Reklama

Reklama

John Kander

John Kander

nar. 18.03.1927 (97 let)
Kansas City, Missouri, USA

Biografie

John Kander  se narodil v Missouri v Kansas City otci, který pracoval jako prodavač, ale již od malička učil své dva syny Johna a jeho bratra Edwarda lásce k umění a hudbě. Rodiče brávali Johna i jeho bratra do divadel na hudební koncerty a jednou ročně navštěvovali divadlo na Broadway. John Kander začal chodit na Westport High School, kde se věnoval převážně studium hudby.

Během 40.let se John přidal k mariňákům, hned po dokončení tréninku sloužil na lodi a službu opustil v po šesti letech v roce 1946. Nicméně kvůli změnám, které ten rok zavedli národní služby se musel ten samý rok vrátit do služby a přerušit tak studium hudební konzervatoře na Oberlinu. Během korejské války dostal John povolení opustit vojenskou službu, ale musel zůstat v New Yorku na pozorování kvůli jizvám na plicích. Ze služby byl tak oficiálně propuštěn v roce 1957.

John Kander studoval hudbu na Oberlinské a Columbijské univerzitě, kde studoval kompozici s Jackem Beesonem a Ottem Lueningem. Svůj diplom získal v roce 1953. Po studiích začal pracovat jako hudební doprovod v malých divadlech a jako zkušební klavírista pro muzikály West Side Story v New Yorku. Během téhle práce se John setkal s choreografem Jeromem Robbinsem, který mu navrhl, aby složil hudbu k jeho tanečnímu vystoupení a tak napsal hudební podklad k tanečnímu vystoupení Irma la Douce v roce 1960.

Johnův první muzikál, na kterém spolupracoval byl A Family Affair v roce 1962, napsaný bratry Jamesem a Williamem Goldmanem. Ve stejný rok potkal Freda Ebba, se kterým společně napsali píseň "My Coloring Book", kterou nazpíval Sandy Stewart nebo píseň "I Don't Care Much", kterou nazpívala Barbra Streisand, díky tomu se z Johna a Freda stal nerozlučitelný tým, proto se rozhodli napsat svojí první show, kterou nazvali Flora the Red Menace, premiéru měla hned na Broadway a hlavní roli v něm hrála Liza Minnelli, jednalo se o její debut na Broadway. Od té doby společně John a Fred spolupracovali i s Lizou Minnelli na několika vystoupeních, písní a televizních show. Například muzikály Cabaret a Chicago, na kterém všichni spolupracovali, byli oba natočené později i jako filmy a John získal za muzikál Chicago nominaci na cenu BAFTA.

Úplně  první muzikál, který John Kander napsal bez svého dlouholetého kolegy a přítele Freda Ebba (zemřel v roce 2004) byl The Landing, který měl premiéru v roce 2013 a další muzikál Kid Victory, který měl premiéru v únoru v roce 2017.

V roce 2010 se John oženil s tanečníkem a choreografem Albertem Stephensonem, který mu byl partnerem od roku 1977.

Tereza "Streeper" Filounková

Skladatel

Filmy
2002

Chicago

1996

Kluci ze sousedství (TV film)

1994

Lekce života (TV film)

1989

Chci domů

1985

Časný mráz (TV film)

1984

Místa v srdci

1983

Blue Skies Again

1982

Klid noci

1975

Funny Lady

Reklama

Reklama

1972

Kabaret

1970

Pro každého něco

Pořady
1999

Haló, hudba

Divadelní záznam
1972

Sorbas

Host

Herec

Dokumentární
2018

Broadway: The Next Generation

 

Every Act of Life

2010

David Campbell on Broadway (TV film)

2009

Mr. Prince (TV film)

2002

Broadway Legends (TV film)

Reklama

Reklama