foto

George H. W. Bush

  • nar. 12.6.1924
    Milton, Massachusetts, USA
  • zem. 30.11.2018 (94 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Herbert Walker Bush (* 12. června 1924) je bývalý 41. prezident Spojených států amerických, který v roce 1989 ve svém úřadu vystřídal Ronalda Reagana, v jehož vládě působil jako viceprezident. Před převzetím úřadu zastával mnoho důležitých politických a diplomatických funkcí, kdy působil mimo jiné jako velvyslanec Spojených států při OSN či jako ředitel CIA. Je otcem bývalého 43. prezidenta Spojených států amerických George W. Bushe. 

George H. W. Bush byl ve svém prezidentském úřadu postaven před mnoho nelehkých rozhodnutí. První velkou zkouškou byla panamská krize, která vyústila v invazi amerických ozbrojených sil do Panamy, kdy se tak podařilo odstranit panamského diktátora Manuela Noriegu. Další zkouška na sebe nenechala dlouho čekat. V roce 1990 došlo k invazi iráckých ozbrojených sil do sousedního Kuvajtu, který irácký diktátor Saddám Husajn obvinil z krádeží ropy s cílem vyřešit tak špatnou hospodářskou situaci Iráku. Husajn veškeré výzvy, které jej měly přimět ke stažení svých vojáků z Kuvajtu, ignoroval a tak došlo k začátku vojenské operace, v rámci které měly koaliční jednotky osvobodit Kuvajt. Začala tak operace pod známým názvem Desert Storm (Pouštní bouře), která po drtivém vítězství nad iráckými jednotkami úspěšně skočila v roce 1991. George H. W. Bush ve své funkci pokračoval v iniciativě svého předchůdce a dál jednal se Sovětským svazem o odzbrojení, což stvrdila smlouva START I mezi USA a SSSR, která měla za cíl zbrojení omezit.

Ve svém úřadu byl George H. W. Bush v roce 1993 vystřídán demokratickým Billem Clintonem. V roce 1997 byla v Texaském College Station po Georgi Bushovi pojmenována knihovna The George Bush Presidential Library and Museum (Knihovna a muzeum George Bushe), která byla vzápětí poté otevřena pro veřejnost. Cílem této knihovny je zpřístupnění oficiálních záznamů a osobních dokumentů George H. W. Bushe a podpořit tak rozvoj demokracie a zvýšit zájem o historii. V roce 2009 se zařadila do služby amerického námořnictva letadlová loď, která nese jméno George Bushe (USS George H. W. Bush CVN-77), který sám byl námořním pilotem během 2. světové války. 

V roce 2012 režisér Jeffrey Roth natočil film 41, který je portrétem George H. W. Bushe a zabývá se osobními i profesními stránkami jeho života.

Václav "Jimy" Císař

Herecká filmografie

Filmy

2016 Snowden - a.z.
2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
1997 Vítejte v Sarajevu - a.z.
1995 Victory in the Pacific (TV film)
1993 Nepochybně pravdivá dobrodružství údajné texaské vražedkyně (TV film)
1990 Cartoon All-Stars to the Rescue (TV film)

TV seriály

2016 Hap & Leonard (TV seriál) - a.z.
The Dive (S01E03) - a.z.
2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Poslové víry (S05E05) - a.z.
2012 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Civilka (S04E15) - a.z.
Favorit (S03E25) - a.z.
2011 This Is England '88 (TV seriál) - a.z.
Epizoda 1 (E01) - a.z.
2006 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál) - a.z.
Ztráta paměti I. (S03E23) - a.z.
2004 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Bouřková fronta, část 2. (S04E02) - a.z.
1990 Den gode, den onde og den virk'li sjove (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2018 Billy Graham: An Extraordinary Journey (TV film)
Why Are We Creative?
2017 Gaga: Five Foot Two
Show Ronalda Reagana - a.z.
2016 13th - a.z.
Je s námi konec? - a.z.
2015 Česká cesta - a.z.
2013 Prezidentova pravá ruka (TV film)
Svět podle Dicka Cheneyho - a.z.
2012 41
Já, Putin – portrét (TV film)
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
2011 Po svém (TV film)
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Reagan - a.z.
2010 Magic & Bird: A Courtship of Rivals (TV film) - a.z.
2009 A Call to Arms - a.z.
Iran and the West (TV seriál)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
Václav Havel, Praha - Hrad (TV film)
Zdvojení
2008 Being W
Blood and Oil
Děkuji, pane prezidente: Helen Thomasová v Bílém domě (TV film)
Eine Nacht im November (TV seriál)
Le Monde selon Monsanto (TV film)
Splendor and Wisdom
Světová krize: Co nás čeká?
2007 Ain't Easy Being Green
Endgame: Blueprint for Global Enslavement
Loose Change: Final Cut
The War on Democracy
Union, The
Válkou se to vyřeší (TV film)
2006 Maxed Out: Hard Times, Easy Credit and the Era of Predatory Lenders
Nepříjemná pravda - a.z.
TV Junkie
2005 Martial Law 9/11: Rise of the Police State
Saddam, le meilleur ennemi de l'Amérique (TV film)
Why We Fight
2004 Bush Family Fortunes: The Best Democracy Money Can Buy
Bush's Brain - a.z.
Fahrenhype 9/11
Inside the U.S. Secret Service (TV film)
Le Monde selon Bush
2003 Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
Tajné války CIA (TV seriál)
2002 Bowling for Columbine - a.z.
Journeys with George
2001 Air Force One (TV film)
Last Party 2000
2000 A&E Biography: George W. Bush - Son Also Rises (TV film)
American President, The (TV seriál)
Deutschlandspiel (TV film)
1999 Als die Mauer fiel. 50 Stunden, die die Welt veränderten (TV film)
Tráva - dějiny hulení
1998 Secrets of the CIA (TV film) - a.z.
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
Bob Hope: Laughing with the Presidents (TV film)
1995 Inside the White House (TV film)
Juan Carlos I: Crónica de 20 años (TV film)
Spin - a.z.
1994 Divy minulosti (TV seriál)
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
The Last Party
Válečná místnost
1992 Feed
JFK: V zákulisí
Panama Deception, The
1991 Hyperdelic E-Mission - a.z.
Proč Havel?
1990 Bůh žehnej Československu
Saddam Hussein: Defying the World - A Visual Biography
1981 NBC White Paper: Reagan - The First 100 Days (TV film)

TV pořady

2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
1996 This Week (TV pořad) - a.z.
1992 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1991 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1989 The More You Know (TV pořad)
1988 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
All-Star Comedy Birthday Party from West Point (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace