foto

Daniel von Bargen

  • nar. 5.6.1950
    Cincinnati, Ohio, USA
  • zem. 1.3.2015 (64 let)
    Montgomery, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Daniel von Bargen je americký filmový, divadelní a televizní herec. Filmovým divákům je nejlépe znám jako pan Kruger ze sitcomu SEINFELD /1989-1998/ nebo jako velící důstojník  Edwin Spangler z televizního seriálu MALCOLM IN THE MIDDLE /2000-2006/. Von Bargen ztvárňuje především postavy padouchů a vojenských či policejních oficírů nebo jiných autoritativních postav.

Daniel Von Bargen se narodil v Cincinnati ve státě Ohio. Tam taky prožil většinu svého dětství než se s rodinou přestěhoval do Jižní Kalifornie. Navštěvoval Purdue University se zaměřením na drama. Po studiu se Daniel připojil k Trinity Repertory Theatre v Providence na Rhode Islandu a účinkoval tam po mnoho let.

Průlomovou rolí na divadle pro něj byla ta, ve hře Larryho Gelbarta „Mastergate" /1992/, která mu otevřela dveře na Broadway. Hrával také na Off-Broadway divadlech ve hrách „Beggars in the House of Plenty", „Macbeth", „The Cherry Orchard", „Hurlyburly" a „Uncle Vanya". 

Mezi jeho další filmové snímky můžeme zařadit dobrodružnou komedii LONDON BETTY /2009/, akční sci-fi ROBOCOP 3 /1993/, erotický thriller s Sharon Stone a Michaelem Douglasem, BASIC INSTINCT /1992/ - role poručíka Nielsena, akční snímek Johna Wooa BROKEN ARROW /1996/, akční sci-fi s JCVD, UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN /1999/, drama film TRUMAN /1995/, drama s Tomem Hanksem PHILADELPHIA /1993/, horor THINNER /1996/, film Scotta Hickse SNOW FALLING ON CEDARS /1999/ dle stejnojmenného románu, krimi komedii O BROTHER, WHERE ART THOU? /2000/ v roli šerifa Cooleyho nebo komedii SUPER TROOPERS /2001/. V hororu Clivea Barkera LORD OF ILLUSIONS /1995/ ztvárnil postavu maniakálního čaroděje Nixe, v postapokalyptickém filmu s Kevinem Costnerem THE POSTMAN /1997/ účinkoval v roli šerifa - při natáčení tohoto filmu se nemohl zúčastnit padesátileté oslavy manželství svých rodičů, tak mu Kevin Costner umožnil natočit aspoň krátké video blahopřání a teroristu ztvárnil v páté epizodě seriálu X-FILES /1993-2002/.

20.února 2012, von Bargen postřelil sám sebe při neúspěšném pokusu o sebevraždu. Sám si však stihnul zavolat lékařskou pomoc. Herec byl silný diabetik a už měl amputovanou jednu nohu. Léčba ovšem vyžadovala další amputace prstů na jeho druhé noze a na to von Bargen nechtěl přistoupit.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2006 Things That Hang from Trees
2004 Dead Horse
2002 Artworks
Coastlines
Simone
2001 Majestic
Superpoldové
Trigger Happy
2000 Blessed Art Thou
Bratříčku, kde jsi?
Drsnej Shaft
Kid
1999 Generálova dcera
Sníh padá na cedry
Univerzální voják: Zpět v akci
1998 Fakulta
I'm Losing You
Peklo (TV film)
Voda na poušti
Žaloba
1997 Amistad
G. I. Jane
Girls Night Out
Opravdová blondýnka
The Postman - Posel budoucnosti
Trouble on the Corner
1996 Operace: Zlomený šíp
Předtím a potom
Writing on the Wall, The (TV film)
Zhubni!
1995 Krvavý příliv
Osudné svědectví (TV film)
Pán kouzel
Truman (TV film)
1994 Dar lásky (TV film)
I.Q.
1993 Philadelphia
Poslední úkol (TV film)
RoboCop 3
S nepřátelským úmyslem (TV film)
Svatý z Fort Washingtonu
Vycházející slunce
Šest stupňů odloučení
Švindl (TV film)
1992 Citizen Cohn (TV film)
Complex World
Základní instinkt
1991 Mlčení jehňátek
Společná hra
Stíny a mlha
1985 Right to Kill? (TV film)
Tři dukáty pro Sarah (TV film)
1983 Dean of Thin Air, The (TV film)

TV seriály

2000 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
1998 Akta X (TV seriál)
Americká varianta (S05E18)
1997 Právo a pořádek (TV seriál)
Navy Blues (S08E03)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
Confession (S02E01)
1979 The Scarlet Letter (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2003 Cincinnati: Just Around the Corner
1997 Lewis & Clark: The Journey of the Corps of Discovery (TV film)
1996 Al Pacino - Richard III.
West, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace