foto

Janet Leigh

  • nar. 6.7.1927
    Merced, California, USA
  • zem. 3.10.2004 (77 let)
    Beverly Hills, California, USA

Zajímavosti o tvůrci (24)

  • - Její dcerou je herečka Jamie Lee Curtis. (newpage)

  • - V roce 1995 ji časopis Empire zařadil mezi 100 nejvíc sexy filmových hvězd všech dob. (jenik71)

  • Scream Queens (TV seriál) (2015)

    - Spoiler: V 8. epizodě 1. série "Mommie Dearest" napadne Lady Red Devil (Olga Wilhelmine) děkanku Cathy (Jamie Lee Curtis) ve sprše, což je odkaz na film Psycho (1960), ve kterém matku této herečky, Janet Leigh, coby postavu Marion Crane zabil ve sprše vrah. (hansel97)

  • Hitchcock (2012)

    - O úlohu Marion Crane (Janet Leigh), sa uchádzalo viac herečiek. Režisér Sacha Gervasi uvažoval aj o obsadení Anne Heche ktorá stvárnila Marion Crane v remake Psycho z roku 1998. Štáb sa k tomu vyjadril, že by potrebovali "novú" a mladšiu Marion. (pancoyote)

  • Hitchcock (2012)

    - Kandidátkami na role Janet Leigh a Very Miles byly Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow, Evan Rachel Wood, Abbie Cornish, January Jones, Chloë Sevigny, Kate Mara, Brit Marling, Ashley Greene, Emilie de Ravin, Camilla Belle, Natalie Dormer, Dianna Agron, Mary Elizabeth WinsteadSarah Gadon a Michelle Williams. (henrycruel)

  • Kalvárie (2004)

    - Scéna, ve které si Marc (Laurent Lucas) a Bartel (Jackie Berroyer) povídají u večeře, byla natočena podle scény z filmu Psycho (1960), kde si stejně povídá Norman Bates (Anthony Perkins) s Marion Crane (Janet Leigh). (aknamor)

  • Prisionera (TV seriál) (2004)

    - Spoiler: Scéna, kdy Lucero (Diana Quijano) ubodá ve sprše Jennifer (Yina Vélez) nápadně připomína smrt Marion (Janet Leigh) ze snímku Psycho (1960). (fiLLthe3DD)

  • Psycho (1998)

    - Během smrti Marion ve sprše v původní verzi, bylo často Hitchcockovi vytýkáno, že když Marion (Janet Leigh) upadla na zem, měla velké zorničky. Během smrti se zorničky stáhnou. Režisér si dal v remaku na to pozor, a když se scéna opakuje a Marion v podání Anne Heche padá na zem, má zorničky staženy. (newpage)

  • Psycho (1998)

    - Jeden z nejvíce podstatných rozdílů mezi Janet Leigh a Anne Heche je intonace jejich hlasu během filmu. Janet úplně jinak intonuje ve filmu Psycho z roku 1960 jako Anne v remake verzi. Také za zmínku stojí i vlasy Anne, které jsou také jiné než vlasy Janet v původní verzí. (newpage)

  • Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

    - Scéna, v níž Butch (Bruce Willis) zastaví na křižovatce a uvidí Marselluse (Ving Rhames), jak přechází silnici, odkazuje na film Psycho (1960), kde Marion Crane (Janet Leigh) stojí s autem na červenou a přes přechod kráčí její šéf. (Bauer)

  • Pohlednice z Hollywoodu (1990)

    - Janet Leigh chtěla hrát roli Doris Mann (Shirley MacLaine) s dcerou Jamie Lee Curtis, která by hrála Suzanne Vale (Meryl Streep). (jezurka42)

  • Columbo - Zapomenutá dáma (S05E01) (epizoda) (1975)

    - Spoiler: Vražedkyně Grace Willis (Janet Leigh) při domácím promítání sleduje muzikál Walking My Baby Back Home (1953) jako svou oblíbenou roli z mládí. Její představitelka Janet Leigh v muzikálu skutečně hrála, a to postavu Chris Hall. (Drom)

  • Psycho (1960)

    - Spoiler: Dablérka Janet Leigh, která herečka zastoupiela ve scéně ve sprše, byla znásilněna a zavražděna právě ve sprše. Její vrah byl touto scénou posedlý a chtěl jí zopakovat. (Kamiiik)

  • Psycho (1960)

    - Podobnou scénu, kdy Marion (Janet Leigh) vidí na přechodu přecházet svého šéfa, použil Quentin Tarantino ve svém snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994). (Amras)

  • Psycho (1960)

    - V scéne, v ktorej si Janet Leigh (Marion Crane) a John Gavin (Sam Loomis) užívajú popoludňajšie potešenie, bol Gavin veľmi nervózny a nepôsobil presvedčivo. Hitchcock preto Leigh niečo zašepkal a tá potom nebránila svojim prstom, aby zašli ďalej než vyžadovala ich povinnosť. Zvodné dotyky vyvolali v spomalenom Gavinovi razantnejšiu reakciu. Hitchcock dokonca tvrdil, že herec mal erekciu. (marlon)

  • Psycho (1960)

    - Na konci slávnej sprchovej scény, v prvých pár sekundách kamera ako keby "zamrzne" na tvári Janet Leigh (Marion Crane). Hitchcock tak urobil preto, lebo jeho žena si všimla, že v zábere, kde je aj krk, je jasne vidieť ako pulzuje. (Germanotta)

  • Psycho (1960)

    - Spoiler: Jednou z nejznámějších scén je vražda Marion (Janet Leigh) ve sprše. Sám Alfred Hitchcock o natáčení této scény říká: „Natáčení této scény trvalo sedm dní a pětačtyřicet sekund filmu obsahuje sedmdesát různých postavení kamery. Pro tuto scénu vyrobili skvělou figurínu, z níž měla pod ranami nože prýštit krev, ale nepoužil jsem ji. Raději jsem natáčel s dívkou, nahým dvojníkem, který zastupoval Janet Leighovou. Z Janet vidíme jen ruce, ramena a hlavu. Všechno ostatní byl dvojník. Nůž se přirozeně ani jednou nedotkl těla, všechno se dělalo montáží. V té scéně je nejvíc násilí z celého filmu. Jak se děj rozvíjí, je násilí stále méně, protože vzpomínka na tu první vraždu stačí vyvolat úzkost v okamžicích napětí, které následují.“ (SeanBean)

  • Psycho (1960)

    - Spoiler: To, že tehdejší hvězdu Janet Leigh zabijí už na začátku filmu, je podle Hitchcocka nejnádhernější zážitek pohrávání si s divákem. Proto také nařídil, aby do kin nebyly na Psycho poušteni opozdilci. (Hwaelos)

  • Psycho (1960)

    - Ve filmu je možné zpozorovat několik odkazů na snímek Ptáci. Na snímek upozorňují obrázky na zdi, Normanův (Anthony Perkins) koníček vycpávání ptáků, Normanova fráze, že Marion (Janet Leigh) "zobe jako pták", zlodějka pochází z Phoenixu a překlad přijmení sester Craneových je "Jeřábovi". (don corleone)

  • Psycho (1960)

    - Po uvedení filmu dostal Hitchcock několik dopisů od očních specialistů, že oči Janet Leighové nevypadaly jako oči mrtvého člověka, nezmenšovaly se jí čočky. Poradili mu, že toho docílí speciálními očními kapkami, čehož Hitchcock využil v dalších filmech. (don corleone)

<< předchozí 1 2

Herecká filmografie

Filmy

2009 Single Man - a.z.
2007 A Life in Words and Music - a.z.
2005 Bad Girls from Valley High
1998 Halloween: H20
Ve stínu mé sestry (TV film)
1993 Ei, Das
1985 Hitchcock: il brividio del genio (TV film)
1980 Mlha
1979 Boardwalk
Mirror, Mirror (TV film)
1977 Murder at the World Series (TV film)
Telethon (TV film)
1973 Murdock's Gang (TV film)
1972 Noc králíků
One Is a Lonely Number
1971 Deadly Dream (TV film)
1970 House on Greenapple Road, The (TV film)
1969 Hello Down There
Honeymoon with a Stranger (TV film)
Monk, The (TV film)
1967 Ad ogni costo
The Spy in the Green Hat
1966 An American Dream
Harper
Three on a Couch
1963 Bye Bye Birdie
Wives and Lovers
1962 Mandžuský kandidát
1960 Pepe
Psycho
Who Was That Lady?
1958 Dotek zla
The Perfect Furlough
Vikingové
1957 Jet Pilot
1956 Safari
1955 My Sister Eileen
Pete Kelly's Blues
1954 Living It Up
Princ Valiant
Rogue Cop
The Black Shield of Falworth
1953 Confidentially Connie
Houdini
Odhalená stopa
Walking My Baby Back Home
1952 Fearless Fagan
Just This Once
Scaramouche
1951 Angels in the Outfield
It's a Big Country
Strictly Dishonorable
Two Tickets to Broadway
1949 Holiday Affair
How to Smuggle a Hernia Across the Border
Little Women
That Forsyte Woman
The Doctor and the Girl
The Red Danube
1948 Lassie: Rodné stráně
Násilný čin
Words and Music
1947 If Winter Comes
The Romance of Rosy Ridge

TV seriály

1975 Columbo (TV seriál)
Zapomenutá dáma (S05E01)
1973 Love Story (TV seriál)
1964 The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2018 Hollywood, No Sex Please! - a.z.
2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2015 True Fear: The Making of Psycho - a.z.
2011 Cesta ke slávě Tonyho Curtise
2010 Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
2009 50 años de (TV seriál)
Zdvojení
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2006 Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
2005 Jak umění utvářelo svět (TV seriál) - a.z.
Sinatra: Temná hvězda (TV film)
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 Biography: Elizabeth Taylor (TV film)
2002 Intimate Portrait: Elizabeth Taylor (TV film)
Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
Tales from the Mist: Inside 'The Fog'
2000 Howard Hughes: His Women and His Movies (TV film)
1999 Best of Film Noir, The
Hitch (TV film)
Hitchcock: Shadow of a Genius (TV film)
Rat Pack, The (TV seriál)
Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Celebrity Profile: Jamie Lee Curtis (TV film)
Dean Martin: The E! True Hollywood Story (TV film)
Frank Sinatra: The E! True Hollywood Story (TV film)
Unmasking the Horror
1997 A-Z of Horror (TV seriál)
Making of 'Psycho', The
Mary Pickford: A Life on Film
1995 Charlton Heston: Muž do každého počasí (TV film)
Inside the Dream Factory (TV film)
Vampira - a.z.
1994 Story of Lassie, The (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
1985 The Fantasy Film Worlds of George Pal
1979 The Horror Show - a.z.
1977 All-Star Tribute to Elizabeth Taylor, An (TV film)
1960 Menschen, Hoffnungen, Medaillen
1948 Some of the Best

Host

Fanoušci tvůrce