foto

Boris Búrik

Biografie

Narozen v rodině vojenského důstojníka Ing. Borise Búrika (později děkana vysoké a profesora střední školy) a jeho otce Ing. Andreje (Ondrej) Búrika, velitele partyzánských skupin na Slovensku a velitele opevnění na Ústecko-Orlicku v Čechách. Po získání bytu od vojska se přestěhoval v roce 1966 s rodiči do Jihlavy, kde v rámci ZDŠ navštěvoval školní pěvecký soubor a LŠU divadelního oboru. 

V roce 1975 se přestěhoval s rodiči zpět do Bratislavy, kde spoluzakládal mládežnické divadelní skupiny. V roce 1983 na vysokoškolském studiu v Žilině se připojil ke školní divadelní skupině. V roce 1987 se neúspěšně pokusil dostat se na DAMU. Definitivně se přestěhoval do Česka a připojil se k pražskému ochotnickému souboru, se kterým vystupovali příležitostně pro děti, na přehlídkách divadelních souborů a festivalech.

Od roku 1990 se registroval u různých komparzních agentur a komparzního rejstříku České televize, kde dostával příležitosti zahrát si menší epizodní role v tv pořadech, filmech, seriálech, reklamách, zábavných pořadech či v dabingovém studiu být účasten dabingu a postsynchronů. V roce 1999 si doplnil herecké vzdělání hereckým kurzem ukončené certifikátem pod vedením profesorů z DAMU, herce a režiséra z Národního divadla.

V letech 2014–2016  hrál v studentských filmech. Film Ponožky, kde hrál hlavní roli Jiřího, získal v roce 2018 na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Rumunsku nejvyšší ocenění „Nejlepší studentský film“ a byl nominovaný na Filmový Festival v Cannes 2018. Film Občan Čejn, kde hrál Občana Čejna, vyhrál MultiFest 2015. Film Prodavač, kde hrál hlavní roli Martina, vyhrál diváckou cenu MultiFest 2016. S filmem Špatná odpověď vyhrál diváckou cenu na FAMO FEST 2015.

V dalších studentských filmech hrál na FAMU Praha (Dělej co chceš,ale zůstaň zvířetem, Můra, Velká etuda - Střepy, Théseus),  FAMO (Společnice, Žádost o ruku / Proposal, Svatba) a SVOŠF Písek (Vesnice). Se studenty NEW YORK UNIVERSITY, kteří ve spolupráci s FAMU Int. točili v Praze, hrál ve filmech Horolezecký příběh a American Housewife.

Dále hrál v soutěžních amatérských filmech Pominutí, Dlouhá směna, Zmizelá, Kůň, Pravidla podnikání (Filmy z garáže), Neutečeš a AlterEgo. K vidění byl i v televizních pořadech Soudkyně Barbara (navrhovatel, odpůrce, svědek), Soudní síň (navrhovatel), Soudy Kláry Slámové (odpůrce), Soudce Alexander (svědek), Nebezpečné vztahy (Jaroslav), Aféry (Pavel). Věnuje se moderování internetových pořadů a rozhovorů s V.I.P. osobnostmi. 

Z archivních snímků je k vidění v : Život na zámku (1995), Všichni musí zemřít (2005), Poe a vražda krásné dívky (1996), Co mám dělat, když (1996), Z rodu Přemyslovců (1994), Hříchy pro diváky detektivek (1995), Novoty (1998), Kolja (1996), Městečko (2003). Z novějších snímků například Vraždy v kruhu (2015), Reportérka (2015), V.I.P. Vraždy (2016), Na vodě (2016).

Boris "Sharriff" Búrik

Herecká filmografie

Filmy

2017 Alterego
2016 Kůň (amatérský film)
Ponožky (studentský film)
2015 Občan Čejn (studentský film)
Prodavač (studentský film)
Vesnice (studentský film)
Špatná odpověď (studentský film)
2014 Dělej co chceš, ale zůstaň zvířetem (studentský film)
1996 Poe a vražda krásné dívky (TV film)

TV seriály

2018 Vzteklina (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Modrý kód (TV seriál)
Chyták (S03E18)
2016 V.I.P. vraždy (TV seriál)
Nad propastí (S01E01)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Vražda s odpuštěním (E08)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Případ konstruktivní pesimistky (E10)

Dokumentární

1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

Host

TV pořady

2018 Stav ohrožení (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky