foto

Elon Musk

  • nar. 28.6.1971 (46 let)
    Pretoria, Jihoafrická republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elon Musk, úspěšný podnikatel a vizionář, se narodil 28. června 1971 v Pretorii v Jihoafrické republice. Matka měla kanadský původ, otec byl Jihoafričan. Své dětství strávil v Jižní Africe, kde také už ve svých deseti letech projevil zájem o počítače. V té době se rozvedli jeho rodiče. Brzy se naučil programovat a pracoval na vývoji softwarů – prvním byl Blaster.

V sedmnácti letech se přestěhoval do Kanady, kde vystudoval Queen's University. V roce 1992 začal studovat podnikání a fyziku na univerzitě v Pensylvanii. Zde získal bakalářský titul z ekonomie a fyziky. Pokusil se získat doktorát v Kalifornii, ale na Stanford University vydržel pouhé dva dny, neboť v té době vypukla internetová senzace a Elon chtěl být toho všeho součástí. Zakládá svou první společnost, Zip2 Corporation. Jednalo se o městského průvodce, za jehož prodej roku 1999 získal přes 307 milionů amerických dolarů. V ten samý rok se stal spoluzakladatelm X.com (dnešní PayPal), online poskytovatele finančních služeb. Firma byla prodána za 1,5 miliardy $, přičemž Musk vlastnil 11 % akcií.

Další jeho společností je SpaceX, která vznikla pro zájem o kosmické lety pro veřejnost. Společnost spolupracuje s NASA. Od té doby se Elon zajímá o průzkum vesmíru a objevování alternativních šetrných zdrojů energie. To vyústilo v založení Tesla Motors. Inspirací pro název byl Nikola Tesla, geniální vynálezce. Společnost se zaměřuje na výrobu cenově dostupných a sportovních elektrických automobilů. Lze jmenovat například Model S, který získal ocenění pro Auto roku 2013 časopisu Motor Trend.

Na plátně kin a na televizních obrazovkách se už objevil - vždy ztvárnil sám sebe. Po boku Roberta Downeye Jr. se objevil v IRON MAN 2, dále v MACHETTE ZABÍJÍ či v TRANSCENDENCE. Zahrál si také v seriálech TEORIE VELKÉHO TŘESKU, SOUTH PARK a SIMPSONOVI. V roce 2016 se mihl v romantické komedii PROČ PRÁVĚ ON?. Dále se představil v několika dokumentech - jmenovitě REVENGE OF THE ELECTRIC CAR, 4. REVOLUCE, ZASTAVTE VYMÍRÁNÍ a JE S NÁMI KONEC? z roku 2016. Několikrát byl hostem v televizních pořadech, například NOČNÍ SHOW JIMMYHO FALLONA, THE DAILY SHOW nebo SHOW STEPHENA COLBERTA.

Je znám pro své názory v oblasti umělé inteligence - upozorňuje na nebezpečí, které představuje pro lidstvo. Kromě toho se zajímá i o mimozemský život.

Po rozvodu s Justine Wilson, se kterou má pět synů se sblížil s herečkou Talulah Riley, se kterou se oženil v roce 2010. O dva roky později se rozešli, brzy se ale dali opět dohromady. Jejich vztah ale asi definitivně skončil rozvodem v roce 2016. Momentálně je občanem USA a patří mezi 100 nejbohatších lidí světa.

ArsenalEagle

Herecká filmografie

Filmy

2016 Proč právě on?
2014 Transcendence
2013 Machete zabíjí
2010 Iron Man 2

TV seriály

2016 Městečko South Park (TV seriál)
Konec příběhů na pokračování, jak je známe (S20E10)
To není vtipné (S20E09)
Jen pro zvané (S20E08)
2015 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Vystřídání partnerských rolí (S09E09)
Simpsonovi (TV seriál)
Vynálezce, jenž spadl z nebe (S26E12)

Dokumentární

2016 A hle: Snění o propojeném světě
Je s námi konec?
2015 Zastavte vymírání
2014 Pump!
2011 Revenge of the Electric Car
2010 4. revoluce (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Ocenění Breakthrough Prize 2014 (TV pořad)
2009 Kevin Pollak's Chat Show (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2006 Inside Story (TV pořad) - a.z.
2005 The Colbert Report (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1999 60 Minutes II (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1987 CBS This Morning (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace