foto

Lara Flynn Boyle

  • nar. 24.3.1970 (48 let)
    Davenport, Iowa, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lara Flynn Boyle se narodila 24. března v Davenportu v Iowě, vyrůstala ovšem v Chicagu (Illinois) a ve Wisconsinu, a má irské předky. Pojmenována byla podle jedné z postav knihy Dr. Zhivago. Jedna z vůbec prvních rolí téhle atraktivní pihovaté brunetky byla malinká rolička ve filmu FERRIS BUELLER'S DAY OFF, ale její scéna byla nakonec z finálního sestřihu vyřazena. Lara se poté objevila v minisérii AMERIKA, kde ztvárnila Jackie Bradfordovou, náctiletou sestru jednoho z hlavních hrdinů.

Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Lara, která je mimochodem dyslektička, získala roli Donny Gardner, jedné z ústředních postav filmu POLTERGEIST 3. Poté zazářila v menší roli ve filmu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ. Zásadní průlom její kariéry přišel ovšem teprve s její první hlavní rolí v kultovním seriálu Davida Lynche MĚSTEČKO TWIN PEAKS. Lara se všem nesmazatelně vryla do paměti jako křehká Donna Marie Hayward, dívka, která je posedlá touhou vyřešit, jak to bylo s vraždou její nejlepší kamarádky. Za tuto roli byla dokonce nominována na cenu Soap Opera Digest Award, jako nejlepší hlavní ženská hrdinka v pořadu v hlavním vysílacím čase. Po ohromné slávě, kterou jí role Donny přinesla, ale Lara ke smůle fanoušků nepřijala nabídku ztvárnit Donnu v Lynchově celovečerním filmu TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME. Donnu nakonec ve filmu ztvárnila Moira Kelly.

V 90. letech Lara účinkovala v mnoha filmech. Úspěch zaznamenala například jako svůdná a manipulativní Suzanne Brown ve filmu RED ROCK WEST, či jako Alex, studentka omylem ubytovaná na chlapecké koleji v drama/komedii/romanci ŠVÉDSKÁ TROJKA. Pak kariéra Boyle na nějakou dobu utichla, až se v roce 1997 dostala do úzkého výběru na roli Ally v seriálu Davida E. Kelleyho ALLY MCBEALOVÁ. Jak víme, roli nakonec získala Calista Flockhart, ale Lara Kelleyho zaujala, a tak speciálně pro ni vytvořil postavu Helen Gamble v jeho dalším seriálu THE PRACTICE, za kterou byla nominována na cenu Emmy. Lara po sedmi letech seriál opustila nešťastným způsobem – byla vyhozena kvůli škrtům v rozpočtu. Nakonec se ovšem párkrát objevila i v epizodních rolích v ALLY MCBEALOVÉ.

Další velkou filmovou rolí byla pro Laru Serleena (smrtonosná mimozemšťanka v převleku za modelku spodního prádla)ve filmu MUŽI V ČERNÉM 2. Nedávno také ztvárnila maniodepresivní pacientku v seriálovém dramatu HUFF. Jak z biografie vyplývá, kariéra Lary byla velice pestrá, a jistě i nadále bude.

Neméně pestrý je ovšem i její osobní život. Již nesčetněkrát byly v bulvárních médiích propírány její vztahy s Richardem Deanem Andersonem (MacGyver, Jack O'Neill v SG-1), seriálovým kolegou Kylem MacLachlanem (Dale Cooper v TWIN PEAKS, Trey MacDougal v SEXU VE MĚSTĚ) a především její bouřlivý vztah s ďábelským Jackem Nicholsonem. Boyle byla dvakrát provdaná, její současný manžel Donald Ray Thomas III, kterého si vzala 18. prosince 2006, je realitní investor.

Ezra "Tom Riddle" Fitzmonster

Herecká filmografie

Filmy

2014 Lucky Dog
2013 Hansel & Gretel Get Baked
2011 Cougar Hunting
2009 Life Is Hot in Cracktown
Práce na dvojí úvazek
2007 Have Dreams, Will Travel
2006 Shades of Black: The Conrad Black Story (TV film)
Země slepých
Záhadný dům (TV film)
2002 Muži v černém 2
2001 Sex instruktor
2000 Řetěz bláznů
1998 Susanin plán
Štěstí
„Sladká“ pomsta (TV film)
1997 Cannes Man
Farmer & Chase
Opravář na všechno
Red Meat
1996 Big Squeeze, The
1995 Café Society
1994 Bible - Starý zákon: Jákob (TV film)
Tajemství minulosti (TV film)
Trable prcka Binka
Vítejte ve Wellville
Švédská trojka
1993 Záskok
1992 Equinox - den zúčtování
Red Rock West
Waynův svět
1991 Eye of the Storm
Gangsteři
Kam tě den zavede
Matka, dcera a milenci
Muž se třema rukama
1990 Městečko Twin Peaks (TV film)
Zelenáč
1989 Jak se dostat na vysokou
Ohrožení na dálnici 91 (TV film)
Vražda v Central Parku (TV film)
1988 Poltergeist III

TV seriály

2005 Huff (TV seriál)
Všichni jsou zatracení blázni (S01E13)
2004 Huff (TV seriál)
Ta pitomá chata (S01E07)
Červené kalhotky (S01E05)
Sebeovládání (S01E04)
další epizody (4)
2003 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
1995 Legend (TV seriál)
1991 The Hidden Room (TV seriál)
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Beyond Life And Death (S02E22)
Night Of Decision (S02E21)
The Path To The Black Lodge (S02E20)
další epizody (11)
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Masked Ball (S02E11)
Dispute Between Brothers (S02E10)
Arbitrary Law (S02E09)
další epizody (18)
Právo a pořádek (TV seriál)
1987 Amerika (TV seriál)
Sable (TV seriál)

Dokumentární

2005 Before, During and 'After the Sunset'
2004 'Huff': Around the Edges (TV film)
2002 Creature Featurettes
Jackass Backyard BBQ (TV film)
MIB ADR
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 Napálené celebrity (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace