Reklama

Reklama

Jake Lloyd

Jake Lloyd

nar. 05.03.1989 (35 let)
Fort Collins, Colorado, USA

Biografie

Jacob Christopher "Jake" Lloyd, americký herec, který se celosvětově proslavil díky tomu, že jej George Lucas obsadil do role mladého Anakina Skywalkera v prvním díle “před-trilogie” kultovní ságy “Hvězdných válek”. Očekávání s tím spojená však nenaplnil - od té doby se totiž na plátnech nebo v televizi prakticky neobjevuje. Narodil se ve Fort Collins, v Coloradu. Matka Lisa je divadelní agentka a otec William zdravotnickým záchranářem. Mladší sestra Madison je zase nadějnou baletkou a má široké sportovní nadání.

Jake debutoval v Cassavetesově romantickém dramatu HVĚZDY NA ZEMI (1996) s Marisou Tomeiovou a Genou Rowlandsovou, kde hrál Tomeiova syna, který žije na ulici hned naproti Rowlandsové. Lloydova postava - J.J., podle které také později Jake pojmenoval svého skutečného psa – přináší Rowlandsové, která trpí osobními problémy, radost ze života. „Byla to legrace, ty scény jsem měl rád,“ popisoval Lloyd. Jeho talent mu přinesl i periodickou roli v hitu televize NBC „E.R.“, ve kterém se ukázal i Ewan McGregor, pozdější představitel Obi Wan Kenobiho v „Hvězdných válkách“. Lloyd zde hraje chlapce Jimmyho, který opakovaně navštěvuje v nemocnici svojí matku trpící rakovinou. Lloyd také hostoval v sérii „The Pretender“ a objevil se i v dramatickém snímku APOLLO 11 (1996) pro Family Channel. V různých úlohách ho mohli vidět diváci řady amerických komerčních stanic.

Známější je možná díky úloze v rodinné dobrodružné komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem ROLNIČKY, KAM SE PODÍVÁŠ (1996). Když se poprvé setkal s Arnoldem, ztratil prý řeč. “Vypadá jako já!”, vykřikl prý Schwarzenegger. Lloyd odpověděl: "Aaaa...Ahoj." „Bylo to vůbec poprvé, kdy jsem ho viděla nervózního, “ vysvětlovala Lloydova matka. Do širokého povědomí však vstoupil především díky zmiňovanému prvnímu dílu dobrodružné akční sci-fi hexalogie HVĚZDNÉ VÁLKY: EPIZODA I – SKRYTÁ HROZBA (1999). Bylo mu deset let, na obsazovacích zkouškách k filmu „porazil“ herce Justina Berfielda a je také jediným americkým hercem, který ztvárnil postavu Anakina Skywalkera. Jeho předchůdce, Sebastian Shaw, byl totiž Brit a jeho následník, Hayden Christensen, zase Kanaďan.

Jakeův poslední film, drama o leteckém opraváři, který se rozhodne zůčastnit soutěže hydroplánů, MADISON, byl kasovním propadákem. Natočen byl sice již v roce 2001, ale uvedení se dočkal až v dubnu 2005. V tom roce také Jake poskytl svůj vůbec první rozhovor od “Hvězdných válek” (pro MTV), ve kterém uvedl, že se opět účastní zkoušek pro různé role. V roce 2007 Lloyd ukončil střední školu v Carmelu, v Indianě a v současné době (jaro 2008) studuje obor film na Columbia College v Chicagu.

Marek "džanik" Janík

Herec

Filmy
2001

Madison

1999

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

1998

Virtuální posedlost (TV film)

1996

Apollo 11 (TV film)

 

Hvězdy na zemi

 

Rolničky, kam se podíváš

Seriály
1999

Chameleon

 

V hodinu naší smrti (S03E14)

1998

Chameleon - herec, a.z.

 

Rodokmen: 2. část (S02E22)

 

Rodokmen: 1. část (S02E21)

 

Banka - a.z. (S02E20)

 

Zvláštní efekty (S02E09)

1996

Chameleon

 

Letec (S01E03)

 

Pohotovost

 

Seber ta zlomená křídla (S02E21)

 

Jedna noční služba (S02E18)

 

Správná věc (S02E14)

 

Uprostřed zimy (S02E11)

Dokumentární
2007

Heart of an Empire

2005

Vědecký výzkum z doby hvězdných válek (seriál)

1999

The Stars of Star Wars: Interviews From the Cast

Host

Reklama

Reklama