foto

Sacha Baron Cohen

  • nar. 13.10.1971 (47 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Do komediálneho sveta sa zapísal ako Ali G, hostiteľ populárnej komediálnej show HBO, niekoľkokrát nominovanej na cenu Emmy - Da Ali G Show. Show bola okamžitým úspechom hneď po odvysielaní v roku 2003, keďže už v začiatkoch bola v Anglicku považovaná za komediálny fenomén číslo 1. Baron Cohen postavu Aliho G vytvoril v roku 1998 v britskej televíznej komédií The 11 O'Clock Show.

Baron Cohen sa na seriáli – popri písaní preň a hraní v ňom – podielal aj ako výkonný producent. K divákom, ktorí ho dychtivo očakávali, sa neskôr vrátil v "Ali G: Rezurection", ktorú vysielala FXX. Keďže rád vystupoval v postave, Baron Cohen dvakrát moderoval MTV Europe Music Awards s rekordnou sledovanosťou – v roku 2001 ako Ali G vo Frankfurte v Nemecku a potom v roku 2005 ako Borat v Lisabone, v Portugalsku.

Štyrikrát vyhral GQ Man of the Year Award na oboch stranách Atlantiku. "Da Ali G Show" získala šesť nominácií na cenu Emmy. Získala tiež ocenenie vo Veľkej Británií ešte pred svojim debutom v štátoch, pričom si Sacha Baron Cohen pripísal dve ceny BAFTA. Po dokončení dvoch sérií sa Baron Cohen vydal dobyť svet s filmom Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, v ktorom predstavil svoje druhé alter ego, kazašského novinára, Borata Sagdiyeva.

Baron Cohen sa podľa časopisu Rolling Stone stal svetoznámym vďaka vytvoreniu „jednej z najlepších komédií posledného desaťročia a snáď aj celkom nového filmového žánru". Borat sa v premiére stal číslom 1 v 24 krajinách, pričom v USA nastavil nový rekord v tržbách pre filmy uvedené na menej ako 1000 plátnach so ziskom cez 26 miliónov dolárov. Nakoniec film celosvetovo zarobil viac ako 260 miliónov dolárov.

V roku 2007 si Baron Cohen odniesol Zlatý glóbus za najlepšieho herca v komédií alebo muzikáli a nomináciu na Oscara za adaptovaný scenár. Jeho ďalšie filmové projekty zahŕňajú komédiu Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, v ktorej hviezdili i Will Ferrell a John C. Reilly. Stal sa taktiež hlasom legendárnej animovanej postavičky kráľa Juliena z filmov Madagascar.

V roku 2007 sa Baron Cohen objavil s Johnnym Deppom v oskarovom filme Tima Burtona – Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. V roku 2009 sa Baron Cohen vrátil na plátna kín ako Brüno. Tento film z dielne Universal Pictures zarobil celosvetovo viac ako 138 miliónov dolárov a Baron Cohen ho opäť pomohol produkovať a napísať.

Baron Cohen sa taktiež spojil s renomovaným režisérom Martinom Scorsesem vo filme Hugo, či hereckými hviezdami ako Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe, Amanda Seyfried a Helena Bonham Carter v poslednej adaptácií Les Misérables z roku 2012. V roku 2013 účinkoval Baron Cohen opäť po boku Willa Ferrella vo filme Anchorman 2: The Legend Continues.

Sacha Baron Cohen žije v Los Angeles aj v Londýne so svojou ženou, herečkou Islou Fisher, ich dvoma dcérami a synom.

ITAfilm

Herecká filmografie

Filmy

2020 Mandrake the Magician
The Lesbian
Untitled Sacha Baron Cohen Project
2019 The Trial of the Chicago 7
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Grimsby
2013 Zprávař 2 - Legenda pokračuje
2012 Bídníci
Diktátor
Madagaskar 3
2011 Hugo a jeho velký objev
2009 Bruno
Madonna: Celebration - The Video Collection (video kompilace)
2008 Madagaskar 2: Útěk do Afriky
2007 Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
The Big Fat Anniversary Quiz (TV film) - a.z.
2006 Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu
Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec
2005 Madagaskar
2003 Spyz
2002 Ali G Indahouse - Film
2001 Ali G: Bling Bling
The Best of Borat (TV film)
2000 Ali G, Aiii
Jolly Boys' Last Stand, The
1999 Ali G's Christmas Message to the Nation (TV film)
Ali G, Innit
1998 Live from the Lighthouse (TV film)
1995 Jack and Jeremy's Police 4 (TV film)

TV seriály

2018 Who Is America? (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
2013 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 29 (S04E08)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Největší Homer všech dob (S21E16)
2005 Larry, kroť se (TV seriál)
The End (S05E10)
2003 Da Ali G Show (TV seriál)
2000 Da Ali G Show (TV seriál)
1998 11 O'Clock Show, The (TV seriál)
Comedy Nation (TV seriál)

Dokumentární

2018 Zenové zápisky Garryho Schandlinga (TV film)
2012 Sacha Baron Cohen: Role of a Lifetime
Shoot the Moon (The Making of 'Hugo')
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
1997 Yatzati L'Hapes Ahavah - Techef Ashuv

Hudební videoklipy

2018 Sax feat. Michajlov - Fáma (hudební videoklip) - a.z.
2000 Madonna: Music (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2016 Grimsby
2012 Diktátor
2009 Bruno

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Who Is America? (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)

Režijní filmografie

TV seriály

2018 Who Is America? (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)

Host

TV pořady

2018 Hilarity for Charity (TV pořad)
2016 Enbuske, Veitola & Salminen (TV pořad)
Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
Circus Halligalli - Best of (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 84. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
The Big Fat Quiz of the 00s (TV pořad)
Večernij Urgant (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
Le petit journal (TV pořad)
2009 2009 MTV Movie Awards (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Jour de fête (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2001 Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Rove Live (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(922)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace