foto

Lily Tomlin

  • nar. 1.9.1939 (79 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lily Tomlin se narodila 1. září roku 1939 v Detroitu otci Guyi Tomlinovi (továrenský dělník) a matce Lillie Mae (asistentka v nemocnici). Její rodiče byli baptisté a do Detroitu se přestěhovali během ekonomické krize. Po maturitě se Lily rozhodla absolvovat přípravná studia medicíny na Wayne State University, jichž ale brzy zanechala a vydala se na uměleckou dráhu. Zpočátku vystupovala ve stand-up comedy show v Detroitu a New Yorku, v roce 1965 se však konečně dočkala prvního vystoupení v TV, a to v THE MERV GRIFFIN SHOW.

Kariéru Lily Tomlin odstartoval seriál LAUGH-IN (1969-72), ve kterém se objevuje v roli vtipkující telefonistky Ernestine a pětileté drzé holčičky Edith Ann, která usazena v houpacím křesle vypráví zábavné historky. Po tomto seriálu následovaly vlastní TV pořady LILY (1973), LILY TOMLIN (1975) a LILY:SOLD OUT (1981). Během natáčení filmů a seriálů samozřejmě nepřestala vystupovat v jevištních show a stíhala se věnovat také hudbě, za album This Is a Recording získala roku 1971 cenu Grammy. Na tento úspěch Lily navázala dvakrát cenou Tony za pódiová vystoupení a třikrát cenou Emmy za výše zmíněné TV pořady. Na pódiových scénkách měla značný podíl životní partnerka Lily Tomlin, Jane Wagner.

Před filmovou kamerou se Lily zaskvěla hned při svém debutu, a to ve filmu NASHVILLE Roberta Altmana. Za roli zpěvačky Linnei Reese dokonce získala nominaci na Oscara. Dalším z uznávaných hereckých vystoupení je rozhodně role výstřední Margot Sperling v detektivce POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ, za niž obdržela Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně. Kvalitních výkonů podala Lily Tomlin během své kariéry bezpočet. V komediích (OD DEVÍTI DO PĚTI; MALÁ, MENŠÍ, JEŠTĚ MENŠÍ) dokázala naplno využít svého talentu a zkušeností a pro mnohé diváky se její role staly nezapomenutelnými.

V současné době se Lily Tomlin věnuje natáčení vzhledem k pokročilejšímu věku jen sporadicky. Pravidelně se objevuje pouze v roli Roberty v seriálu ZOUFALÉ MANŽELKY, krom hraní příležitostně dabuje menší role v animovaných filmech či seriálech. Od roku 2008 Lily píše příspěvky na ženský web wowOwow.com, kde probíhají diskuse o politice, kultuře a "drbech".

M "D3VIL" M

Herecká filmografie

Filmy

2015 Babi
The Road Home
2013 Admission
2012 Stars in Shorts
2009 Růžový panter 2
2007 Jako vzteklí psi
2006 Mravenčí polepšovna
Zítra nehrajeme!
2005 Angel and Her No Good Sister
2004 Mám rád Huckabees
2002 Orange County
2000 Kid
Řezník, kněz a prostitutka
1999 Čaj s Mussolinim
1998 Krippendorfův kmen
1997 Reno Finds Her Mom
1996 Edith Ann's Christmas: Just Say Noel (TV film)
Flirtování s katastrofou
Odejít jako vrah
1995 Vztek
1994 Edith Ann: A Few Pieces of the Puzzle (TV film)
Edith Ann: Homeless Go Home (TV film)
1993 A kapela hrála dál (TV film)
Burani z Beverly Hills
Prostřihy
1992 Hráč
1991 Search for Signs of Inteligent Life in the Universe, The
Stíny a mlha
1988 Kšeft za všechny prachy
1984 Jsem žena nebo muž
1981 Malá, menší, ještě menší
Muppets Go to the Movies, The (TV film)
1980 Od devíti do pěti
1978 Moment by Moment
1977 Poslední představení
1975 Lily Tomlin (TV film)
Nashville
1972 Scarecrow in a Garden of Cucumbers

TV seriály

2018 The Magic School Bus Rides Again (TV seriál)
Grace and Frankie (TV seriál)
The Home (S04E13)
The Rats (S04E12)
The Tub (S04E11)
další epizody (13)
2017 Grace and Frankie (TV seriál)
The Sign (S03E13)
The Musical (S03E12)
The Other Vibrator (S03E11)
další epizody (13)
2016 Grace and Frankie (TV seriál)
The Coup (S02E13)
The Party (S02E12)
The Bender (S02E11)
další epizody (13)
2015 Grace and Frankie (TV seriál)
The Vows (S01E13)
The Bachelor Party (S01E12)
The Secrets (S01E11)
další epizody (13)
2012 Malibu Country (TV seriál)
Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 21 (S03E08)
Chapter 19 (S03E06)
Chapter 18 (S03E05)
2011 Terapie online (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Penelopin dokument (S09E03)
2009 Zoufalé manželky (TV seriál)
Kruh se uzavírá (S05E24)
Všichni říkají, nedělej to (S05E23)
Každý potřebuje domov (S05E11)
2008 Zoufalé manželky (TV seriál)
Město v plamenech (S05E08)
Co člověk potřebuje (S05E07)
Za vším hledej ženu (S05E06)
2007 12 Miles of Bad Road (TV seriál)
Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
2006 Západní křídlo (TV seriál)
Tomorrow (S07E22)
Transition (S07E19)
Requiem (S07E18)
další epizody (4)
Will a Grace (TV seriál)
Zakázané ovoce (S08E12)
2005 Západní křídlo (TV seriál)
The Wedding (S07E09)
Mr. Frost (S07E04)
2162 Votes (S06E22)
další epizody (6)
Will a Grace (TV seriál)
Will partnerem a bez partnera (S07E14)
Simpsonovi (TV seriál)
Pomsta červených rajčátek (S17E07)
2004 Západní křídlo (TV seriál)
A Change is Gonna Come (S06E07)
The Dover Test (S06E06)
Liftoff (S06E04)
další epizody (11)
2003 Západní křídlo (TV seriál)
Abu El Banat (S05E09)
Jefferson Lives (S05E03)
The Dogs of War (S05E02)
další epizody (7)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Swiss Diplomacy (S04E09)
Election Night (S04E07)
College Kids (S04E03)
další epizody (5)
2000 Bette (TV seriál)
1998 Akta X (TV seriál)
Jak duch ukradl Vánoce (S06E06)
1994 Kouzelný školní autobus (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)
1988 Murphy Brown (TV seriál)
1971 Electric Company, The (TV seriál)

Dokumentární

2018 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
Jane Fonda v pěti dějstvích
2017 Tipping Point
2014 Altman
2013 Omluva slonům - vyp.
Richard Pryor: Zapomeňte na logiku
Why We Laugh: Funny Women
2012 Carol Channing: Larger Than Life
2010 A Bundle of Sticks
2004 Goodnight, We Love You
Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
2003 The Desilu Story (TV film)
Women on Top: Hollywood and Power (TV film)
2001 I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
2000 Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
1999 Get Bruce
Saturday Night Live 25 (TV film)
The Directors (TV seriál)
1995 4% filmová tajemství
50 Years of Funny Females (TV film)
Comedy Salute to Andy Kaufman, A (TV film)
Golden Anniversary (TV film)
1993 Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country
1992 HBO First Look (TV seriál)
In a New Light: A Call to Action in the War Against AIDS (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
1986 Lily Tomlin
Waiting Tables
1985 American Masters (TV seriál)

TV pořady

2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2013 Betty White's 2nd Annual 90th Birthday (TV pořad)
2012 Do hlubin komedie (TV pořad)
2009 Comedy Central Roast of Joan Rivers (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Gilda Radner's Greatest Moments (TV pořad)
2000 AFI's 100 Years, 100 Laughs: America's Funniest Movies (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
The View (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 What Makes You Laugh? (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
Sesame Street Stays Up Late! (TV pořad)
The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Free to Laugh: A Comedy and Music Special for Amnesty International (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1984 Pryor's Place (TV pořad)
Sunday Night Live (TV pořad)
The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The American Film Institute Salute to Lillian Gish (TV pořad)
1982 Lily for President? (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Lily: Sold Out (TV pořad)
The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Paul Simon Special, The (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1973 Lily (TV pořad)
Lily Tomlin Show, The (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1970 Flip (TV pořad)
1969 Music Scene, The (TV pořad)
Sezame, otevři se (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1968 It Takes Two (TV pořad)
1967 Laugh-In (TV pořad)
The Carol Burnett Show (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1958 The Garry Moore Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

1973 Lily Tomlin Show, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace