foto

Kim Novak

  • nar. 13.2.1933 (85 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Marilyn Pauline Novak 13.2.1933 v Chicagu do učitelské rodiny. Po střední škole se živila jako modelka pro místní obchodní dům. Poté byla také zubní asistentkou nebo úřednicí. Tato práce ji ale nenaplňovala a proto se vrátila k modelingu, kvůli kterému se přestěhovala do Los Angeles.

V roce 1954 získala malou roli ve filmu FRENCH LINE v produkco RKO. Po vítězném konkurzu u Columbia Pictures získává šestiměsíční kontrakt u této společnosti. O rok později se objevuje ve filmu režiséra Otto Premingera THE MAN WITH GOLDEN ARM. Vedle Franka Sinatry a Rity Hayworthové hraje v muzikálové komedii PAL JOEY. Snad nejvýznamější roli ale ztvárňuje po boku Jimmyho Stewarta v dnes již klasickém filmu od A. Hitchcocka VERTIGO v roce 1958. Stejná dvojce hraje i v komedii ZVON, KNIHA A SVÍČKA z téhož roku.

Při natáčení filmu MILOSTNÁ DOBRODRUŽSTVÍ MOLL FLANDERSOVÉ se seznámila se svým prvním manželem Richardem Johnsonem. Toto manželství ale vydrží pouze rok. V roce 1995 je vyhlášena časopisem Empire Magazine jako jedna ze 100 nejkrásnějších hereček filmové historie. K jejím zálibám patří chov koní v Oregonu.

mlhomír "PaulAvery" mlžný

Herecká filmografie

Filmy

2007 Chacun son cinéma
1991 Sen lásky
1990 The Children
1987 Es hat mich sehr gefreut
1985 Alfred Hitchcock Presents (TV film)
1983 Malibu (TV film)
1980 Rozbité zrcadlo
1978 Krásný gigolo, ubohý gigolo
1977 Bílý bizon
1975 Satan's Triangle (TV film)
1973 Tales That Witness Madness
The Third Girl from the Left (TV film)
1969 Ostře sledovaná banka
1968 Legenda o Lylah Clarové
1965 Milostná dobrodružství Moll Flandersové
1964 Líbej mne, hlupáčku
Of Human Bondage
1962 Podezřelá bytná
Pánská jízda
1960 Pepe
Strangers When We Meet
1959 Uprostřed noci
1958 Vertigo
Zvon, kniha a svíčka
1957 Jeanne Eagels
Přítel Joey
1956 The Eddy Duchin Story
1955 5 Against the House
Muž se zlatou paží
Piknik
Son of Sinbad
1954 Phffft!
Pushover
1953 The French Line

TV seriály

1981 Síla rodu (TV seriál)

Dokumentární

2017 Sammy Davis, Jr.: I've Gotta Be Me
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
2008 Frank Sinatra Show, The - The Premiere Episode
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
1997 Obsessed with Vertigo (TV film)
1990 Rita Hayworth: Dancing Into the Dream (TV film)
1969 I Due Kennedy
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Showman
1959 Premier Khrushchev in the USA
1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1968 Treffpunkt Airport (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace