foto

Maurice Pialat

  • nar. 31.8.1925
    Cunlhat, Puy-de-Dôme, Auvergne, Francie
  • zem. 11.1.2003 (77 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Maurice Pialat (1925, Cunlhat – 2003, Paříž), režisér, scenárista a herec, který po studiích malířství a architektury začal na přelomu 50. a 60. let, v atmosféře bouřlivého nástupu francouzské nové vlny, natáčet dokumenty. Hned ve svém pozdním hraném debutu Nahé dětství (L´enfance nue, 1968) představil osobité režijní postupy, které se pro jeho tvorbu staly charakteristickými. Jako by vyšel ze stylu o generaci staršího Roberta Bressona, s nímž ho pojil silný zájem o malířství, jeho filmy se vyznačují strohostí výrazu, důrazem na významuplný detail, statičností kamery, nápadnou délkou záběrů a zejména distancí od postav i jejich dramatických příběhů. Vybraná filmografie: Nous ne vieillirons pas ensemble (Nezestárneme spolu, 1972), Loulou (1980), Našim láskám (1983), Policie (1985), Pod sluncem satanovým (1987), Van Gogh (1991).

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1987 Pod sluncem Satanovým
1985 Grosse
1983 Našim láskám
1976 Lolos de Lola, Les
1974 Mes petites amoureuses
1969 Bestie musí zemřít
1957 Jeu de la nuit, Le

TV seriály

2001 Toc toc toc (TV seriál)
1971 La maison des bois (TV seriál)

Dokumentární

2007 Maurice Pialat, l'amour existe...
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
2002 13 vies du chat Lelouch, Les (TV film)
1983 Une minute pour une image (TV seriál)
1978 Cinématon

TV pořady

2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1985 C'est encore mieux l'après-midi (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace