foto

Laurie Metcalf

  • nar. 16.6.1955 (62 let)
    Carbondale, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„V soukromí jsem nesmírně plachá, ale na jevišti dokážu pobíhat nahá a ukusovat rybám hlavy.“

Lauren Elizabeth Metcalf se narodila 16.6.1955 v americkém Carbondalu ve státě Illinois. Její otec byl finančním ředitelem Southern Illinois University, matka pracovala v knihovně. Její dětství bylo provázeno typicky americkými pohybovými aktivitami pro mladé holky a kluky – baletem a baseballem. Již od mládí se ale také zajímala o divadlo. Prkna, která pro ni znamenala svět a určila její další životní směřování pak našla ve Steppenwolf Theatre Company v Chicagu, které založili Gary Sinise, Terry Kinley a Jeff Perry. Divadlo a divadelníci ji okouzlili natolik, že posledně jmenovaného pojala za manžela, povila mu dceru Zoe, brzy se s ním však rozvedla. Svého druhého a současného manžela, Matta Rotha, potkala také díky práci, když se potkali při natáčení sitcomu ROSEANNE. Mají spolu dvě děti.

Na Illinois State University studovala Laurie divadelní vědu, právě zde se setkala s Gary Sinisem, ale i třeba s Johnem Malkovichem nebo Joan Allenovou. V roce 1976, po získání titulu BA, zamířila do Sinisova nově založeného divadla Steppenwolf, poté na Broadway a nakonec se jí otevřely i televizní dveře. Do světa velkého filmu pak nakoukla především svým hlasem (TOY STORY, ROBINSONOVI).

Do povědomí diváků se Laurie mohla dostat rolemi v mnoha televizních seriálech. Nejvýraznější z nich pak zřejmě byla Jackie, sestra Roseanne ze stejnojmenného seriálu o osudech otylé Američanky. Objevila ale i v ZOUFALÝCH MANŽELKÁCH (Carolyn Bigsby), mihla se ve FRASIEROVI či seriálu CHIRURGOVÉ. Vděčnou roli pak získala v TEORII VELKÉHO TŘESKU, kde hraje milou a milující náboženskou fanatičku z Texasu s mírnou závislostí na Dr. Pepperovi, Mary Cooperovou, matku Sheldona Coopera.

Laurie Metcalf se v současné době věnuje částečně drobným rolím ve výše zmíněných seriálech a částečně své domácnosti. Podle svých slov uvažuje o tom, že se vrhne buď na kariéru autorky/spisovatelky, nebo bude učit balet.

Michal "PhillM." Marek

Herecká filmografie

Filmy

2019 Toy Story 4
2017 Lady Bird
2010 Toy Story 3: Příběh hraček
2009 The Farm (TV film)
2008 Ve službách války
2007 Robinsonovi
Vlastní pravidla
2006 Pivní liga
Stín svědomí
2002 Planeta pokladů
2000 Časový kód
1999 Balloon Farm (TV film)
Nevěsta na útěku
Toy Story 2: Příběh hraček
1998 Lví past (TV film)
Skandál Bulworth
Vždy proti přesile (TV film)
1997 Chicago Cab
U-Turn
Vřískot 2
1996 Božská lest
1995 Chicago on Stage (TV film)
Leaving Las Vegas
Toy Story: Příběh hraček
1994 Secret Life of Houses, The
Záblesk ve tmě
1993 Nebezpečná žena
1992 Milenky
Tom Arnold: The Naked Truth 2 (TV film)
1991 JFK
1990 Psychopat ze San Francisca
Vnitřní záležitosti
1989 Strýček Buck
1988 Appointments of Dennis Jennings, The
Candy Mountain
Míle od domova
Pravý Američan
1987 Chlap na míru
1985 Hledám Susan. Zn.: Zoufale
The Execution of Raymond Graham (TV film)

TV seriály

2017 Teorie velkého třesku (TV seriál)
The Proposal Proposal (S11E01)
Resumé vánočních svátků (S10E12)
2016 Horace and Pete (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Sonda do rodinných vazeb (S10E01)
Scestný záchvat paranoie (S09E24)
2015 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Raketový nástup pomanželské krize (S09E01)
Koncepce mateřské přízně (S08E23)
2014 McCarthys, The (TV seriál)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Choulostivý moment překvapení (S07E18)
2013 Tim and Eric's Bedtime Stories (TV seriál)
Život je boj (TV seriál)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Cooperova extrakce (S07E11)
2011 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Symptomy běžného nachlazení (S05E06)
2010 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Substituce domácím mazlíčkem (S04E03)
2009 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Fluktuace elektrického otvíráku na konzervy (S03E01)
2008 Easy Money (TV seriál)
2007 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Efekt světélkující rybky (S01E04)
Virgin of Akron, Ohio, The (TV seriál)
Vize zločinu (TV seriál)
2006 Zoufalé manželky (TV seriál)
Prásk! (S03E07)
Miláčku, musím se ti přiznat… (S03E06)
Dokonalý pár (S03E02)
další epizody (4)
2003 Charlie Lawrence (TV seriál)
2000 God, the Devil and Bob (TV seriál)
1999 The Norm Show (TV seriál)
1994 Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
1988 Roseanne (TV seriál)

Dokumentární

2016 Starring Austin Pendleton
2011 Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
2000 Story Behind 'Toy Story', The
1992 Two Mikes Don't Make a Wright

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2004 TV's Greatest Sidekicks (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace