 JFK
1990 Psychopat ze San Francisca
Vnitřní záležitosti
1989 Strýček Buck
1988 Candy Mountain
Míle od domova
Pravý Američan
The Appointments of Dennis Jennings
1987 Chlap na míru
1985 Hledám Susan. Zn.: Zoufale
The Execution of Raymond Graham (TV film)

TV seriály

2020 The Conners (TV seriál)
Episode 19 (S02E19)
Episode 18 (S02E18)
Episode 17 (S02E17)
další epizody (10)
2019 The Conners (TV seriál)
Smoking Penguins and Santa on Santa Action (S02E09)
Lanford, Toilet of Sin (S02E08)
Slappy Holidays (S02E07)
další epizody (12)
2018 The Conners (TV seriál)
O Sister, Where Art Thou (S01E08)
Hold the Salt (S01E07)
One Flew Over The Conners' Nest (S01E06)
další epizody (8)
Supergirl (TV seriál)
Schott Through the Heart (S03E14)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Asymetrie vázacího motýlka (S11E24)
Vibrace strun (S11E13)
Roseanne (TV seriál)
Knee Deep (S10E09)
Netflix & Pill (S10E08)
Go Cubs (S10E07)
další epizody (9)
2017 Portlandia (TV seriál)
Friend Replacement (S07E06)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Akceptace nabídky k sňatku (S11E01)
Resumé vánočních svátků (S10E12)
2016 Horace and Pete (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Sonda do rodinných vazeb (S10E01)
Scestný záchvat paranoie (S09E24)
2015 Život je boj (TV seriál)
Reduced to Eating Boiled Magazines and Book Paste (S03E06)
Please Partake of a Memorial Orange (S03E05)
Am I Still Me? (S03E04)
další epizody (6)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Raketový nástup pomanželské krize (S09E01)
Koncepce mateřské přízně (S08E23)
2014 The McCarthys (TV seriál)
Život je boj (TV seriál)
Doctor Death (S02E06)
The Revolving Door Admit (S02E05)
The 7th Annual Christmas Card Competition (S02E04)
další epizody (6)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Choulostivý moment překvapení (S07E18)
2013 Tim and Eric's Bedtime Stories (TV seriál)
Život je boj (TV seriál)
The Concert (S01E06)
Nightshift (S01E05)
Dumped (S01E04)
další epizody (6)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Cooperova extrakce (S07E11)
2011 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Symptomy běžného nachlazení (S05E06)
2010 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Substituce domácím mazlíčkem (S04E03)
2009 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Fluktuace elektrického otvíráku na konzervy (S03E01)
2008 Easy Money (TV seriál)
2007 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Efekt světélkující rybky (S01E04)
Virgin of Akron, Ohio, The (TV seriál)
Vize zločinu (TV seriál)
2006 Chirurgové (TV seriál)
Co je na tom to hlavní (S02E22)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Prásk! (S03E07)
Miláčku, musím se ti přiznat… (S03E06)
Dokonalý pár (S03E02)
další epizody (4)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Jak se pan Monk uhodil do hlavy (S04E11)
2004 Frasier (TV seriál)
Přistiženi při činu (S11E15)
Naprosto dokonalé (TV seriál)
White Box (S05E09)
2003 Charlie Lawrence (TV seriál)
2000 God, the Devil and Bob (TV seriál)
1999 The Norm Show (TV seriál)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
Instant Dharma (S01E11)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Peggy the Boggle Champ (S01E09)
Roseanne (TV seriál)
Into That Good Night: Part 2 (S09E24)
Into That Good Night: Part 1 (S09E23)
The Truth Be Told (S09E21)
další epizody (11)
1996 Roseanne (TV seriál)
Home for the Holidays (S09E12)
Mothers and Other Strangers (S09E11)
Home Is Where the Afghan Is (S09E10)
další epizody (26)
1995 Roseanne (TV seriál)
December Bride (S08E11)
Direct to Video (S08E10)
Of Mice and Dan (S08E09)
další epizody (24)
1994 Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Roseanne (TV seriál)
The Parenting Trap (S07E12)
Maybe Baby (S07E11)
Thanksgiving 1994 (S07E10)
další epizody (25)
1993 Roseanne (TV seriál)
White Trash Christmas (S06E12)
The Driver's Seat (S06E11)
Thanksgiving 1993 (S06E10)
další epizody (25)
1992 Roseanne (TV seriál)
It's No Place Like Home for the Holidays (S05E12)
Of Ice and Men (S05E11)
Good Girls, Bad Girls (S05E10)
další epizody (25)
1991 Roseanne (TV seriál)
Santa Claus (S04E12)
Kansas City, Here We Come (S04E11)
Thanksgiving 1991 (S04E10)
další epizody (25)
1990 Roseanne (TV seriál)
Confessions (S03E12)
Do You Know Where Your Parents Are? (S03E11)
Dream Lover (S03E10)
další epizody (24)
1989 Roseanne (TV seriál)
No Talking (S02E12)
Lobocop (S02E11)
Brain-Dead Poets Society (S02E10)
další epizody (27)
1988 Roseanne (TV seriál)
Here's to Good Friends (S01E08)
The Memory Game (S01E07)
Lovers' Lane (S01E06)
další epizody (8)

Dokumentární

2016 Starring Austin Pendleton
2011 Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
2000 The Story Behind 'Toy Story'
1992 Two Mikes Don't Make a Wright

Host