foto

Krystyna Janda

  • nar. 18.12.1952 (65 let)
    Starachowice, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Krystyna Jolanta Janda se narodila 18. 12. 1952 v Starachowicích . Po absolvování uměleckého gymnázia studovala na Vysoké divadelní škole ve Varšavě, kterou úspěšně ukončila v roce 1975.

Na prknech, která znamenají svět, debutovala ve hře Oscara Wilda Portrét Doriana Graye. Pro stříbrná plátna ji objevil v roce 1976 Andrzej Wajda a obsadil do svého snímku CZŁOWIEK Z MARMURU (1976), v kterém ztvárnila roli Agnieszki, za níž sklidila řadu ocenění. Stala se jednou z Wajdových oblíbených hereček a spolupracovali ještě na filmech BEZ ZNIECZULENIA (1978), DYRYGENT (1979) a CZŁOWIEK Z ŻELAZA (1981). Mezi její další významné filmy patří KOCHANKOWIE MOJEJ MAMY (1986) nebo PRZESLUCHANIE (1982). Za roli v tomto snímku získala cenu Zlatá Palma v Cannes.

Od 80. let nepřetržitě hraje v televizních, filmových i divadelních rolích a mezi její doménu patří postavy silných nebo životem zkoušených žen. V 90. letech se též úspěšně ujala režisérské taktovky v divadle a v televizi. Její celovečerní film PESTKA (1995) byl označován kritiky za jeden z nejlepších režisérských debutů.

V roce 2000 podnikla jednu z největších šňůr v historii polského divadla. Během dvou měsíců vystoupila 48krát s představením Sto tváří Krystyny Jandy v osmi největších polských městech a pokaždé sklízela nekončící ovace.

Umělecký talent Krystyny Jandy je neobyčejně všestranný. Kromě hraní a režírování také zpívá, píše fejetony, vydala šest CD a pět knížek. V anketách polských medií byla na přelomu tisíciletí diváky vybrána za největší polskou herečku století.

V roce 1981 se vdala za kameramana Edwarda Kłosińského, který jí byl velkou oporou v časech dobrých i zlých. Jeho smrt 5. 1. 2008 první dámou polského filmu a divadla velmi otřásla. Dcera Maria Seweryn, kterou má s hercem Andrzejem Sewerynem, a která je také herečkou, synové Adam a Andrzej, ale především práce v jejím vlastním divadle Polonia, které se svým manželem v roce 2005 vybudovala, jí tuto bolestnou ztrátu pomáhají překonat.

Petra "Bubble74" G.

Herecká filmografie

Filmy

2015 Paničky Dulské
2014 Paní ze školky
2011 Ony
Černý čtvrtek
2009 Druhá strana mince
Puškvorec
2005 Pár osob, krátkej čas
Solidarita, solidarita
Žabí lamento
2003 Superprodukcja
2001 Předjaří
2000 Weiser
Zólty szalik (TV film)
Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou
1997 Un air si pur...
1996 Matka swojej matki
Niepisane prawa z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Pestka
1995 Tato
1992 Zwolnieni z zycia
1991 Kuchnia polska
1989 Inventář
1988 Na stříbrném glóbu
1987 Krátký film o zabíjení
Laputa
W zawieszeniu
1986 Milenci mé matky
1985 O-bi, O-ba - Zánik civilizace
Vertiges
1984 Der Bulle & das Mädchen
Eine blaßblaue Frauenschrift (TV film)
To tylko rock
1983 Bella Donna
Stan wewnętrzny
Žár
1982 Ce fut un bel été (TV film)
Probuď se špione
Výslech
1981 Mefisto
Válka světů - příští století
W bialy dzien
Člověk ze železa
1980 Dirigent
Golem
Grüne Vogel, Der
Uoni
1978 Bestie
Bez umrtvení
Granica
1977 Pani Bovary, to ja
Člověk z mramoru

TV seriály

2011 Terapie (Polsko) (TV seriál)
2003 Męskie-żeńskie (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
1993 Große Bellheim, Der (TV seriál)
1991 Kuchnia polska (TV seriál)
1989 Modrzejewska (TV seriál)
1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog V (E05)
Dekalog II (E02)
Wilder Westen inclusive (TV seriál)
1979 Doktor Murek (TV seriál)

Dokumentární

2017 Młynarski: Piosenka finałowa
1982 Avant la bataille

TV pořady

2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1996 Pestka

TV seriály

2003 Męskie-żeńskie (TV seriál)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2003 Męskie-żeńskie (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(35)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace