foto

Olivia Newton-John

  • nar. 26.9.1948 (70 let)
    Cambridge, Hrabství Cambridge, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Olivia se narodila 26.září 1948 v Cambridge ve VB, přesto je australskou zpěvačkou, která je známá i svými filmovými rolemi v hudebních filmech. Její matka Irene Born byla dcerou Maxe Borna, držitele Nobelovy ceny za fyziku, a otec pracoval pro tajnou službu MI5. Je nejmladší ze tří sourozenců a od 5 let vyrůstala v Melbourne, kam se její rodina přestěhovala.

V roce 1962 založila dívčí skupinu Sol Four a o tři roky později odjíždí zpět do Anglie, kde působí se zpěvačkou Pat Caroll. Pat ale nakonec odjíždí zpět k protinožcům a Olivia zůstává sama v Anglii, kde rozjíždí svou sólovou dráhu. Jejím prvním singlem se v roce 1966 stal Till You Say You'll Be Mine, které však nemělo valný ohlas. Poté se stala členkou skupiny Toomorrow a na začátku 70.let se její kariéra značně vylepšuje písněmi If Not For You (1971, od Boba Dylana), I Honestly Love You (1974, 1. místo v amer. hitp., cena Grammy). Od r. 1975 přilnula od popu ke country. Mezi její nejvýznamnější písně ale patří Magic z roku 1980 a Physical z roku 1981.

Svou filmovou kariéru začala r.1965 muzikálovou komedií FUNNY THINGS HAPPEN DOWN UNDER. Stěžejní rolí pro ní byla Sandy v muzikálu POMÁDA (1978), kde si zahrála australskou středoškolačku. Zajímavé je, že ji v době natáčení bylo už 29 let a přesto v této roli nevypadá směšně. Po nevídaném úspěchu v tomto snímku si zahrála ještě v hudební pohádce XANADU (1980) v komedii DVA PODOBNÍ/NEBESKÝ PÁR (1983) se opět objevila po boku Johna Travolty.

V současné době se věnuje spíše muzikálům na Broadwayi a své pěvecké kariéře. Je také držitelkou několika cen Grammy.

Lucie "Ynés" Janošková

Herecká filmografie

Filmy

2017 Sharknado 5: Global Swarming (TV film)
2014 Our Gay Wedding: The Musical (TV film)
2011 Pařmeni
Čivava z Beverly Hills 2
2010 Skore - Hokejový muzikál
2009 The Magic 7 (TV film)
2001 Nezkrotné kočky (TV film)
2000 Život k ničemu
1998 Christmas Angel: A Story on Ice, The (TV film)
Main Event, The (TV film)
1996 Poslední večírek
1994 Vánoční romance (TV film)
1990 Globalnyj forum
Mom for Christmas, A (TV film)
1988 Manželské etudy
1983 Dva podobní
1982 Olivia Newton-John: Let's Get Physical (TV film)
1980 Xanadu
1978 Pomáda
1977 Fair Weather Friends (TV film)
1973 Wandering Minstrel Show, The
1972 Case, The (TV film)
1971 Getaway with Cliff (TV film)
1970 Toomorrow
1965 Funny Things Happen Down Under

TV seriály

2010 Glee (TV seriál)
Cesta (S01E22)
Špatná pověst (S01E17)
2008 Sordid Lives: The Series (TV seriál)
1990 Den gode, den onde og den virk'li sjove (TV seriál) - a.z.
1970 It's Cliff Richard (TV seriál)

Dokumentární

2017 And the Winner Isn't
The Fabulous Allan Carr - a.z.
2012 Top of the Pops: The Story of 1977 (TV film)
2010 1 a Minute
2007 Olivia Newton-John and the Sydney Symphony Orchestra: Live at the Sydney Opera House (koncert)
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 John Travolta: The Inside Story (TV film)
2003 Biography: John Travolta (TV film)
On the Brink
2002 Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
VH-1 Where Are They Now? - Grease (TV film)
2001 Not Under My Roof
2000 My Romance: An Evening with Jim Brickman (koncert)
1998 Mariah Carey: Around the World (koncert)
1997 Bee Gees: One Night Only (koncert)
Behind the Music (TV seriál)
Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)
1994 Wild Life (TV seriál)
1992 In a New Light: A Call to Action in the War Against AIDS (TV film)
1991 S Madonnou v posteli
1989 Olivia Newton-John: Warm and Tender (TV film)
1988 Olivia Down Under
1986 Living Seas (TV film)
1984 Album Flash (TV seriál)
Olympic Gala (koncert)
1982 Olivia in Concert (koncert)
1979 Music for UNICEF Concert: A Gift of Song, The (koncert)

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
The Chew (TV pořad)
2009 RuPaul's Drag Race (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
2007 Morning Show with Mike & Juliet, The (TV pořad)
2006 Animal nocturno (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Rove Live (TV pořad)
1996 The RuPaul Show (TV pořad)
1995 Si on chantait (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 '70s Celebration: The Beat Is Back, A (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1985 The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Stand Up and Cheer for the National Football League's Sixtieth Year (TV pořad)
1980 Olivia Newton-John: Hollywood Nights (TV pořad)
Stars (TV pořad)
1978 Olivia (TV pořad)
1976 Carpenters Very First Television Special (TV pořad)
Donny and Marie (TV pořad)
Special Olivia Newton-John, A (TV pořad)
1974 Eurovision Song Contest, The (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1964 The Go!! Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Olivia Newton-John: Video Gold I (hudební videoklip)
Olivia Newton-John: Video Gold II (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson: Liberian Girl (hudební videoklip)
1986 Olivia: Soul Kiss (hudební videoklip)
1984 Olivia Newton-John: Twist of Fate (hudební videoklip)
1983 Olivia Newton-John: Twist of Fate (hudební videoklip)
1980 Olivia Newton-John, Electric Light Orchestra: Xanadu (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace