foto

Ernest Hemingway

  • nar. 21.7.1899
    Oak Park, Illinois, USA
  • zem. 2.7.1961 (61 let)
    Ketchum, Idaho, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Není lovu, jako je lov na lidi. A ti, kteří dlouho loví ozbrojené muže s nadšením, už nikdy po něčem jiném nezatouží."

Americkým spisovatel, zpravodaj a lovec Ernest Miller Hemingway se narodil 21. července 1899 v Oak Parku v Illinois. Otec Hemingwaye byl lékař, matka byla velice zbožná. Ernest měl velkou lásku k přírodě, lovu a sportu, hrál na violoncello a též boxoval.

"Pokud jsi někdy miloval ženu nebo vlast, prožil jsi výjimečné štěstí, a když potom zemřeš, už to není důležité."

Na střední škole se pokoušel o verše, povídkové črty a sloupky do novin. Po absolvování školy se stal reportérem kansaského listu Star. Po roce odjel do Itálie jako dobrovolník ambulantních sborů Červeného kříže. Při jedné akci byl těžce raněn. Jako reportér se později zúčastnil i španělské občanské války. Když bylo po válce, tak pokračoval jako zahraniční zpravodaj. Stále více se věnoval literatuře. Hemingway se stal členem skupiny amerických intelektuálů, kterým se přezdívalo Ztracená generace.

"Ať má člověk strach ze smrti nebo nemá, těžko se s ní smiřuje."

Hemingway byl mistrem krátkých forem v próze. V roce 1954 dostal Nobelovu cenu za své dílo Stařec a moře. Mezi jeho nejznámější díla ještě patří například: Komu zvoní hrana, Sbohem, armádo a Pátá kolona. Ve svých dílech vystupuje pod pseudonymem Nick Adams. V roce 1953 byl oceněn Pulitzerovou cenou, o rok později pak získal Nobelovu cenu za literaturu.

"Dávejte si pozor, co předstíráte, neboť se tím časem stanete."

Posledních pár let svého života strávil na Kubě. Dne 2. července 1961 spáchal pravděpodobně sebevraždu. Zastřelil se, ale nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis. Údajně to byla nehoda při čištění hlavně. Na druhou stranu byl velmi zkušený lovec, takže nešťastná náhoda to spíše nebyla. Možná i proto, že Hemingway měl problémy s depresemi.

"Ze všech živočichů se umí smát pouze člověk, i když k tomu má nejméně důvodů."

Jiří "BloodMax" Neubauer

Spisovatelská filmografie

Filmy

2008 Garden of Eden, The - kniha
2002 Hills Like White Elephants - povídka
2001 Po bouři - povídka
1999 Stařec a moře - kniha
1990 Stařec a moře (TV film) - kniha
Women and Men: Stories of Seduction (TV film) - povídka
1987 Konec jednoho přátelství (TV film) - povídka
Nakhoda Khorshid - kniha
1979 My Old Man (TV film) - povídka
1977 Ostrovy uprostřed proudu - povídka
Soldier's Home (TV film) - povídka
1962 Hemingway's Adventures of a Young Man - kniha
1961 Njeriu kurrë nuk vdes - kniha
1958 Stařec a moře - kniha
The Gun Runners - kniha
1957 Sbohem, armádo - kniha
The Sun Also Rises - kniha
1952 Sněhy Kilimandžára - povídka
1950 Bod zlomu - kniha
Under My Skin - povídka
1947 The Macomber Affair - povídka
1946 Zabijáci - povídka
1943 Komu zvoní hrana - kniha
1932 Sbohem, armádo - kniha

TV seriály

1984 Sun Also Rises, The (TV seriál) - kniha
1966 Farewell to Arms, A (TV seriál) - kniha
1965 For Whom the Bell Tolls (TV seriál) - kniha
1961 Adeus às Armas (TV seriál) - kniha
1959 Buick-Electra Playhouse (TV seriál) - povídka
1957 The Seven Lively Arts (TV seriál) - povídka
1956 Playhouse 90 (TV seriál) - povídka
1955 Cheyenne (TV seriál) - kniha
Playwrights '56 (TV seriál) - povídka
1954 Climax! (TV seriál) - kniha
1952 Omnibus (TV seriál) - povídka
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál) - povídka
1950 Lux Video Theatre (TV seriál) - povídka
Robert Montgomery Presents (TV seriál) - povídka
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál) - povídka

Scenáristická filmografie

Filmy

1960 Fifth Column, The (TV film) - divadelní hra

Herecká filmografie

Dokumentární

2012 Hemingway Unknown (TV film) - a.z.
2010 Vrcholná éra Paříže: Zrod modernosti (TV film) - a.z.
2002 Ten kluk bude točit - a.z.
1989 Gary Cooper: American Life, American Legend - a.z.
1942 Hedda Hopper's Hollywood No. 3
1937 Spanish Earth, The - herec, vyp.

TV pořady

2001 Democracy Now! (TV pořad) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace