foto

Michael Jordan

  • nar. 17.2.1963 (55 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým menom Michael Jeffrey Jordan, narodil sa v New Yorku, jeho rodina sa však zakrátko presťahovala do mesta Wilmington v štáte North Carolina. Tu navštevoval aj strednú školu, na ktorej hrával bejzbal, americký futbal a aj basketbal. Vo svojom poslednom roku na strednej škole bol zaradený do tímu najlepších stredoškolských basketbalových hráčov celej Ameriky. V ďalších rokoch navštevoval Univerzitu North Carolina, s ktorou v roku 1982 zvíťazil v Turnaji NCAA. V roku 1984 vstúpil do Draftu NBA, kde si ho z 3. pozície vybral tím Chicago Bulls.

Už vo svojej prvej sezóne v NBA si získal srdcia väčšiny fanúšikov a bol považovaný za obrovskú hviezdu. Na konci tejto sezóny dostal ocenenie pre nováčika roku Rookie of the Year. V rokoch 1991-1993 získal jeho tím 3 tituly šampiónov NBA. Následne šokoval celý svet svojím odchodom z NBA. Skúšal sa profesionálne venovať bejzbalu, no príliš sa nepresadil. Po 2 rokoch ohlásil svoj návrat do NBA slovami “I'm back!“ (Som späť!) a neklamal. V ďalších troch sezónach (1996 -1998) získal s Chicagom ďalšie 3 tituly. To bol však koniec slávnej éry Chicaga Bulls, po sezóne opustil klub ich legendárny tréner Phil Jackson a z klubu odišli aj 2 dôležití hráči Dennis Rodman a Scottie Pippen. Navyše ďalšia sezóna bola poznamenaná štrajkom hráčov, čiže sa vôbec nehralo, a tak sa Michael rozhodol ukončiť svoju kariéru. V roku 2000 sa stal spolumajiteľom klubu Washington Wizards, za ktorý ešte nakoniec odohral 2 sezóny, ale už to nebol ten starý Michael Jordan, ktorého fanúšikovia poznali z Chicaga Bulls. Jeho kariéra tak definitívne skončila v roku 2003.

Je najznámejším basketbalistom na svete, podľa mnohých aj najlepším v histórii. Vďaka svojim skvelým atletickým schopnostiam a úžasnému výskoku si vyslúžil prezývku Michael „Air“ Jordan. Získal kopu ocenení, okrem šiestich titulov NBA získal napr. 5 krát cenu MVP (najužitočnejší hráč), 10 krát bol vybraný do All-NBA First Team, 14 krát si zahral v NBA All-Star Game, s tímom USA získal 2 zlaté medaily na olympijských hrách v rokoch 1984 a 1992 a v roku 1996 bol vyhlásený medzi 50 najlepšími hráčmi histórie NBA. Počas svojej kariéry bol reklamnou tvárou mnohých spoločností, predovšetkým športovej značky Nike, ktorá vyrábala modely tenisiek, v ktorých Michael hrával.

Zaujímavosťou je, že jeho prvý model podľa vedenia ligy nevyhovoval požiadavkám, keďže zvyšok jeho tímu hral v bielych teniskách a tie jeho boli čierno-červené. Klub tak musel za každý zápas, ktorý v nich Michael odohral, platiť pokutu 5000 dolárov. O to sa starala firma Nike, ktorá hlavne chcela, aby ľudia videli, v akých teniskách hráva Michael Jordan. V roku sa 1997 sa tieto produkty odčlenili od značky Nike a vznikla samostatná značka Jordan, ktorá vyrába hlavne basketbalové oblečenie.

Popri basketbale a rôznych podnikateľských a reklamných aktivitách si stihol aj zahrať v niekoľkých filmoch, avšak jeho herecké úspechy sa k tým športovým nedajú ani prirovnať. Častejšie sme ho mohli vidieť v reklamách ako vo filmoch. Jeho postava sa objavila v animovanom seriály PROSTARS (1992), v ktorom vystupovali postavy hviezd 4 profesionálnych amerických športových líg (NBA, NHL, NFL a MLB). Spolu s ďalšími celebritami finančne prispel na dokončenie a vznik filmu režiséra Spika Leeho MALCOLM X (1992), ktorý získal 2 nominácie na Oscara. Sám seba stvárnil Michael v hrano-animovanej komédii SPACE JAM (1996), kde po jeho boku vystupoval zajac Bugs Bunny a iné postavičky z kreslených filmov spoločnosti Looney Tunes. Po boku Denzela Washingtona a ďalšej hviezdy NBA Raya Allena sa objavil vo filme HE GOT GAME (1998).

Žiadna jeho herecká úloha mu však nepriniesla výrazný úspech medzi filmovými fanúšikmi. Je možné, že ho ešte niekedy na filmovom plátne uvidíme, ale prekonať svoju slávu, ktorú si získal v drese Chicaga Bulls, nejakým hereckým výkonom je v jeho prípade nemožné. Preto basketbal bude vždy hlavným dôvodom, prečo si ľudia budú pamätať Michaela Jordana.

Michal "Gavo" Gavalier

Herecká filmografie

Filmy

2003 Looney Tunes: Zpět v akci
2002 Season on the Brink, A (TV film)
1998 Nejlepší hráč
1996 Space Jam
1993 There Are No Children Here (TV film)
1992 Malcolm X

TV seriály

1991 ProStars (TV seriál)

Dokumentární

2015 Kobe Bryant's Muse - a.z.
2014 Bad Boys
2013 Doctor, The (TV film)
2012 Dream Team, The
2011 Dotted Line, The (TV film)
2001 Ultimate Jordan
2000 Legends, Icons & Superstars of the 20th Century
Michael Jordan to the Max
1999 Michael Jordan: His Airness
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1996 Michael Jordan, Above and Beyond
1993 Michael Jordan: Air Time
1992 Marathon
1990 Playground
1989 Michael Jordan: Come Fly with Me

TV pořady

2008 9 - Un chiffre, un homme (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2002 Roots: Celebrating 25 Years (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

1996 R. Kelly: I Believe I Can Fly (hudební videoklip) - a.z.
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
1992 Michael Jackson: Jam (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace