foto

Karol L. Zachar

  • nar. 12.1.1918
    Antol, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 17.12.2003 (85 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský herec, maliar, učiteľ a režisér sa narodil v Svätom Antone 12.1.1918. Keď Karol osirel a otec sa druhý krát oženil, dostal sa Karol a jeho traja súrodenci do sirotinca. Karol na to nikdy nezabudol a zmenil si meno z Legény na meno po svojej matke Zacharová.

Karol sa výborne učil a preto sa dostal aj z týchto pomerov na vysokú školu do Prahy (ČVUT 1936-1938). Po vyhlásení Slovenského štátu sa vracia do Bratislavy (Filozofická fakulta UK 1938 -1940). Potom sa púšťa študovať to, čo ho strašne bavilo - herectvo (Štátne konzervatórium 1940 - 1942). Pôvodne sa chcel stať výtvarníkom, ale zvíťazilo herectvo. Od roku 1938 je členom SND. Karol L. Zachar mal neobyčajne zafarbený hlas, čo mu umožňovalo stvárňovať už v mladom veku postavy starcov, múdrych deduškov. V SND si zahral množstvo postáv ako herec, a od roku 1956 tu pôsobí aj ako režisér. Zrežíroval tu množstvo hier, ale do dejín slovenského divadla sa zapísal ako režisér muzikálu NA SKLE MALOVANÉ (hlavnú postavu stvárnil M. Dočolomanský).

Ako herec vo filme bol Karol L. Zachar ocenený Národnou cenou (1949) za film VLČIE DIERY. V roku 1989 dostal hlavnú cenu za mužský herecký výkon na 26. FČSF v Brne a na 15. MFF v Portugalsku za film ZAČIATOK SEZÓNY. Vo filme si zahral dosť často (PRIEHRADA, RODNÁ ZEM, ZEMIANSKA ČESŤ, JÁNOŠÍK, PACHO HYBSKÝ ZBOJNÍK, PLAVČÍK A VRATKO). Zrežíroval aj film ROK NA DEDINE. V televízii natočil ako režisér mnoho inscenácií (KOCÚRKOVO, TRASORÍTKA, GEĽO SEBECHLEPSKÝ, BAČOVA ŽENA, SLUHO DVOCH PÁNOV).

Karol L. Zachar bol obľúbeným profesorom na VŠMU v Bratislave. Vychoval mnohých súčastných hercov. Na škole pôsobil od roku 1959 ako docent a od roku 1969 už len ako profesor. V roku 1966 bol Karolovi L. Zacharovi udelený titul zaslúžilý umelec a v roku 1978 národný umelec. Tento národný umelec zomrel 17.12.2003 v Bratislave. Jeho hereckú pochodeň nesie po ňom aj jeho syn Ján Zachar.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1992 Starec a cár (TV film)
1989 Reverend (TV film)
1988 Dirigent (TV film)
Letiace tiene (TV film)
1987 Začiatok sezóny
1986 Čarbák (TV film)
Nepokojný mier (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
1984 Mechúrik Koščúrik s kamarátmi (TV film)
1982 Vlci (TV film)
1981 Macbeth (TV film)
Plavčík a Vratko
1980 Hordubal
Otec ma zderie tak, či tak
1978 Nie
Višňový sad (TV film)
1977 Rača, láska moja
1972 Bačova žena (TV film)
1971 Kocúrkovo (TV film)
1966 Drotár (TV film)
Tango pre medveďa
1965 Vejár (TV film)
Žltý dostavník (TV film)
1964 Balada o Vojtovej Maríne (TV film)
Muž pre každé počasie (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Geľo Sebechlebský (TV film)
Jánošík I., II.
Nový Figaro (TV film)
1962 Trasorítka (TV film)
1958 Szent Péter esernyője
1957 Zemianska česť
1955 Rohy
Ztracená stopa
1953 Rodná zem
1952 Nástup
1950 Karhanova parta
Kozie mlieko
Priehrada
1949 Čertova stena
1948 Bílá tma
Vlčie diery

TV seriály

1991 Štúrovci (TV seriál)
1987 Válka volů (TV seriál)
Zrada (E02)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Nová zmluva (E04)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)

Dokumentární

1991 Pamätáte sa na nich? - Samuel Adamčík (TV film)
1979 Milovať jeseň (TV film)
1967 Rok na dedine (TV film)
1966 Slovenské ľudové divadlo (TV film)

TV pořady

1990 Obrazáreň Františka Zvaríka (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1992 Najdúch (TV film)
1985 Kamenný chodníček (TV film)
1982 George Dandin (divadelní záznam)
1981 Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
1980 Čarovná čaša (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
1976 Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
Štyria grobiani (TV film)
1974 Škriatok (TV film)
1973 Svokrovia (divadelní záznam)
1972 Bačova žena (TV film)
1971 Kocúrkovo (TV film)
1970 Strach z pekla (divadelní záznam)
1969 Rozmajrín (TV film)
1968 Dobrodružstvo pri obžinkoch (TV film)
1966 Drotár (TV film)
1965 Vejár (TV film)
1963 Geľo Sebechlebský (TV film)
1962 Najdúch (TV film)
Trasorítka (TV film)

Dokumentární

1984 Radosť z nožíka, liesky a vody (TV film)
1967 Rok na dedine (TV film)

Kostymérská filmografie

Filmy

1957 Zemianska česť

Dokumentární

1967 Rok na dedine (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1980 Na skle maľované (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace