foto

Vera Miles

  • nar. 23.8.1929 (89 let)
    Boise City, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka, známá z klasických snímků jako STOPAŘI, PSYCHO a MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCEA, se narodila v Boise City v Oklahomě jako Vera June Raltson, dcera Burnice a Thomase Raltsonových. Vyrůstala v Prattu a Wichitě (Kansas), kde v mládí pracovala po nocích jako operátorka pro společnost Western-Union, kde ukončila střední školu a v roce 1948 byla vyhlášena Miss Kansasu. Po úspěchu v této soutěži se odebrala do Los Angeles a od roku 1950 se začala objevovat v malých filmových a televizních rolích (např. malá role sborové zpěvačky v muzikálu TWO TICKETS TO BROADWAY (1951) s Janet Leighovou, se kterou se pak sešla na plátně znovu o devět let později ve slavném Psychu). Zaujala několik producentů a podepsala smlouvy s různými filmovými studii v rámci kterých pózovala i ne zcela oděná pro všelijaké reklamní účely, což v té době byla vcelku standardní cesta před hollywoodské kamery pro řadu tehdy vycházejících filmových hvězdiček.

Ve společnosti bratří Warnerů Milesová natočila filmy jako například THE CHARGE AT FEATHER RIVER, ale neuspěla ve snaze účastnit se na pozdějším velkém hitu DŮM VOSKOVÝCH FIGURÍN (1953), pro který byla i původně zvažována. ("Byla jsem odmítnuta nejlepšími filmovými studii ve městě.“). Hvězdu z ní učinil dnes již legendární film režiséra Johna Forda STOPAŘI (1956, hrála zde po boku Johna Waynea), který byl nedávno časopisem Entertainment Weekly označen za „největší a nejvlivnější western všech dob“. O rok později, na základě osobní dohody, se začala spolupráce Milesové s Alfredem Hitchcockem a herečka byla v tisku prezentována jako režisérova potenciální nástupkyně kultivované a vysoce elegantní Grace Kellyové.

Nový režisér-učitel ji vedl v roli emočně nevyrovnané novomanželky Ralpha Meekera v památné epizodě populární televizní série „Alfred Hitchcock uvádí“ (v díle s názvem „Odplata“). Navýsost spokojený ji pak obsadil do další velké úlohy, a to do role citově zničené ženy Henryho Fondy ve filmu NEPRAVÝ MUŽ (1957) - Fonda zde hrál newyorského hudebníka křivě obviněného ze zločinu. Jeden kritik z New York Times, když hodnotil vystoupení Milesové a jejího, v té době již respektovaného filmového partnera, Henryho Fondy, vyzdvihl její výkon takto: „to ona v nás vyvolává ten hluboký soucit a atmosféru strachu z děsivé situace, do které byli oba uvrženi.“

Hitchcocka „dostala“ nejen svojí blonďatou krásou a inteligentním sex appealem, ale i svým nepochybným hereckým talentem. Pod dohledem oskarové autorky kostýmů Edith Headové se odhodlal k celkové proměně její vizáže, účesu, šatníku. V roce 1953 v obsáhlém článku pro časopis Look Milesová o Hitchcockovi řekla: "Nikdy mi neskládal komplimenty a už vůbec mi neřekl, proč si vybral právě mě.“ Hitchcock to ve stejném článku komentoval: „Je atraktivní, inteligentní a sexy, asi tak bych to shrnul.“ V trochu řečnější chvilce se pak svěřil reportérovi, který poukazoval na podobnosti mezi Milesovou a Kellyovou: "Cítím se stejně při režírování Very jako Grace. Má styl, inteligenci a tu správnou zdrženlivost.“

V dalších letech se frekvence jejího účinkování zpomalovala a těhotenství (syn Michael – v roce 1954 si vzala mužného představitele Tarzana - Gordona Scotta - se kterým se o pět let později rozvedla) stálo Milesovou dvojroli v chystaném Hitchcockově projektu VERTIGO (1958), který pro ni, coby vycházející hvězdu, měl být jakousi výkladní skříní. Film je mnohými dodnes považován za jeden z Hitchcockových mistrovských kousků. Milesová vzpomínala, že když Hitchcockovi oznámila, že nemůže vzít roli v jeho hluboce lidském a melancholickém thrilleru, byly již pro její postavu připraveny kostýmy a hotové testy make-upu.„Byl konsternován.“ Režisér ji nahradil Kim Novakovou. Když se ho po letech režisér François Truffaut v knize Hitchcock/Truffaut dotazoval na Milesovou, Hitchcock vysvětloval jejich profesionální výpadek takto: "Otěhotněla zrovna před snímkem, který ji měl vynést mezi opravdové hvězdy. Poté jsem ztratil zájem já. Nechytil jsem prostě ten původní společný rytmus.“ Milesová opáčila: „Během těch let si vybíral jeden typ žen: Ingrid Bergmanová, Grace Kellyová a tak podobně. Předtím to byla Madeleine Carrollová. Typově jsem nikdy nebyla jako ony. Snažila jsem se mu zavděčit, ale nemohla jsem. Ony všechny jsou sexy ale můj přístup je zcela jiný.“

O rok později ji Alfred Hitchcock obsadil do role Lily Craneové (sestry Janet Leighové), v hororovém thrilleru PSYCHO (1960), ve kterém její postava odhaluje šokující pravdu o Normanu Batesovi a jeho matce. Milesová během natáčení o thrilleru tvrdila, že je „ze všech dosavadních naprosto nejhrůznější“. Ačkoli šlo o vedlejší roli, svým pojetím zanechala silný a trvalý dojem.

Se Susan Haywardovou a Johnem Gavinem hrála v nablýskaném melodramatu o cizoložství BACK STREET (1961), režírovaném Davidem Millerem a založeném na mnohokrát zfilmované novele Fannie Hurstové z roku 1931. Následovala jiná klasika Johna Forda, MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCEA (1962), kde stále po boku nikoho menšího než byl John Wayne a James Stewart (který se také ucházel o její pozornost), za výkon obdržela ocenění „Bronze Wrangler“, o které se podělila s Fordem, spisovatelem Jamesem Warnerem Bellahem a svými hereckými kamarády, mezi které patřili mj. Lee Marvin a Edmond O'Brien. Spolu s Waynem si zahrála pak ještě jednou, v dobrodužném akčním snímku HELLFIGHTERS (1968).

Neočekávaný obrat v její kariéře přinesla první role ve společnosti Walta Disneye - in A TIGER WALKS (1964), následovaly THOSE CALLOWAYS (1965) a FOLLOW ME, BOYS! (1966). Podobně pak pokračovala až do 70. let, účinkovala v televizi a v roce 1983 si zopakovala svou nejslavnější roli (Lila Craneová) ve druhém pokračování Psycha, ve kterém hlasitě protestuje proti navrhovanému podmínečnému propuštění Normana Batese (opět Anthony Perkins).

V pozdějších letech bylo Milesové líto, že si se jménem Hitchcock lidé nejvíce spojují právě Psycho a poukazovala na celou řadu jeho dalších vynikajících děl. Během 80. a první poloviny 90. let pokračovala v práci pro televizi i film, v roce 1995 odešla do ústraní a žije nadále v Kalifornii. Od té doby odmítá jakoukoli publicitu včetně interview.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1995 Oddělené životy
1989 The Hijacking of the Achille Lauro (TV film)
1985 Do noci
International Airport (TV film)
1984 Helen Keller: The Miracle Continues (TV film)
Zasvěcení
1983 Psycho II
Travis McGee (TV film)
Zděděný strach ze smrti
1982 Příšery (TV film)
1981 Our Family Business (TV film)
1980 Roughnecks (TV film)
1978 And I Alone Survived (TV film)
Run for the Roses
1977 Požár (TV film)
Ultimátum
1976 Judge Horton and the Scottsboro Boys (TV film)
McNaughton's Daughter (TV film)
Smash-Up on Interstate 5 (TV film)
State Fair (TV film)
1974 Castaway Cowboy, The
Live Again, Die Again (TV film)
Strange and Deadly Occurrence, The (TV film)
Underground Man, The (TV film)
1973 Kamufláž (TV film)
One Little Indian
Runaway! (TV film)
1972 Great American Tragedy, A (TV film)
Jigsaw (TV film)
Molly and Lawless John
1971 Cannon (TV film)
Howling in the Woods, A (TV film)
In Search of America (TV film)
Last Generation, The - a.z.
Owen Marshall, Counsellor at Law (TV film)
1970 The Wild Country
1969 It Takes All Kinds
Journey to the Unknown (TV film)
1968 Bojovníci s peklem
Kona Coast
Mission Batangas (TV film)
Sergeant Ryker
Zelené barety
1967 Gentle Giant
Spirit Is Willing, The
1966 Follow Me, Boys!
Hollywood Deb Star Ball (TV film)
One of Our Spies Is Missing
1965 Those Calloways
1964 A Tiger Walks
The Hanged Man (TV film)
Unknown, The (TV film)
1963 Uprchlík (TV film)
1962 Muž, který zastřelil Liberty Valance
1961 Back Street
The Lawbreakers
1960 5 Branded Women
Psycho
1959 A Touch of Larceny
Podvržený zločin
The FBI Story
1957 Beau James
1956 23 Paces to Baker Street
Autumn Leaves
Nepravý muž
Stopaři
1955 Tarzan's Hidden Jungle
Wichita
1954 Pride of the Blue Grass
1953 So Big
The Beast from 20,000 Fathoms
The Charge at Feather River
1952 For Men Only
The Rose Bowl Story
1951 Two Tickets to Broadway
1950 When Willie Comes Marching Home

TV seriály

1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1973 Columbo (TV seriál)
Sladká, leč smrtící (S03E01)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1962 The Eleventh Hour (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Mirror Image (S01E21)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1953 The Pepsi-Cola Playhouse (TV seriál)
1952 Crown Theatre with Gloria Swanson (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1979 The Horror Show - a.z.
1950 Screen Writer, The

TV pořady

1969 It's Your Bet (TV pořad)
The Movie Game (TV pořad)
1966 Dream Girl of '67 (TV pořad)
1965 P.D.Q. (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace