foto

Marisa Berenson

  • nar. 15.2.1947 (71 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Kdysi jsem patřila k jedněm z nejlépe placených modelek na světě."

Americká herečka a modelka Vittoria Marisa Schiaparelli Berensonová pochází z New Yorku. Navštěvovala školu v anglickém Heathfieldu. Je dcerou Roberta L. Berensona, diplomata a bývalého loďaře z rodiny litevských Židů (Valvrojenští). Prominentní matka, hraběnka Maria Luisa Yvonne Radha de Wendt de Kerlor (známá jako Gogo Schiaparelli), je zase italsko-švýcarsko-francouzsko-egyptského původu. Babička z matčiny strany byla slavná módní návrhářka Elsa Schiaparelli, která se velice proslavila v Paříži, spolupracovala dokonce se Salvadorem Dalí a Jeanem Cocteau. Dědeček, hrabě Wilhelm de Wendt de Kerlor, byl teozof a médium. Je prapraneteří italského astronoma Giovanniho Schiaparelliho, který objevil na Marsu ”kanály” a prapraneteří uměleckého kritika a historika, experta na italskou renesanci Bernarda Berensona (1865–1959).

Začátkem 70. let byla vidět vedle francouzského barona Davida Reného Rothschilda. Jejím prvním manželem byl v letech 1976-1978 kalifornský průmyslník James Randall, se kterým žila v Beverly Hills, v sídle, které Randall koupil od herečky Debbie Reynoldsové. Z tohoto svazku má dceru Starlite Melody Randallovou (1977), která se objevila v reality show “Gastineau Girls” (2005). Druhým manželem byl právník Aaron Richard Golub, se kterým žila v letech 1982-1987. Během rozvodového řízení soudce určil, že "navýšená hodnota herecké a modelingové kariéry Paní Berensonové [během manželství] byla společným majetkem manželů" a musí se posuzovat v rámci každé smlouvy o vyrovnání. Mladší sestra Berinthia byla známá jako modelka, herečka a fotografka pod jménem Berry Berenson (už jako vdova po Anthony Perkinsovi zahynula 11. září 2001 v prvním letadle, které narazilo do budovy WTC. Marisa v té době mimochodem zrovna letěla z Paříže do New Yorku.)

Na modelingové výsluní se dostala v 60. letech. V červnu 1970 se objevila na obálce časopisu "Vogue", v prosinci 1975 to byl "Time". Na stránkách "Vogue", pro který pracovala jako fotografka její sestra, byla začátkem 70. let k vidění velmi často. V mládí Marisa v hojné míře obrážela noční kluby a různé společenské akce a vysloužila si titul "Královna scény". Yves Saint Laurent ji zase nazval "Sedmdesátkovou dívkou". Časem se dočkala několika rolí dam z vyšších kruhů ve významných filmech: manželka skladatele Gustava von Aschenbacha z Viscontiho dramatu podle románu Thomase Manna SMRT V BENÁTKÁCH (1971) nebo dědička obchodního domu, Židovka Natalia Landauerová, z romantického muzikálu KABARET (1972) s Lizou Minnelli, se kterou jsou od té doby výborné kamarádky. Za svůj "kabaretní" výkon se Marisa dočkala dvou nominací na Zlatý glóbus ("nejlepší herečka ve vedlejší roli" a "nejslibnější nová herečka") a cenu BAFTA a ceny pro "nejlepší herečku ve vedlejší roli" od Národního výboru kritiků (National Board of Review).

Její zřejmě neznámější rolí byla nešťastná Lady Lyndonová z Kubrickova historického dramatu BARRY LYNDON (1975). Zde byly kritiky ovšem dosti strohé ("Marisa Berensonová se nádherně nosila ve svých kostýmech a parukách."). Koncem 70. let měla v životopisném snímku představovat Vivien Leighovou, z plánů ale nakonec sešlo. Po druhém rozvodu přesídlila do Francie a následovaly evropské filmové projekty. Žádný další však již ani zdaleka nedosáhl umělecké úrovně prvních tří snímků. Dvakrát propůjčila svoji tvář manželkám slavných osobností: seriál "Hemingway" (1988), drama VELKÝ BĚLOCH Z LAMBARÉNÉ (1995). Hostovala v TV seriálu "To je vražda, napsala" (1992) nebo "Maigret" (1996). Z posledních filmů si zatím nejlépe vedlo italské drama I AM LOVE (Jsem láska, 2010). Marisa Berensonová je autorkou instruktážní knihy pro ženy "Dressing-Up" (Oblékání, 1983) a předsedkyní výboru jedné organizace sponzorující divadlo.

"Mým posledním přáním je stát se světicí."

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Romeo a Julie (divadelní záznam)
2013 Manželská rána
Opium
2010 Caldo criminale (TV film)
Discípulo, El
Gigola
Matrimoni e altri disastri
2009 Cinéman
Mé jméno je láska
2008 Vote and Die: Liszt for President
2007 24 mesures
2004 Julie, žena s tajemstvím (TV film)
Plus beau jour de ma vie, Le
Pouze pro zvané
2001 Lisa
Lonesome
2000 Retour a la vie
The Photographer
Vražedná přehlídka
1998 Maintenant et pour toujours (TV film)
Riches, belles, etc.
1997 Lásky v Lisabonu
Tonka
1995 Le Grand blanc de Lambaréné
1993 Venti dal Sud
1992 Giardino dei ciliegi, Il
Pověstný muž (TV film)
Sonne über dem Dschungel, Die
1991 Děti vlků (TV film)
1990 Amateur de frissons, L' (TV film)
Bílý lovec, černé srdce
Příjemně se bavte (TV film)
Vůně cyklonu
1989 Oceano (TV film)
1986 Flagrant désir
Getting Even: A Wimp's Revenge (TV film)
Via Montenapoleone
1985 Muppet Video: Rowlf's Rhapsodies with the Muppets
1984 Asfaltové peklo
Secret Diary of Sigmund Freud, The
Tęte dans le sac, La
1983 Miláček (TV film)
1981 Trhák
1980 Playing for Time (TV film)
Tourist (TV film)
1979 Ryba zabiják
1977 Casanova & Co.
1975 Barry Lyndon
1973 Modo di essere donna, Un
1972 Kabaret
1971 Smrt v Benátkách

TV seriály

2017 Velvet Colección (TV seriál)
2011 Le Sang de la vigne (TV seriál)
Le Dernier coup de Jarnac (S01E02)
2010 Hříchy a svědomí (TV seriál)
2007 Kruhy v obilí (TV seriál)
2006 Korsický klan (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
1996 Maigret (TV seriál)
Maigret a hlava muže (E21)
1995 Verdriet van België, Het (TV seriál)
1990 Cadavres exquis de Patricia Highsmith, Les (TV seriál)
1988 Guerra di spie (TV seriál)
Hemingway (TV seriál)
1987 Scialo, Lo (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)

Dokumentární

2015 Itálie - země módě zaslíbená (TV film) - vyp.
2014 Pop Models (TV film)
2012 O tváři: Supermodelky tehdy a nyní
2011 Amore carne
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
2009 La traversée du désir
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Fashion Victim: The Killing of Gianni Versace (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace