Reklama

Reklama

Joseph Conrad

Joseph Conrad

nar. 03.12.1857
Berdyčiv, Kyjevská gubernie, Ukrajina, Ruské impérium

zem. 03.08.1924 (66 let)
Oswalds, Bishopsbourne, England, Velká Británie

Zajímavosti (13)

  • Je pohřben v Canterbury v Anglii. (Duoscop)
  • Rodným jménem byl Józef Teodor Konrad Korzeniowski. (Duoscop)

Hadí plyn (2023)

  • Filmové podobenství Hadí plyn je inspirované ikonickou novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“. (CinemArt)

Kong: Ostrov lebek (2017)

  • Postava Conrada (Tom Hiddleston) se jmenuje podle britsko-polského spisovatele Josepha Conrada, známého především díky románu „Srdce temnoty“. Kniha, která byla mnohokrát adaptována (například v podobě Coppolovy Apokalypsy z roku 1979), pojednává o temných silách uvnitř každého z nás, které se derou na povrch, jakmile se člověk ocitne mimo civilizaci. Hlavní postava jménem Charles Marlow se s takovým zlem setkává v africké džungli - a Marlow je jméno další postavy z filmu, kterou ztvárnil John C. Reilly. (MatyM)

Okupovaná kolonie (2016)

  • V 7. díle 1. série Broussard objeví Will Bowman (Josh Holloway) knihu, jejímž prostřednictvím se povstalci dorozumívají, její název je "Nostromo" (1904), též jako "Věrný Nostromo" od spisovatele Josepha Conrada. Román zobrazuje kromě psychologických a dobrodružných zápletek sociální a politické poměry provázené válkami a kapitálovými machinacemi, s podobnými situacemi se můžeme setkat i v seriálu. (willy1)

Wolverine (2013)

  • Wolverine (Hugh Jackman) nazve v jedné scéně Nobura Moriho (Brian Tee) „Nostromo“. Na první pohled to vypadá jako odkaz na vesmírnou loď z filmu Vetřelec (1979) - a scenáristé s tím pravděpodobně také počítali -, ale Wolverine spíše naráží na původního Nostroma (Giovanniho Battistu Fidanzu), což je hlavní postava stejnojmenného románu Josepha Conrada z roku 1904, podle kterého je loď ve Vetřelci pojmenována. Nobura Mori má totiž mnoho shodných vlastností s touto knižní postavou. (Sidarius)

Apokalypsa (1979)

  • Film je inspirován krátkým románem "Heart of Darkness" z roku 1902 anglicky píšícího polského prozaika Josepha Conrada. Autor symbolickým jazykem popisuje putování Angličana Marlowa po řece Kongo, aby našel "univerzálního génia" Kurtze, který se v bývalém Belgickém Kongu stal náčelníkem kmene kanibalů. Pro potřeby filmu bylo prostředí i okolnosti přizpůsobeny událostem týkajících se amerického působení ve Vietnamu. (gjjm)

Vetřelec (1979)

  • Kosmická loď Nostromo se původně měla jmenovat "Snark", později zase "Leviathan". USCSS Nostromo je fiktivní vesmírná loď. Její jméno bylo převzato z románu „Nostromo“, který napsal Joseph Conrad v roce 1904. (-bad-mad-wolf-)

Soupeři (1977)

  • Autor povídky z roku 1907 Joseph Conrad se inspiroval skutečným příběhem dvou francouzských důstojníků, kterými byli Pierre-Antoine Dupont de l'Étang (Armand d'Hubert – Keith Carradine) a François Louis Fournier-Sarlovèze (Gabriel Feraud – Harvey Keitel). (Korsak)

Ridley Scott

  • Na otázku, zda existuje něco jako typický film Ridleyho Scotta, v roce 2003 odpověděl: "Řekl bych, že já to nemůžu poznat. Začal jsem svoji kariéru v reklamním oboru a točil jsem reklamy dlouhá léta. Nevím, kolik jich vlastně bylo. Někteří lidé říkají, že tři tisíce, ale to je trochu přehnané. Dva tisíce jich ale určitě bylo, a to je opravdu hodně. A agentury mě vždycky měly zaškatulkovaného jako toho vizuálního režiséra. Oproti tomu Alan Parker dostával ty nejlepší zakázky, ve kterých hodně záleželo na herecké akci. Chvíli mě to pěkně štvalo. Pak se objevil Adrian Lyne a byl tak někde uprostřed. Hodně vizuální, ale s dobrými dialogy. A ironií bylo, že zrovna přicházela doba, kdy se reklamy obecně začaly vyprávět víc obrazen než komentářem a dialogy, takže jsem z nás tří měl nevíc práce. Pak, když jsem chtěl přejít k filmu, jsem si pečlivě vybíral látku s hutným obsahem. Nakonec jsem se rozhodl pro povídku od Josepha Conrada a pečlivě z ní udělal Soupeře, za které mě taky kritizovali, že jsou moc vizuální. Řekl jsem 'polibte mi prdel!' a jel si pro cenu do Cannes. Později mě stejně kritizovali i za Vetřelce. Jenže jak můžete být moc vizuální? Už jsem si ale zvykl, že tak lidi moje filmy vnímají, a dávno jsem to začal považovat spíš za svůj pozitivní charakteristický znak. Líp vám na otázku, co je pro mě typické, asi odpovědět nedokážu." (NIRO)

Související novinky

Ben Affleck si vybral příští režijní projekt

Ben Affleck si vybral příští režijní projekt

22.11.2019

Ben Affleck má za sebou těžké životní období, i to je částečně důvod, proč jsme od něj tři roky neviděli nový film, a místo toho se soustředil jen na hraní. Nyní se ale zdá, že je oscarový režisér… (více)

Spisovatel

Filmy
2017

Spiskowcy (TV film) - kniha

2016

Jeunesse - povídka

 

Výspa pokroku - kniha

2011

Almayerovo šílenství - kniha

1996

Tajný agent - kniha

 

Victory - kniha

1993

Šepot v temnotě (TV film) - kniha

1981

Le Roman du samedi : L'agent secret (TV film) - kniha

1980

Un reietto delle isole (TV film) - kniha

Reklama

Reklama

1979

Apokalypsa - kniha

1976

Hranice stínu - povídka

1975

The Secret Agent (TV film) - kniha

1973

Freya des sept îles (TV film) - kniha

1967

Secret Agent, The (TV film) - kniha

1965

Der heimliche Teilhaber (TV film) - povídka

 

Lord Jim - kniha

1952

Outcast of the Islands - kniha

1936

Sabotáž - kniha

1931

Farornas paradis - kniha

1925

Lord Jim - kniha

Seriály
2016

The Secret Agent - kniha

Divadelní záznam
2020

Divadlo Na zábradlí: Tajný agent - kniha

Scenárista

Seriály
1992

The Secret Agent

Související novinky

Ben Affleck si vybral příští režijní projekt

Ben Affleck si vybral příští režijní projekt

22.11.2019

Ben Affleck má za sebou těžké životní období, i to je částečně důvod, proč jsme od něj tři roky neviděli nový film, a místo toho se soustředil jen na hraní. Nyní se ale zdá, že je oscarový režisér… (více)

Reklama

Reklama